Çin’de bir hekim, 5G teknolojisi ile başka bir şehirdeki hayvana cerrahi operasyon yaptı. 5G’nin otonom sürüşte, akıllı kentlerde, nesnelerin interneti ve geleceğin dünyasında önemli bir kapı olduğuna işaret ediliyor.

5 G İYİ Mİ, KÖTÜ MÜ?

Aralarında Prof. Dr. Selim Şeker’in de olduğu 232 akademisyen, bu konudaki endişelerini bir deklarasyonla ifade ettiler. 

5G milimetrik dalga denilen bir frekans kullanıyor. Mevcut baz istasyonları için mesafe 1 kilometreye kadar çıkarken, 5G'nin frekansları 100 metreden daha uzağa gidemiyor. Bunun anlamı ise 100 metrede bir baz istasyonu kurulumunu, zorunlu kılması.
4G teknolojisinin vücuda zararı bilimsel olarak ortaya konulmuşken, iyonize olmayan radyasyonu, bugüne kadar hiç olmadığı kadar büyük ölçeklerde dünyaya yayacak olan 5G ile ilgili insan sağlığına etkileri konusunda hiçbir çalışma yapmadan piyasaya çıkarıldığına işaret ediyorlar.

5G'NİN ETKİLERİNİ BİLİYOR MUYUZ?

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Şeker, bir ilaç ya da bir ürün söz konusu olduğunuda asgari beş yıllık bir testten geçirildiğine dikkat çekerken, söz konusu 5G olduğunda, hiçbir testten geçmeden, piyasaya arz edilmesinin, insan sağlığına, kanserden, unutkanlığa, halsizlikten, onlarca hastalığa davetiye çıkaracağı tespitini yaparak, şöyle konuşuyor:

SİSTEM TEST EDİLDİ Mİ?

“5G yaygınlaşırken, iyonize olmayan, çok güçlü radyasyon etkisinden, dünya üzerinde kaçabileceğiniz hiçbir nokta kalmayacak. Bir ilaç için en az beş senelik, teste ihtiyaç duyulurken, 5G’de hiçbir test ya da araştırma yapılmadan, piyasaya sunulması, yarın telafi edilmesi imkansız hasarlara neden olabilir” dedi.