Türkiye otomotiv sektörünün ilk üretici kuruluşu TürkTraktör, 2021 yılının ilk yarısında üretimini yüzde 105 ve ihracatını yüzde 31 artırarak yeni rekorlar kırdı.

DIŞ SATIMIN YÜZDE 88'İNİ TEK BAŞINA GERÇEKLEŞTİRDİ

Covid-19 kaynaklı belirsizliklerin gölgesinde geçen yıln ilk yarısında tarımın artan stratejik önemine paralel büyüyen TürkTraktör, toplam satış adedini yüzde 94 artırarak cirosunu 5 milyar 576 milyon TL’ye çıkardı.

Yılın ilk yarısında 25 bin 335 adet traktör üreten şirket, böylece Türkiye’deki toplam traktör üretiminin de yaklaşık üçte ikisine imza atmış oldu.

Türkiye'den yurt dışı pazarlara gerçekleştirilen traktör dış satımının yüzde 88’ini de tek başına gerçekleştiren firmada ihracatın toplam ciro içindeki payı ise yüzde 30 olarak kaydedildi.

"BAŞARIMIZIN TEMELİNDE AR-GE ÇALIŞMALARIMIZ VAR"

Söz konusu performanslarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan TürkTraktör Genel Müdürü Aykut Özüner, pandemi nedeniyle belirsizliklerin sürdüğü 2021'in ilk yarısında üretim ve ihracatta yakaladıkları performanslarının temelinde, düşük maliyetli yüksek kalitede üretim yapmayı devam etmelerini sağlayan Ar-Ge çalışmalarının olduğunu ve sektörde iki Ar-Ge merkeziyle faaliyet gösteren tek şirket olduklarını vurguladı.

Covid-19'un  tarımda verimliliğin ve sürdürülebilirliğin öneminin anlaşılmasında hızlandırıcı bir etkisi olduğuna dikkat çeken Özüner, sözlerini şöyle sürdürdü:

Şirketimizi 14 yıldır kesintisiz pazar lideri konumuna taşıyan 3 önemli etkenden bahsedebiliriz. Bunlardan ilki, güçlü ve özgün Ar-Ge yeteneğimiz. Ar-Ge ve fabrika yenileme yatırımlarımız için her yıl ortalama 250-300 milyon TL fon ayırıyoruz. Diğer bir konu tarımda ihtiyaç duyulan her alanda geniş ürün yelpazesini yüksek miktarda üretebilen çok esnek bir üretim kabiliyetine sahip olmamız. Üçüncüsü ise sahip olduğumuz satış ve satış sonrası yaygın ve güvenli hizmet ağımız. Türkiye genelinde yaklaşık 500 servis ve 150 yedek parça bayimizle her noktada çiftçimizin yanındayız.”

"269 ADET İŞ MAKİNASI SATIŞI YAPTIK"

Firma olarak 2013 yılında giriş yaptıkları iş makinaları sektöründe de önemli bir boşluğu doldurduklarını kaydeden Özüner, yerli iş makinalarının traktör dışı gelirlerine katkısının artarak sürdüğünü ve kısa sürede pazar paylarını artırdıklarını ifade etti.

Özüner, yılın ilk yarısında 269 adet iş makinası satışı gerçekleştirdiklerini belirterek, "Yılın geri kalanında da sektördeki bilinirliğimizi artırmayı ve pazar payımızı daha da yukarılara taşımayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

TÜRK TARIMININ GELECEĞİ ADINA MANİFESTOSUNU AÇIKLADI

Öte yandan modern tarıma yön veren şirket olma vizyonuyla sürdürülebilir tarımsal üretimde çiftçilere her zaman destek olmayı hedefleyen TürkTraktör, söz konusu amacını bir manifesto aracılığıyla duyurdu. (AA)

Şirketin toplam 5 maddeden oluşan Manifestosu şunları içeriyor:

  • şirket tarımda teknoloji kullanımının demokratikleşmesi için yaptığı çalışmaları hızlandıracak,
  • çevre ve iklim değişikliği ile ilgili Türk çiftçisinin algısını güçlendirmek için projeler yürütecek,
  • üretimde verimlilik artışı sağlayacak tarım ekipmanlarının geliştirilmesi için Ar-Ge çalışmalarına devam edecek,
  • doğanın ve Türk tarımının korunmasına adına aldığı sorumluluğunu artıracak,
  • toplumda sürdürülebilirlik konusunda farkındalık çalışmaları gerçekleştirecek.