Durmazlar Makina, Bursa'daki fabrikasında tramvay ve hafif raylı metro aracı üretmeye 2009 yılında başlamıştı. Ürettiği tramvay ve hafif raylı araçlarda yüzde 87 yerlilik oranını yakalayan firma, bu oranı yüzde 100'e çıkartmayı hedefliyordu. Durmazlar firması önderliğinde, TEYDEB kapsamında üç sene evvel yerli tramvay çekiş sistemi tasarlamak ve üretmek konusunda bir anlaşma yapıldı.

ARTIK YÜZDE 100 YERLİ

Başarıyla sonuçlanan proje sonunda Durmazlar, yüzde 100 yerli tramvayı üretti. Motoru ELK, dişli kutusu Yılmaz Redüktör, sürücüsü Aselsan tarafından üretilen bu yerli tramvayın şasesi ve bogi çekiş sistemi ve tüm sistem entegrasyonu ise Durmazlar tarafından yapıldı.

SİPARİŞLER BAŞLADI

Ar-Ge’ye büyük önem veren Yılmaz Redüktör Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yılmaz, bu başarılı proje için şunları söyledi: “Yaklaşık üç sene evvel başlanan proje, 2 buçuk sene gibi bir sürede tamamlandı. ELK Motor fabrikasında, şanzıman grubunu Yılmaz Redüktör yaptı. Hatta şöyle ki, dört firma arasında konsorsiyum düzenlendi. Her firmanın elektronik kısmını kendi ürettiği projede, firmalar kendinden sorumluydu. Yılmaz Redüktör, ELK Motor, Aselsan ve bir de Durmazlar Makina olarak projeyi çalıştık, herkes kendi işini yaptı. Testler yapıldı ve süreç başarılı geçti. Şu anda sipariş almaya başladık, ürünlerimiz hazır. İkili görüşmeler halindeyiz.” dedi.

ALMANYA’DAN İHRAÇ ETMEYE GEREK KALMADI

Daha önce Türkiye’de üretilmeyen söz konusu motor ile ilgili olarak ST Endüstri Medya’ya açıklama yapan Ender Yılmaz son olarak şunları söyledi: “Ürettiğimiz motor ve şanzıman grubu çok özel bir yapıya sahip. Bogi, tramvayın ilk hareket mekanizmasını oluşturuyor. 110 kW olan bu motorumuz, şanzımanıyla beraber bir grupta sekiz tane kullanılmasıyla hareket sağlıyor… Daha önceden bu sistemin tamamı yurt dışından geliyordu. Belki Kore ürünleri tercih edilmiştir ancak büyük çoğunluğu Almanya’dan ithal ediliyordu. Oldukça da pahalı olan bu ürün, artık çok daha uygun fiyatlara ve tamamen yerli olarak temin edilebilecek. Neredeyse ¼ oranında bir rakama biz ürettik. Bayağı da etkili oldu. Hem firmamız hem de ülkemiz adına oldukça iyi bir gelişme kaydedildi."