FANUC Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit, endüstriyel robotların üretim hatlarındaki verimliliğe etkilerine ilişkin değerlendirmelerini paylaştı. 

Endüstriyel robotların üretim hattında kullanılmasıyla sağlanan verimlilik kazanımlarına ilişkin konuşan Yiğit, "Bugün üretim hattında endüstriyel robot kullanımını tercih eden birçok sektör üretimin son proseslerinden paketleme ve paletleme uygulamalarına dek birçok avantaja sahip. Hem çalışanların ağır işlerde çalışmasının önüne geçerek insan sağlığını destekleyici rolde bulunan robotlar, aynı zamanda hızı ve yetenek kabiliyeti sayesinde tekrarlanan işlerde yüksek verimlilik sağlıyor. Bu da beraberinde yeni yatırımlar için kaynak ayırmayı, sürdürülebilirliği ve yüksek hizmet verimliliğini getiriyor." dedi.

DAHA AZ ATIK, DAHA AZ ENERJİ, DAHA AZ HAM MADDE

Yüksek verimlilikle çalışan endüstriyel robotların, üretim süreçlerindeki enerji tüketimini optimize edip kaynak kullanımını da en aza indirme kabiliyetine sahip olduğunu hatırlatan Yiğit, "Ayrıca robotların yüksek hassasiyetle çalışabilmesi, malzeme israfını ve hata oranlarını azaltarak atık miktarını minimuma indiriyor. Daha az atık, daha az enerji tüketimi ve daha az ham madde kullanımı anlamına gelir, bu da çevresel etkileri azaltmanın öncelikli adımı. " diyerek robotların çevresel etkilerine de dikkat çekti.

Fanuc Large Structure Metal Parts Big Parts Handling 1920X1018 02 (002)Farklı sektörlerde robotik otomasyonun verimliliğe etkisini değerlendiren Yiğit, özellikle otomotiv, elektronik, metal işleme, plastik ve ambalaj gibi sektörlerde robotik otomasyonun verimliliği ciddi ölçüde artırdığını söyleyerek, bu sektörlerde robotların, tekrarlayan işlemleri hızlı ve hatasız bir şekilde gerçekleştirdiği için üretim süreçlerini hızlandırdığını, hataları en aza indirdiğini ve maliyetleri düşürdüğünü söyledi.

HER SEKTÖRDE ÜRETİM KALİTESİNİ ARTIRIYOR

Sektörlere yönelik olarak örnekler vermeyi de ihmal etmeyen Yiğit, şöyle konuştu: "Otomotiv sektöründe robotlar, kaynak, montaj ve boyama gibi işlemleri yüksek hassasiyetle yaparak üretim hızını artırır. Elektronik sektöründe ise küçük parçaların montajında robotlar, insan iş gücünün yetişemeyeceği hız ve doğrulukla çalışır. Metal işleme ve plastik sektörlerinde robotlar, tehlikeli ve zor işlerde kullanılarak hem güvenliği sağlar hem de üretim sürecinin verimliliğini artırır. Ambalaj sektöründe ise robotlar, ürünlerin hızlı ve hatasız bir şekilde paketlenmesiyle süreçlerin optimize edilmesine katkı sağlar. Robotik otomasyon, bu sektörlerde maliyetleri azaltırken üretim kapasitesini ve kalitesini önemli ölçüde yükseltir."

Manuel İşlerin Otomasyonuna Katkıda Bulunacak Manuel İşlerin Otomasyonuna Katkıda Bulunacak

ROBOTLAR SENSÖRLERLE DONATILACAKLAR

Son olarak endüstriyel robotların geleceği hakkında düşüncelerini paylaşan Yiğit, sözlerini şöyle noktaladı:

"IoT ve kullanım kolaylığına yönelik açık bir eğilim mevcut. IoT, makinelerin, robotların ve bir fabrikadaki tüm cihazların birbirine bağlı olduğu anlamına geliyor. Robotlar bu ihtiyacı karşılamalı ve gerekli tüm IoT arayüzlerine sahip olmalı. Fabrikadaki her operatörün özel bir eğitim almadan robotların programlarını üretim döngüsünün değişen ihtiyaçlarına göre ayarlayabilmesi de büyük bir kolaylık sağlıyor. Bu yetenek çok önemli çünkü şirketler deneyimli robot programcıları bulmakta giderek artan zorluklarla karşılaşıyor. Bundan hareketle geleceğin endüstriyel robotlarının daha akıllı olacağı ve görüş sensörleri, kuvvet sensörleri veya diğer akıllı özelliklerle donatılacağını söyleyebiliriz." 
 

Editör: Ayşete Yavaş