Bosch Rexroth, tahrik ve kontrol teknolojilerinde dünyanın önde gelen şirketleri arasında yer alıyor. Firma hidrolik devreye alma sürecini büyük oranda otomatikleştiren yeni bir yazılım asistanı üretti. Bu asistanın bir özelliği de akışkan teknolojisi konusunda kapsamlı bilgi sahibi olmasanız da, elektrikli hidrolik sistemleri kolaylıkla çalıştırma imkanı sunuyor.

Bu yeni sistemde, hidrolik aktüatörlerin ilk çalıştırılması, eksenin ve hareket parametrelerinin ayarlarının yapılması birkaç tuşa basmaya kadar kısaltıldı. Ayrıca bu yeni asistan sayesinde, teknisyenlerin dakikalar içerisinde kusursuz, sağlam sonuçlara ulaşması ve eksenleri hareket ettirebilmesi de mümkün.

ÇOK FAZLA TECRÜBE SAHİBİ OLMANIZA GEREK YOK

Bosch Rexroth, parametre oluşturmadaki onlarca yıllık tecrübesini, elektronik hidrolik eksenlerin ilk çalışmaları için yazılım sihirbazında ortaya koydu. Teknisyenlere parametre oluşturmada mantıklı bir şekilde rehberlik eden bu yazılım sihirbazı, yanlış girdilerin de önüne geçmiş oluyor. Bu sistemde ayrıca, güvenilir ve sağlam sonuçlar elde edebilmek için, hidrolik sitemlerle tecrübe sahibi olmanıza da gerek yok. Sihirbazın, bilgileri elektronik plakadan okuyamaması durumunda bileşenleri diyalogla sorabiliyor. Daha sonra asistan yükleme konumu, hareket ettirilecek kütleler ve maksimum darbe gibi uygulamaya özel bilgileri talep ediyor. Bununla da kalmayıp, maksimum hız, maksimum güç ve doğal tahrik frekansı gibi karakteristik değerleri de hesaplama becerisine sahip.

DEVREYE ALMA MÜHENDİSLERİNİN İŞİNİ KOLYLAŞTIRIYOR

Söz konusu yazılım, dahili olarak akışkanlar mekaniğinin bütün özelliklerini göz önünde bulundurup, doğrusal bir mesafeye girerek, doğrusal olmayan bir valf özelliği oluşturabiliyor ve ‘hedef aşımlarını’ dengede tutuyor. Tüm bu hesaplamalara devreye alma mühendisleri dahil olmuyor. Bu mühendislerin sadece uygulamanın fiziksel parametreleri üzerinde çalışmaları yeterli olabiliyor. Tahrikleri önerilen parametreler sayesinde kısa bir süre içerisinde çarpma riski olmadan hareket ettirilebilmek mümkün oluyor.

MANUEL İNCE AYAR YAPMA İMKANI

Birçok hidrolik eksen için otomatik mesafe tanımlama mümkün. Devreye alma mühendisleri çalıştırma sihirbazının yardımıyla, hidrolik tahriklerin, izlenen hareketleri belirlenen sınırlar içerisinde bağımsız bir şekilde yapmalarına müsade edebiliyor. Bu akıllı fonksiyon, dahili değerlerin insan müdahalesi olmadan otomatik olarak hesaplanmasına ve manuel olarak ince ayar yapılmasını mümkün kılıyor.