TOSB (Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi), 5’inci Olağan Genel Kurul Toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantıda kapsamında bölgenin, önümüzdeki dönemde hem TOSB tarafından yapılan Beyçelik Gestamp hem de Mazsan, Hasçelik, Askaynak, Tırsan, Toyotetsu ve Birinci Otomotiv yatırımları ile beraber 144 bin metrekarelik yeni ilave üretim alanına kavuşacağı açıklandı.

"OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN İYİ BİR SINAV VERDİK"

Toplantıda söz alan TOSB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, bölgenin bir cazibe merkezi olduğunu, bilhassa yabancı yatırımcıların bölgeye çok fazla rağbet gösterdiğini ancak mevcut alanları dolayısıyla yabancı yatırımcılara yerlerinin dar olduğunu söylemek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Dudaroğlu, Covid-19 ve kurdaki ani hareketlenmelerden ötürü yaşanan belirsizlik ortamına dikkat çekerek, mevcut problemlere rağmen iyi bir sınav verdiklerini ve yatırımların devam ettiğini vurguladı.

"BİNAMIZI, BEYÇELİK'E KİRALAYACAĞIZ"

Yeni dönem ile ilgili de konuşan Dudaroğlu, Beyçelik GESTAMP-3 projesine değinerek, "Projenin başlangıcında; özellikle bir proje yönetim firmasıyla çalışmayı öngördük. Bu sayede projenin adımları planlandığı gibi yürütülüyor. Yatırımın ilk fazını 31 Ocak 2022’de tamamlayacağız. Son fazını ise 2022 yılının eylül ayında tamamlayacağız. 70 bin metrekarelik alanda 47 bin metrekarelik çelik konstrüksiyon inşaatı gerçekleştiriyoruz." dedi.

Dudaroğlu, kendi binalarını Beyçelik'e kiralayacaklarını dile getirdi.

"60 MİLYON TL'LİK İNDİRİCİ MERKEZ YATIRIMI YAPACAĞIZ"

TOSB’un bir diğer önemli yatırımı olan indirici merkez ile ilgili de bilgiler veren Dudaroğlu, “Önümüzdeki senelerde gerçekleşecek kapasite artışlarıyla beraber bir indirici merkez yerine getirmemiz gerekiyordu. Mevcut kurulu gücümüzü iki misli artırarak 200 MVA’ya çıkarılacak yatırımın maliyeti yaklaşık 60 milyon TL’dir” ifadelerini kullandı.

"DİJİTALLEŞME İLE SÜRDÜRÜLEBİLİR SONUÇLAR ALINIYOR"

Henüz uygulamaya geçmemiş olan, üyelerin desteğiyle hayata geçirmeyi planladıkları TOSB Veri Merkezi yatırımından da bahseden Dudaroğlu, konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:

HEDEF SAVUNMA VE HAVACILIK SANAYİNDE FARK YARATMAK HEDEF SAVUNMA VE HAVACILIK SANAYİNDE FARK YARATMAK

"Bu yolla, münferit yapılan, lisans, donatım, enerji ve iklimlendirme sistemleri yatırımlarında maliyet avantajı sağlamaya çalışmaktayız. Üyelerimizin desteği ile bu yatırımımızı da gerçekleştireceğiz. Öte yandan yeşil dönüşüm ve dijitalleşme gündemimize çok hızlı oturdu. Şimdi bunlar ‘ikiz dönüşüm’ olarak adlandırılıyor. Bu konulardaki hazırlıkları şimdiden yerine getirmemiz gerek. Türkiye’nin en planlı ve çevreci yapıları biliyorsunuz OSB’ler. Yeşil dönüşüm için de OSB’ler en avantajlı yerler, dijitalleşme ile beraber hızlı ve sürdürülebilir sonuçlar alınabiliyor."