Otomotiv sanayisinin en büyük ihtiyacı olan batarya üretimi konusunda TOGG ile Farasis Energy, Türkiye’de ortak batarya fabrikası kurmak için anlaşmaya vardı. İki firma, Doğu ve Batı'yı birbirine bağlayan ve medeniyetlerin gelişmesinde önemli rol oynayan tarihi İpek Yolu'nun İngilizcesi olan Silk Road’un kısaltılması olan SiRo ile güçlerini birleştirdi.

NAKAMURA- TOME’NİN YENİ CNC TEZGAHI TÜRKİYE’DE NAKAMURA- TOME’NİN YENİ CNC TEZGAHI TÜRKİYE’DE

2 MİLYON ARAÇ ÜRETME KAPASİTESİNE SAHİP

Konu hakkında sosyal medyadan açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Türkiye'nin ilk otomobil batarya fabrikası kuruluyor! 2 milyon araç üretme kapasitesine sahip 30 milyar dolardan fazla ihracat yapabilen otomotiv endüstrimiz için dev bir adım. TOGG ve Farasis iş birliğinde SIRO, 15 gigawatt saatlik batarya hücresi ve modül üretimi yapacak.

Girişimin kurulması sonrasında firmanın ortakları TOGG adına Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Farasis Energy adına Kurucu Ortağı ve CTO'su Dr. Keith Kepler, TOGG’un hem tanıtımını hem de temel atmasını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret etti. Ekim ayında gerçekleşen ziyaret öncesinde SiRo heyeti, Bakan Varank ile de bir araya geldi. Bu görüşmede, Hisarcıklıoğlu ve Kepler, yatırım planı ve teşvik müracaat dosyasını imzalayarak Bakan Varank’a sundu.

2 BİN 200 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK 

Türkiye’nin elektrikli araçlar ve mobilite ekosisteminin teknolojik dönüşümüne katkıda bulunacak yatırım, 15 GWs kapasiteli batarya hücresi ve 19,8 GWs kapasiteli batarya modülü ile 30 milyar TL'ye hayata geçirilecek.

Yatırımda 2 bin 200 kişilik istihdamın öngörüldüğü bildirildi.

SiRo, üretim tesisinde otomotiv ve otomotiv dışı uygulamalarda enerji depolama çözümleri geliştirecek. TOGG'un batarya modül ve paketlerini üretecek olan girişim ayrıca, enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı, temiz ve verimli bir enerji sistemi gelişimini hızlandırmayı hedefliyor.

RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI

Bu sürecin ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından SiRo’nun proje odaklı olarak desteklenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı karar ile SiRo’nun batarya hücresi ve modül üretimi yatırımının proje odaklı olarak desteklenecek. Söz konusu yatırım ile "Türkiye'nin otomobili"nin en önemli bileşenlerinden biri olan ve stratejik nitelik taşıyan batarya modülü ve hücresi Gemlik’te üretilecek. (AA)