Çalışmalarının odağında müşteri memnuniyeti olan Nar Peyzaj, bugüne kadar birçok prestijli projenin peyzaj çalışmalarına imzasını attı. Markanın çalışmalarını, şirketin Genel Müdürü Peyzaj Mimarı Murat Çelik ile konuştuk. 

Nar Peyzaj’ın faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?

Nar Peyzaj, 2008 yılında İstanbul’da kuruldu. Firmamız konut, AVM, hastane, ofis gibi farklı tipolojideki yapılara peyzaj tasarımı ve uygulamasının yanı sıra, malzeme temini ve müşavirlik hizmetleri de vermektedir. Mesleğimizde edindiğimiz tecrübemizle müşterilerimize en iyi hizmeti vermeye odaklanıyoruz. Firmamız peyzajı kapsayan tüm disiplin dallarında faaliyet gösteriyor. Tüm bu disiplinleri çalışmalarımıza dahil ederek müşterilerimize bütüncül bir hizmet sunuyoruz. 

Dikey bahçe çalışmalarında nasıl bir yol izliyorsunuz? 

Tasarım aşamasında uygulama yapılacak şehrin ekolojik ve iklim özellikleri çok önemli. Projede uygulanacak bitki türlerinin söz konusu iklim şartlarında yaşayabiliyor olması gerekiyor. Bu hem sürdürülebilirliğin sağlanması hem de bakım maliyetlerinin azalması açısından oldukça önemli. Öte yandan uygulamanın yapılacağı cephenin (duvarın) niteliğine, ne kadar miktarda doğal ışık aldığına dikkat edilmeli. Bina duvarları bitkilendirme yapılacak olan projeyi kaldırabilecek nitelikte olmalı. Ayrıca uygulamanın yapıldığı yapının ne amaçla kullanılacağı göz önünde bulundurulmalı; örneğin AVM cephesi ya da bir ofisin yüksek bir cephesi olacağı planlanan tasarım açısından önemli bir kriterdir. 
Dikey bahçeler estetik ve görselliğinin yanı sıra birçok fayda sunuyor. Kişi başına düşen yeşil alan miktarını arttırarak binaların LEED sertifikası almasına katkıda bulunuyor. Dikey bitkilendirmeler havadaki tozu ve kiri temizlemesi sayesinde ortamın hava kalitesini arttırıyor, doğal bir ısı ve ses yalıtımı sağlıyor. Binaların yazın serin kışın da sıcak olmasını sağlıyor. Daima yeşil kalan bitkiler seçildiğinde ısı kayıpları azalıyor. Yeşil duvarlar özellikle kentsel alanlarda binaların aşırı ısınmasını engellemek için çok faydalı. Isı yalıtımı sistemleriyle bina duvarlarında biriken ve buradan tekrar yayılabilen radyasyon, yeşil canlı yüzeyler tarafından çözülebiliyor. İç ve dış mekanlarda soğuk betonun yerine doğanın zenginliğine sunarak güçlü bir dekor sunuyor. Son yıllarda artan yapılaşmaya paralel insanların doğaya olan özlemi de arttı. Dikey bahçelerle insanlar yaşam alanlarını hareketlendirerek bu özlemini gideriyor. Özellikle cafe, otel, ofis gibi alanlarda dikey bahçe uygulamaları tercih ediliyor. 
Firmamız aynı zamanda dikey bahçe uygulamaları kapsamında yosun duvar uygulaması da gerçekleştiriyor. Yosun, ortamın nemi ile beslenmesi sebebiyle sulamaya ihtiyaç duyulmuyor. Bugüne kadar birçok önemli projede dikey bahçe uygulaması yaptık. Örneğin Borsa İstanbul projesinde yaklaşık bin metrekare bir alanda çalışma gerçekleştiriyoruz. 

Meydan İstanbul Central Park projesindeki çalışmanız hakkında bilgi verir misiniz?

Meydan İstanbul AVM projesinde 10 bin metrekarelik alan, çocuklara ve ebeveynlere özel olarak tasarlandı. Bu proje kapsamında çok ciddi bir emek, koordinasyon ve teknik bilgi gerektiren bir çalışma yürüttük. Aktif bir AVM olması nedeniyle insan sirkülasyonu yoğundu. İşveren tarafındaki proje müdürünün tecrübesi nezdinde çalışmalarımızı AVM’nin ziyaretçiye kapatıldığı saatler içerisinde gece gerçekleştirdik. Proje kapsamında 25 bin metrekare bir alanda yeşil çatı uygulaması yaptık. Ebeveynlerin çocukları ile alışverişlerini kolaylıkla yapabilecekleri, çocukların eğlenebilecekleri bir alan tasarladık. Çocuk parkı, minyatür futbol sahası, dinlenme alanları ve amfi uygulamaları projeye değer kattı. 

Borsa İstanbul projesinde neler yapıyorsunuz? 

Yeşil çatı, dikey bahçe, iç avlu gibi farklı uygulama alanları söz konusuydu. Projenin en çarpıcı tarafı yüzde 49.6 eğimindeki bir çatı alanında yeşil çatı uygulamasını gerçekleştirmemiz oldu. Profesyonel ekibimiz alt yapı ve detay çözümlerini en doğru şekilde hesaplayarak projeyi başarıyla gerçekleştirdi. Yaptığımız iş ekip dayanışmasını gerektiriyor. Nar Peyzaj olarak bünyemizde çalışan işinde profesyonel ve ehil personellerimizle bunun gibi tüm zorlu projelerin üzerinden gelebiliyoruz. 

Lotus Nişantası projesinde yaptığınız çalışmayı anlatır mısınız?

Lotus Nişantası projesinde de birçok farklı uygulama gerçekleştirdik. Dikey bahçe uygulaması ile başladığımız projeye kat bahçe uygulamaları, iç mekanlarda saksı içerisinde bitkilendirme ve yapı çevresinde ağaçlandırma gibi peyzaj çalışmaları yaptık. Projede yaklaşık 450 metrekare gibi bir alanda uygulama yaptık. Otelin dış cephesinde uyguladığımız bitkilendirme tasarımıyla çevredekilerin dahi beğenisini görüyor. Bugün bahçe bakımı hizmetimizle çalışmaya devam ettiğimiz bu projeyi ziyaret ettiğimizde cephedeki görsellik nedeniyle fotoğraf çektiren insanlara rastlıyoruz. Projenin cephe tasarımına ve teknik yapısına uyumlu doku ve renge sahip sürdürülebilir bitki tercihlerinde bulunduk. Müşterimiz, daha önce Sarıyer’deki Lotus Sarıyer projesinde yaptığımız çalışmadan memnun kalması neticesinde bu projesinde de firmamızla çalışmayı tercih etti. Sarıyer’de yer alan Lotus isimli konut projesinde ise yaklaşık 9 bin metrekare alanda bir yeşil çatı tasarımı ve uygulaması yaptık. Otopark üzerindeki alanda gerçekleştirdiğimiz bu uygulamada statik hesapları, toprak dolgusu, drenaj levhası, otomatik sulama, yalıtım, bitkilendirme gibi tüm aşamaları titizlikle hesaplayarak bir uygulama gerçekleştirdik. Müşterimizle diğer projeleri için yapacağımız uygulamalar üzerinde ise iletişim içerisindeyiz. Müşteri memnuniyeti bizim için her şeyden daha ön planda, bu yaklaşımımız çalışmalarımıza da yansıdığı için iş birliğimiz uzun süreli oluyor. 

Nar Peyzaj önümüzdeki süreçte neyi hedefliyor?

Firmamız, A plus müşteriye hizmet veriyor. Kurduğumuz beşeri ilişkiler şirketimizin ufkunu çok daha ileriye taşıdı. Bu başarı ivmemizi her geçen gün arttırmayı hedefliyoruz. Üniversitelerin peyzaj mimarlığı bölümünden her yıl önemli sayıda peyzaj mimarı mezun oluyor. Peyzaj mimarlığı mesleğini daha iyi bir noktaya taşımak ve genç arkadaşlarımızın önünü açmak için birtakım çalışmalar yapıyorum, ileriki dönemde hedefim bu çalışmaların faal olarak içerisinde olmak.

Sektörünüzdeki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Türkiye’de peyzaj mimarlığı her geçen gün daha fazla tanınıyor, mesleğimizin popülerliği önümüzdeki süreçte çok daha fazla artacaktır. Bu işi çok iyi yapan meslektaşlarımız var. Ancak ne yazık ki yatırımcılar projelerinde en son aşamada peyzajı planlıyor ve bu işe kısıtlı bir bütçe ayırarak bizleri işe dahil ediyor. Bu bakış açısının değişmesi gerek! Peyzajın alt yapısı ve tüm diğer iş kollarıyla daha ilk aşamada projeye dahil edilmesi ve peyzaj mimarlarıyla birlikte çalışılması gerekiliyor.