Türkiye ağırlıklı olarak halı sanayinde kullanılan yün iplik ihracatından 2021 yılında 42 milyon 631 bin dolarlık gelir sağladı.

GELİRDE YÜZDE 37'LİK ARTIŞ KAYDEDİLDİ

Ege İhracatçı Birlikleri verilerinden derlenen bilgiler doğrultusunda, Türkiye'den 2020'de 85 ülkeye 31 milyon 73 bin dolarlık yün iplik dış satımı gerçekleştirildi. Geride kalan yıl 87 ülkeye söz konusu üründen ihraç eden Türkiye, dış satımdan elde ettiği geliri 2020 yılına kıyasla yüzde 37 artırarak 42 milyon 631 bin dolara yükseltti.

En fazla dış satım gerçekleştirilen ülkeler sıralamasında 8,2 milyon dolarla birincilik Almanya'nın olurken, söz konusu ülkeyi 5,6 milyon dolarla Birleşik Krallık, 4,8 milyon dolarla ABD, 4,7 milyon dolarla Danimarka ve 2,9 milyon dolarla Norveç takip etti.

"100 KİŞİ DAHA İSTİHDAM EDECEĞİZ"

Demirci Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kelem, ailesinin üç kuşaktır Manisa'da yün iplik ürettiğini, dış pazardaki talebi karşılamak amacıyla 2021 yılında fabrikalarını 50 milyon TL'lik yatırımla Demirci ilçesinden Salihli OSB'ye taşıdıklarını söyledi.

Türkiye'nin yün iplik dış satımının tamamına yakınının, Uşak'ta, Isparta'da ve de kendilerine ait olan 3 firma tarafından yapıldığına dikkat çeken Kelem, "Üretim kapasitemizi artırmak ve Demirci’den çıkıp ana yollara ve gümrüğe yakın olmak için burada fabrika kurduk. Bulunduğumuz alan 33 bin dönüm, bunun 7 bin metrekaresini kapattık. Halihazırda 100 kişiden oluşan istihdamımız var. 1 yıl içinde 100 kişi daha istihdam edeceğiz." diye konuştu.

SOYSERİN GRUP'UN 2024 HEDEFİ YÜZDE 20 KAPASİTE ARTIŞI SOYSERİN GRUP'UN 2024 HEDEFİ YÜZDE 20 KAPASİTE ARTIŞI

"FİRMALAR KAPASİTE ARTIŞINA GİTTİ"

Diğer şirketlerin de kapasite artırımına gittiğini bildiren Kelem, sektörde ihracat yapmanın büyük bir avantaj sağladığını söyledi.

Sektörde pazar çeşitliliğinin oldukça zengin olduğunu kaydeden Kelem, "Şöyle bir örnek vereyim; hedef pazarlarımızdaki bir ülke yün halı üretimini azaltırsa bir diğeri artırıyor ve oraya yoğunlaşıyoruz. Bu avantajları çok iyi kullanıyoruz. Ayrıca katma değerli başka neler yapılabilir diye düşünüyoruz." dedi. (AA)