TürkTraktör Genel Müdürü Aykut Özüner ile TürkTraktör Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Canbeyli’nin ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında TürkTraktör’ün 65’inci yılı konuşmalarıyla başladı. Koç Grubu’nda 27’nci yılını geride bıraktığını ifade eden TürkTraktör Genel Müdürü Aykut Özüner konuşmasına firmanın yapılanmasını anlatarak başladı: “TürkTraktör olarak bu sene kuruluşumuzun 65’inci yılını geride bırakıyoruz. Böyle köklü bir kuruluşta olmak, kendi adıma gurur verici bir durumdur… TürkTraktör’ün Ankara fabrikası, bu yapılanmanın ilk kurulduğu bölgedir. Burada motor, şanzıman ve aktarma organları üretiliyor. Erenler Fabrikamızı ise 2014 yılında açtık ve burada montaj fabrikası kurduk. Bunun dışında üç tane iş makinaları tesisimiz var ve bunlar da Ankara, İstanbul ve İzmir’de bulunuyor. Bir de Ankara’da havaalanının yakınlarında büyük bir yedek parça donanımımız var.”

1954 yılında kurulan TürkTraktör’ün bugün 2 bin 500’ye yakın çalışanının olduğuna vurgu yapan Özüner “Yıllık 50 bin traktör üretme kapasitemiz var. 2018’de 34 bin adedin üzerinde traktör üretildi. 2018 yılında ihracatımızı artıracak yeni ürünleri devreye aldık ki ihracat öncelik verdiğimiz bir konudur.” dedi.

“PAZARIN YÜZDE 72 ORANINDAKİ TRAKTÖR İHTİYACINI BİZ KARŞILADIK”

Dünya traktör pazarı hakkında açıklamasına devam eden Özüner Kasım-Kasım dönemi esas alındığında globalde 1,5 milyon adetlik bir pazarın var olduğuna değinerek “Dünya traktör pazarında Hindistan, Çin ve Pakistan başı çekiyor. Ancak oralarda üretilen ürünlerin yapısı bizimkilere göre daha farklı… Bizim hedef pazarımız olan Kuzey Amerika ve Avrupa’ya 2018 yılında ihracatımızın yüzde 80’inini gönderdik. Burada talebin sürekli olarak yukarı ivmelendiğini görüyoruz.” dedi. Açıklamasında Türkiye pazarı hakkında da bilgi veren Özüner “Ülkemizde tarım politikalarına teşvikler devam ediyor. Geçen sene pazarımızın iç piyasada ikinci çeyrekte yüzde 34 daralmasına rağmen ivmelenme tekrar yakalandı. Burada girdi maliyetlerinin (yem, gübre, ilaç gibi) artması da alımları etkiledi.” dedi.

Traktör pazarı genelinde kullanılan adetlerle ilgili olarak “Avrupa’nın oldukça altındayız. 100 hektar başına Türkiye’de 38 traktör düşerken bu rakam Avrupa’da 90’ı buluyor. Ancak Türkiye rakamlarını incelersek TürkTraktör kesintisiz 12 yıldır Türkiye’de pazarında liderdir. Pazarın yüzde 72 oranındaki traktörünü 2018 yılında biz ürettik.” dedi.

“TEKNOLOJİMİZİ YUKARIDA TUTMAK İÇİN YATIRIMLARIMIZ OLACAK”

TürkTraktör Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Canbeyli ise konuşmasında rakamsal verileri paylaştı: “Geçtiğimiz sene 34 binin biraz üzerinde traktör üretimi gerçekleştirdik. 31 bin adet ise kendi motorumuzu ürettik. 2018’in son çeyreğinde toparlanma başladı. İç pazarda dalgalanmalara karşı ihracat sigorta görevi görmektedir. 3.909 milyar TL ile 2018 cirosu kapandı. Karlılığımız 2018’in son çeyreğinde yüzde 18,3’e ulaştı.” dedi.

Toplantının sonunda ST Endüstri Medya’nın yatırım hedefleri doğrultusunda sorduğu soruya ise Özüner ve Canbeyli şu şekilde cevap verdi: “Türkiye’de tarım makinaları üretiminde faaliyet gösteren tedarikçilerden oldukça memnunuz. Biz şimdi bir proje gerçekleştiriyoruz; know-how’ını biz geliştirip Türkiye’deki tedarikçilere ürettiriyoruz. Türkiye’de ekipman pazarı, traktör pazarından daha hızlı ilerleme gösteriyor. TürkTraktör özelindeki yatırımlarımızdan bahsetmem gerekirse 2018’de 250 milyon TL değerinde yatırım yaptık. Üretim parkurumuza yönelik yatırım yapmaya devam edeceğiz. 2019’da da benzer ölçüde yatırımlarımız olacak. Teknolojimizi yukarıda tutmak için yatırımlar fabrikaların olmazsa olmazıdır. Yeni ürün yatırımlarımız da var, çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.” dedi.