Türkiye ile Tayvan arasındaki ekonomik iş birliğini güçlendirmek amacıyla hayata geçirilen Taiwan Business Day, 12 Kasım Salı tarihinde Fairmont Quasar İstanbul’da gerçekleştirildi. Tayvan Dış Ticaret Bürosu (MOEA), Tayvan Dış Ticareti Geliştirme Konseyi (TAITRA), Tayvan Yeşil Ticaret Proje Ofisi ve Tayvan Mükemmeliyet kuruluşu tarafından gerçekleştirilen Taiwan Business Day kapsamındaki Akıllı Makine, Akıllı Medikal ile Yeşil Enerji Semineri gibi etkinlikler ve birebir şirket eşleştirme toplantıları aracılığıyla iş adamlarına yenilikçi yatırımlar, devlet teşvikleri ve iş birliği olanakları hakkında bilgi alışverişinde bulunma olanağı sunuldu.

Dünyanın en büyük beş pres makinesi üreticisinden biri olan Chin Fong Machine’ın da yer aldı. Faaliyetleri ve Türkiye pazarına yönelik hedefleri hakkında Chin Fong Machine Bölgesel Satış Müdürü Paul Lin sorularımızı cevapladı. 

Chin FonG Machıne hakkında bilgi verir verir misiniz?

Markamız 1948 yılında kuruldu, yani bu yıl 71 yaşında. Her yıl büyüyen firmamız, 1980’li yıllarda sektörün ana oyuncu firmalarından biri haline geldi. Chin FonG, otomotiv endüstrisine Japonya’da Toyota ile başladık, bizimle çalışmak istediler. Arabaların kapılarını ve çerçevelerini üretmek için kullandığımız bir makine ekipmanımız ile bu markaya hizmet veriyoruz. Otomotiv sektöründe NISSAN ve HONDA ile de çalışıyoruz. Aynı zamanda Amerika’da STANDTECH isimli bir marka kurduk, bu da stamping teknolojisi için kullanılıyor. 1990’lı yıllarında Çin’de bir tesis hazırladık. STANDTECH Çin, Amerika, Tayvan, Endonezya ve Malezya’da uluslararası faaliyet gösteren bir şirket. Japonya ile birlikte EHAEHI dediğimiz ikili bir marka oluşturduk, burada NISSAN’a hizmet veriyoruz. Chin FonG sürekli büyüyen bir şirket. 

Otomotiv sektörü haricinde başka hizmet verdiğiniz sektör var mı? 

Evet farklı sektörlere de hizmet veriyoruz. Örneğin buzdolabı, LED televizyon, bulaşık makineleri, fırın, kahve makineleri gibi beyaz eşyaların üretiminde ürünlerimiz kullanılıyor. Vestel müşterilerimiz arasında yer alıyor. İPHONE ve Apple’in tedarik zincirinde ürünlerimiz kullanılıyor. Yani akıllı ürünler ve tüketici elektroniklerde ürünlerimiz kullanılıyor. 

Verimlilik açısından sağladığınız fayda nedir müşterilerinize?

Bugün bunun için burada yer alıyoruz. Endüstri 4.0, akıllı sistemler, akıllı ürünler ve ekipmanları, akıllı yönetim ve hizmet, akıllı idame tüm bunların neticesinde aslında akıllı fabrika oluşturmak istiyoruz. 
Tayvan İş Günü etkinliğine katılarak Türk iş adamları ile bir araya gelme fırsatınız oldu. Bu programa yönelik gözlemlerinizi öğrenebilir miyiz?
İstanbul’a gelmeden önce Bursa’ya gittik ve Türkiye’nin çok iyi bir konumda olduğunu fark ettik. Aslında Türkiye bir makinenin enerji ünitesi gibi, hemen Avrupa ve Ortadoğu’ya ulaşabiliyor… Türkiye’nin önemli bir markasının yöneticisi ile görüşme gerçekleştirdik. Kendileri ile konuştuğumuz elektrik araç e scooter, akıllı sistemlerin mekanik boyutuyla çok ilgilendiler. 

Türkiye pazarında neyi hedefliyorsunuz?

Türkiye’ye bin ton üzerinde makine satmayı düşünüyoruz. Özellikle Kuzey Amerika’da makine çok satıyoruz. Chin FonG, sektöründe dünyanın en büyük firmaları arasında ilk beşte yer alıyor. Amerikalı Tesla markası Avrupa’da fabrika açmayı planlıyor ve bu haberi sektörümüzde yalnızca bizimle paylaştı.