2011 yılı Nisan ayından bu yana T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nezdinde Ar-Ge Merkezi unvanı ile faaliyetlerini sürdüren firmamız, sektöründeki ilk Ar-Ge Merkezi olmanın vermiş olduğu sorumlulukla teknolojiyi yakından takip etmekte ve ürün ve süreç yeniliği çalışmalarını sürdürmektedir.

Ar-Ge Merkezi statüsünün alınmasının ardından Ar-Ge faaliyetlerine daha sistematik yaklaşmaya başlayan firmamız, bu bağlamda özellikle üniversite – sanayi – tedarikçi üçgeninde projeler yapmaya yoğunlaşmış ve kısmen açık inovasyon olarak tabir edilen bu sistematikle başarılı birçok sayıda projeye imza atmıştır. Böylelikle kurumsal hafızanın kurulup zenginleştirilmesi ve projelerden edinilen bilgilerin yaygınlaştırılması ile personel yetkinliğimizin artırılması da sağlanmıştır.

Devlet tarafından sağlanan Ar-Ge Merkezi ve TÜBİTAK destekleriyle hem test/laboratuvar alt yapısı hem de diğer teknolojik alt yapılara yapılan yatırımlar ziyadesiyle artırılmış, bu vesileyle müşteriye daha yüksek değer katan yeni ürünlerin ve süreçlerin ortaya çıkması sağlanmıştır.

Bugün yaklaşık 30 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşan otomotiv ve otomotiv yan sanayii için de global oyuncularla rekabet etmek adına Ar-Ge Merkezleri daha katma değer yaratacak orta-yüksek teknolojiye sahip ürünler geliştirmekte ve teşviklerden alınan güçle daha sağlam adımlar atılmaya başlanmıştır.

Özel sektörün Ar-Ge/ciro oranına bakıldığında özellikle son 10 yılda önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Bu bilgi ışığında firmaların her geçen gün Ar-Ge’ye verdiği önemin arttığının bir göstergesi olmakla birlikte, bu oranın önümüzdeki yıllarda istenilen seviyelere geleceğini söylenebilir.

Yüksek ihracat rakamına sahip ülkelerin bu hacimlerini, teknolojisi yüksek, maliyeti düşük, yani ortalama 1 kilogramlık ihracatın minimum 8-9 dolar mertebelerinde olan ürünlerle elde etmektedirler. Bu ülkelerin aynı zamanda patent liginde üst sıralarda yer aldıkları ve kültür olarak üniversiteler, enstitüler, çeşitli araştırma kurumlarıyla birlikte çalışarak ürünlerine değer kattıkları görülmektedir. Ülkemiz teknoloji seviyesinin yükseltilmesi, mevcut kanunda yazıldığı gibi Ar-Ge faaliyetlerinin 2023 yılına kadar değil, süresiz desteklenmesinden geçmektedir.