Çin’in önde gelen lityum-iyon batarya üreticilerinden Contemporary Amperex Technology Co. Ltd (CATL) tarafından üretilen en son batarya, performansıyla dikkati çekiyor. Elektrikli otomobillerde kullanımı olan batarya, tek şarjla bin kilometreden fazla sürüş menzili imkanı veriyor.

Dünyanın en yüksek kullanım verimliliğine sahip bataryasına, geçen hafta gerçekleştirilen lansmanda Çin mitolojisindeki efsanevi hayvan Qilin’in adı verildi. Lansmanının yapıldığı gün, firmanın Çin'in Shenzhen Menkul Kıymetler Borsası’ndaki hisseleri yüzde 5,91 değerlenerek, 536,97 yuandan (80,06 dolar) işlem gördü.

GNC MAKİNA 2024 YILINDA HEDEF BÜYÜTTÜ GNC MAKİNA 2024 YILINDA HEDEF BÜYÜTTÜ

TESLA'YA GÖRE YÜZDE 13 DAHA FAZLA GÜÇ KAPASİTESİNE SAHİP

CATL'den yapılan açıklama doğrultusunda, Qilin bataryasının seri üretimine 2023'te geçilecek. Bataryanın, ABD’li dünyaca bilinen elektrikli araç devi Tesla’nın 4 bin 680 bataryası ile karşılaştırıldığında yüzde 13 daha fazla güç kapasitesine sahip olduğu bildirildi.

Yüzde 72 hacim kullanım verimliliği ile rekor kıran Qilin bataryasının şarj edilmesi yalnızca 10 dakika sürüyor. Guotai Junan Securities’ten yatırım danışmanı Jiang Yifan, söz konusu bataryayı "Qilin bataryasının temel teknik göstergeleri, geleneksel lityum bataryalardan yüzde 10 ila 15 daha yüksek. Bu, hiç şüphesiz batarya endüstrisinde kaydedilen büyük bir atılım." şeklinde değerlendirdi.

CATL uzmanlarından Wu Kai ise, Qilin bataryasının güvenliğinin daha yüksek olması, daha uzun kullanım süresi ve kısa şarj süresi ile öne çıktığının altını çizdi.

DÜNYANIN EN ETKİLİ 100 FİRMASI ARASINDA YER ALDI

Qilin bataryası, CATL’nin batarya konusunda imza attığı ilk yenilik olmamakla birlikte daha evvel birinci nesil sodyum iyon bataryaların lansmanını yaptı. Time dergisince belirlenen dünyanın en etkili 100 firması arasında yer almıştı.

Sodyum iyon bataryalar, 160Wh/kg’lik enerji yoğunluğuyla dünyadaki en gelişmiş bataryalar olarak kabul ediliyor.

Öte yandan CATL, şubat ayında açıklanan küresel batarya üreticileri sıralamasında da birincilik koltuğuna oturdu. Firma, peş peşe 5 senedir listenin zirvesine demir atmış durumda.