TİAD Başkanı Fatih Varlık, TİAD’ın Türkiye sanayisi adına itici bir güç oluşturduğunu ve üretim kapasitesini ileri götürmeyi hedeflediklerini söyledi. Bu amaçla sanayicileri güncel teknolojiler ile buluşturmak adına da çalışmalar yürüttüklerinin altını çizen Varlık, başta otomotiv yedek parça alanı olmak üzere spor amaçlı tüfekler, tarın aletleri, döküm, kalıpçılık ve her tür makina imalatının da bunun içinde bulunduğunu belirtti. Tüm bunların yanı sıra Türkiye’ye gelen her 5 bin adet takım tezgahının ortalama 850’ye yakın kısmının Konya’ya getirildiğini anlattı. Bu rakamın pazarın yüzde 17’sini oluşturduğunun altını çizen Varlık, dernekçe Konya’daki üyeleri başta olmak üzere Konyalı müşteriler ve Sanayi ve Ticaret Odası ile de konuya ilişkin görüşme yaptıklarını söyledi.

Tüm bu görüşmeler neticesinde Konya’nın MAKTEK’e ihtiyacı olduğunu saptadıklarını da sözlerine ekleyen Varlık burada iki yılda bir fuarı kurguladıklarını ve sebebinin ise MAKTEK Avrasya’nın fuar takviminde olmadığı senelere fırsat vermek olduğunu dile getirdi. 

Konya’daki MAKTEK’in 24 üye ile fuar alanının yüzde 48’ini oluşturduğuna da dikkat çeken Varlık, Türkiye’deki takım tezgahları sektörünün yüzde altı büyüyerek 754 milyon dolara ulaştığının da altını çizdi. Bu alandaki ihracat rakamlarının yüzde 19 artarak 584 milyon dolara ulaştığını da belirten Varlık, ithalat rakamlarının ise 993 milyon dolar ile sabit kaldığını sözlerine ekledi. Varlık son olarak, bu yılki MAKTEK İzmir Fuarı tamamlandığında sektörün yüzde beşlik bir büyüme daha kaydedeceğini öngördüklerini sözlerine ekledi.