Raylı sistemler alanında ciddi bir atağa geçen Türkiye’de milli elektrikli tren ve yüksek hızlı tren çalışmaları son sürat devam ediyor. Milli elektrikli tren dizisi prototipinin bu yıl sonuna kadar raylara indirilmesi ve gelecek yıl test ve sertifikasyon süreçlerinin tamamlanarak seri üretime geçilmesi hedefleniyor.

Saatte 160 kilometre hıza uygun prototip montajının bu yıl sonuna kadar tamamlanması planlanırken, yüksek hızlı tren setlerinin Ar-Ge çalışmalarında da kullanılabilmesi amacıyla saatte 225 kilometre hıza uygun şekilde tasarlanması çalışmalarına başlandı. Milli elektrikli lokomotifin tasarım çalışmaları ise gelecek yıl tamamlanacak. TÜBİTAK tarafından projenin Ar-Ge faaliyetlerinin koordinasyonu ve kritik bileşenlerin prototip düzeyinde geliştirmelerine geçilecek. 2022 yılında milli elektrikli lokomotifin seri üretimine başlanması, 2023 yılında da milli yüksek hızlı trenin prototipinin tamamlanması hedefleniyor.

Yabancı firma lisansı altında dizel tren dizisi üretimiyle elde ettiği bilgi birikimini, milli elektrikli tren dizisi üretiminde kullanan Türkiye Vagon Sanayi AŞ’nin (TÜVASAŞ) üretim ve yatırım çalışmalarına, Ağır Sanayi Çözümleri Dergimizin Haziran sayısı kapağında yer verdik. 

Adapazarı yerleşkesindeki ‘Demiryolu Araçları Alüminyum Gövde Üretim Fabrikası’nı geçen yıl hayata geçiren TÜVASAŞ Fabrikasının bir başından giren üretilecek araç tipine ait alüminyum profiller, ilk olarak 60 metre uzunluğunda 4 istasyondan oluşan Gantry tip otomatik kaynak sisteminde kaynak robotları ile birleştirildikten sonra 60 metre boyunda 2 istasyondan oluşan CNC İşleme Merkezine sevk ediliyor. Burada boşaltma ve ebatlama işlemi yapılan ana parçalar son olarak 65 metre 2 istasyondan oluşan otomatik kaynak sisteminde kaynak robotları ile son birleştirilmesi yapılıyor ve alüminyum gövde imalatı tamamlanmış oluyor. 24 saatte 1 araç gövdesini üretebilen TÜVASAŞ’ın üretim süreçleri ile ilgili detaylara kapak bölümünden ulaşabilirsiniz. 

Hem kapak ‘Raylı Sistemler” konusunda hem de ağır sanayinin diğer alanlarındaki son dönem yatırımlarına ve sunulan teknolojik çözümlere dergimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz.