Merkez ofisini İstanbul’dan Bursa’ya taşıyan ve 22 Ekim 2021 tarihinde yeni ofisinin açılışını tüm çalışanlarının, bayilerinin ve önde gelen iş ortaklarının katılımıyla gerçekleştiren Walter Türkiye, yeni yatırımı, yeni ürünleri, yerli üretimi ve sürekli genişleyen bayi ağı ile birlikte 2022 yılına iddialı bir giriş yaptı.

POLAT MAKİNA’DAN 1 MİLYON EURO’YU AŞKIN YATIRIM POLAT MAKİNA’DAN 1 MİLYON EURO’YU AŞKIN YATIRIM

Güney Marmara Bölge Bayisi Macro Tools ile birlikte Bursa Makine Teknolojileri Fuarları BUMATECH’e katılarak iddiasını ortaya koyan firma, böylece pandemi döneminde uzun bir aradan sonra ziyaretçileriyle yüz yüze fuarda bir araya gelme imkanı da buldu.

Son dönemde Walter Türkiye’nin ürün gamında yaşanan yenilikler ve teknolojik gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? 

Songül Soğukçelik: Global arenada gerçekleştirdiğimiz müşteri ve pazar araştırmasında, Tiger tec® markasının bilinirlik, farkındalık ve sektörde kullanım oranının yüksek olduğunu gördük. Tiger∙tec® markası altında her biri kendi döneminde teknoloji açısından en yüksek seviyede geliştirilen jenerasyonlar olan Tiger∙tec® ve Tiger∙tec® Silver kesici uç kalitelerini piyasaya sürdük. Bu neslin devamı şu an kullanımda olan ve sektörümüzde benchmark dediğimiz Tiger∙tec® Gold kaplamadır. Ar-Ge ekibimiz değiştirilebilir kesici uçlu takımlar alanında sürekli yenilikçi kaplama kaliteleri ve geometriler geliştiriyor. Söz konusu kaplamalarla da Walter Tools, uluslararası arenada kendi üretim ve mühendislik yetkinliğini ön plana çıkarıyor. Tiger∙tec®, ilk olarak 2000’li yıllarda piyasaya sunulmuştu. 2009-2010 yıllarında ürün portföyümüzü Tiger∙tec® Silver nesline taşıyarak hem yeniledik hem daha da geniş kapsamlı hale getirdik. Dolayısıyla sürekli kendimizi geliştirerek, o ana kadarki en başarılı ve yenilikçi teknolojiyi ürünlerimizle harmanlayarak müşterilerimize sunuyoruz. Son jenerasyon Tiger∙tec® Gold, 2016 yılı itibariyle CVD kaplama olarak önce frezeleme alanında, 2019 itibariyle de PVD olarak takma uçlu delik delme takımları alanında yenilikçi ve üst düzey kalitede kesici uçlarımızı müşterilerimizin kullanımına sunduk ve burada önemli başarılar elde ettik. Müşterilerimiz için yüksek kesme değerlerinde çalıştırabilecekleri daha uzun ömürlü, yüksek performanslı ve günvenilir ürünler geliştirerek işleme sürelerinde ve maliyetlerinde tasarruf etmelerini sağladık. Şimdi ise tornalama için aynı heyecanı yaşıyoruz. 

Bu yıl Tiger∙tec® Gold tarafındaki en önemli gelişme, 1 Kasım 2021 itibariyle tornalama uçlarının da Tiger∙tec® Gold teknolojisiyle buluşmasıdır. Bu atılımın tornalama operasyonlarına yeni bir standart getireceğinden şüphem yoktur. Şu an ISO P  tornalama için negatif uçlar satışa açıldı. Çok katmanlı özel yapısı ve yüksek dokulu MT-TiCN tabakası ile mükemmel bir aşınma direnci sergiliyor. Çok yakında tornalamadaki uygulama alanlarının tamamına hitap eden geniş ürün yelpazesi ile karşınızda olacağız. 

Takma uçlu takımların dışında, özellikle karbür frezeleme ve delik delme alanında yeni ürünlerimiz de dikkat çekiyor. Son dönemde özellikle alüminyum ve paslanmaz malzemelerden iş parçalarının imalatı hacim kazandı. Bu alanda da son 2 yıl içinde ciddi takım geliştirmeleri yaparak bu tür malzemelere hitap eden nitelikli takımlar sunuyoruz. Bunun en son örnekleri MD266 Supreme frezelerimiz ve DC175 Supreme matkaplarımız. 

Yerel üretim konusunda yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

S.S.: Geçtiğimiz yıl yerel üretimde karbür matkap üretmeye başladık. Bu anlamda gerek yurt içinden gerekse yurt dışından gelen talepleri karşılayabiliyoruz. Hedefimiz, yerel üretimi frezeleme tarafına da taşımaktır. Türkiye’de ürettiğimiz özel matkapların şu an ortalama iki haftada teslimatını gerçekleştirebiliyoruz. Belirli bir kapasite planımız var ve buna uygun miktarda karbür hammadde stoku tutuyoruz. 

Walter Türkiye ihracat tarafında hangi konumda bulunuyor? Bu kapsamda ne tür çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz?

S.S.: Türkiye genelinde 11 bayimiz, yurt dışında ise G. Afrika, BAE ve İsrail’de 2, S. Arabistan ve Mısır’da 1 olmak üzere toplamda 8 bayimiz bulunuyor. Yurt dışında bayi kanalımız haricinde Katar, Lübnan, Gürcistan, Azerbaycan, Özbekistan gibi ülkelerde doğrudan çalıştığımız müşterilerimiz var. Bir çok yurtdışı bayimiz ile Walter’in uzun yıllara dayanan bir işbirliği mevcut. Örneğin G. Afrika ve İsrail pazarları, daha önce Almanya’daki şirket merkezimiz Walter AG tarafından yönetiliyordu ve ihracat faaliyetleri oradan yürütülüyordu. 2020 yılı itibariyle bu ülkelerin yönetimini Walter Türkiye üstlenmiş durumda. Pandeminin ortasında bu pazarları devir almamıza rağmen devir öncesine kıyasla satış anlamında daha iyi seviyelere ulaştığımızı söyleyebilirim. 

Taner Bey, fuar ile ilgili değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?

TANER YILDIZ: Yıllar içinde Bursa’daki fuarlara birçok kez katıldım. Bursa’nın potansiyelinin önemli olduğunu düşünüyorum. Bu fuarda da ziyaretçiler, standımıza oldukça ilgi gösterdi. Pandemi sonrası ilk fuarlardan olması dolayısıyla da fuar özleminden kaynaklı da ilginin yüksek olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca yurt dışından gelen ziyaretçilerin de ilgisinin olduğunu gördük. Özellikle Mısır, Fas gibi Kuzey Afrika’dan gelen ziyaretçilerimiz oldu. Yeni bayimiz Macro Tools ile devam etme düşüncesiyle de Bursa özelinde yeni bir yapılanma kurduk. Bu sayede Bursa’da Walter Tools’u çok daha iyi tanıtabileceğiz. Bildiğiniz gibi merkez ofisimizi Bursa’ya taşıdık. Aynı zamanda bileme ve kaplama hizmeti de sunuyoruz. En kısa zamanda frezeleme tarafında üretim yapabilmeyi hedefliyoruz. 

Sizce genel merkezinizin Bursa’ya taşınmasının sağladığı avantajlar nelerdir? Lokasyon değişikliği sonrasında gelecek dönemde neler hedefliyorsunuz?

T.Y.: İzmir-İstanbul hattının ortasında, Balıkesir ve Eskişehir’e yakın olması dolayısıyla lokasyon açısından avantajı, hem kara hem deniz taşımacılığı için lojistik sorunlarının olmaması, yakın bir havaalanı var. Müşteri ziyaretleri ve onların gelişleri açısından da bir sorun yaratmıyor. Genel merkezimizi, üretimin önemli merkezlerinden birine taşımamız gerek genel olarak gerekse Bursa müşterilerimize de avantaj sağlayacaktır. Ayrıca birçok önemli müşterimizin de Bursa ve çevresinde olması da bu açıdan önem taşıyor. Rekabetçilik açısından, ürünlerin hızlıca yapılıp tedarik edilmesi ve lojistik süreçlerinin yürütülmesi açısından fayda sağlayacaktır. Walter Tools olarak kesici takımda otomotiv endüstrisinde lider konumundayız. Alman mühendisliğini yansıtan yapımız, deneyimimiz ile bu sektörde önemli ve ciddi çözümler sunuyoruz. Dolayısıyla bu çözümlerimizi otomotiv endüstrisiyle paylaşmak istiyoruz. Yeni yapılanmamız, aramıza yeni katılan arkadaşlarımız, yeni bayilik sistemimiz ve merkezimizin de Bursa’ya taşınması ile birlikte yan sanayide de önemli işler başarmayı hedefliyoruz. 

İhracat tarafındaki gelişmelere baktığımızda, özellikle bayi kanalınıza yeni dahil olan İsrail ve Güney Afrika pazarları hakkında neler söylersiniz?

T.Y.: İsrail ve G. Afrika’da işler yeni toparlanmaya başlıyor. Özellikle G. Afrika’yı pandemi ciddi şekilde etkiledi ve ekonomik açıdan kırılgan bir dönemden geçiyorlar. Önemli bir potansiyel barındırdığını söyleyebilirim. İşlerin çok fazla artacağını düşünüyorum. İsrail daha küçük ve potansiyeli çok büyük olmamasına rağmen bilhassa savunma ve havacılık ilgi gören sanayiler arasında geliyor. Üretim yapılıyor, bu alana yönelik fuarlar düzenleniyor. Pandemiden dolayı negatif giden trend son aylarda pozitife dönüyor.   

Mehmet Bey, Walter Tools’u ayrıştıran, öne çıkaran hususlar nelerdir? Geçmişte görev aldığınız yerlere göre Walter Tools’u nasıl tanımlarsınız?  

MEHMET VARDAROĞLU: 1999 yılından bu yana satış sektöründe çalışıyorum. 2007’ye kadar adeta bir okul gibi olan Bilginoğlu firmasında çalıştım. 2007’de Vardaroğlu Teknik firmamızı kurduk. 2012 yılından beri Vardaroğlu Teknik olarak Ege Bölgesi’nde Walter Tools’un bayisi olarak faaliyetlerimize devam ediyoruz. Enerji, makina, havacılık sektörü gibi sektörlerde projeler hayata geçirdik. 2021 yılında Ege Bölgesi’nde ulaşılması güç bir hedefe ulaşmayı başardık. Bursa’da da Aykut Bey (Kemerli) ile ortak olarak Macro Tools’u kurduk. Walter Tools’un Güney Marmara Bölge bayisi olarak çalışmalarımızı 1 yıldır sürdürüyoruz.

Walter Tools bünyesinde düzenli olarak yeni ürün eğitimleri, yeni ürün lansmanlarında saha ekibini destekleyici teknik uygulama eğitimleri gerçekleştiriliyor. Kesici takım alanındaki ürün gamımızda tornalama, frezeleme, delik delme, baralama, raybalama, kılavuz gibi tüm işleme alanlarına hitap eden ürünlerimiz olduğu için oldukça geniş perspektifte ve ayrıntılı bir şekilde öğrenme imkanı buluyoruz. Tek marka altında tüm ürünleri bulduğumuz ve teknik eğitimlerle desteklendiğimiz için önemli bir avantaj sağladığımızı söyleyebilirim. 

2022 yılı öngörülerinizi ve değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?

M.V.: Pandemiden dolayı Türkiye’ye yönelen işler oldu ve bunun olumlu yansımalarını gördük. 2022’de de işlerin Türkiye’de kalacağına yönelik inancımız tam. 2022’de Walter Tools’un Bursa yatırımının verdiği itici güçle birlikte yolumuza emin adımlarla devam etmeyi hedefliyoruz.

Aykut Bey, Macro Tools ne zaman kuruldu? Fuar katılım amacınızı öğrenebilir miyiz?

AYKUT KEMERLİ: Ocak 2021 yılında Walter Tools bayisi olarak Bursa’da kurulan Macro Tools firmamızı, ilk kez BUMATECH Fuarı’nda görücüye çıkardık. Ama Walter Tools geçmişim, 2012 yılında bu yana üzerine katarak, eklenerek artmaya devam ediyor. Zaten Walter Tools gerek deneyimi gerekse bilgi birikimi ve geniş kapsamlı ürün gamıyla sektörün önde gelen bilinen firmalarından biri. Ekibimizle beraber gerek yeni müşteriler kazanarak müşteri portföyümüzü genişletmek gerekse yeni çıkan ürünlerimizi tanıtmak amacıyla Walter Tools’un bayisi olarak fuara katılım sağladık. 

Fuar ile ilgili gözlemleriniz nelerdir? Hangi ürünlerinizi sergiliyorsunuz?

A.K.: Bursa bölgesinde fuar özleminin de verdiği itici güçle birlikte oldukça iyi dönüşler alıyoruz. Merkezin Bursa’ya taşınmasıyla birlikte Bursa bölgesinde müşterilerimizle ürün tedariki açısından süreçlerimizi hızlandıracağız. Dolayısıyla biz de Macro Tools olarak aynı bölgede olmamızın avantajlarını kullanarak daha hızlı aksiyon alabileceğiz. Fuarda sergilediğimiz ürünler arasında Walter Tools’un Tiger tec® Gold ürünleri, yeni çıkan ürünlerde freze grubunda yeni kaplama olarak adlandırılan Gold serisi ürünler, içten soğutmalı katerler ve kanal uçları var.  

2022 yılı hedef ve projeksiyonlarınız nelerdir?

A.K.: Macro Tools olarak henüz çekirdek bir kadroya sahip olsak da 2022 yılında ekibimizi büyütmeyi, Walter Tools ile birlikte bölgede daha fazla yaygınlaşmayı ve büyümeyi hedefliyoruz. Edindiğimiz tecrübeleri sahada müşterilerimize aktarmayı, sektörün genişlemesiyle birlikte daha başarılı işler gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.