Yerli makina sektörü hakkında düşünceleriniz nelerdir?

Sektör gün geçtikçe gelişiyor. Yeni firmalar, yeni ürünler gibi genel olarak gidişat olumlu. Ancak mühendisliğin ön planda olduğu, katma değeri yüksek ürünler üretmek için hep birlikte çok daha fazla çaba sarf etmemiz gerektiği inancındayım.

Ne sıklıkta yeni makina almaya ihtiyaç duyuyorsunuz?

İş planımız beş yıllık olarak hazırlanmıştır ve her sene güncellenir. Olağan üstü bir durum oluşmazsa yatırımlarımızı genel olarak iş planımız çerçevesinde bir sonraki yıl için planlar ve bütçesini oluştururuz. Genel olarak her yıl birkaç irili ufaklı yatırımımız olur. 2019 yılı için yatırım planımız netlik kazanmaya başladı. Planımızda büyük çap ve boyları işleyebilen CNC torna ve ayrıca ufak çaplı birkaç tezgah alımı bulunmaktadır.

Endüstri 4.0 makina imalat sanayini nasıl etkiledi? Ürünlerinizdeki yeniliklerden kısaca bahseder misiniz?

Dünyadaki gelişmeler, rekabet koşulları, sürekli daha yüksek verimle çalışma gereksinimi Endüstri 4.0 konusunda çalışmalar yapmayı kaçınılmaz kılmakta. Bu noktada Ales Pres olarak hazırlıklarımızı tamamladık, makinalarımızı müşterilerimizin ERP ve MES gibi sistemleri ile haberleşebilen, üretim, verimlilik, bakım, arıza gibi konularda veri üretip ve bu verileri transfer edebilecek şekilde imal ediyoruz. Ayrıca müşterilerimizin istekleri ve proses gereksinimleri doğrultusundaki taleplerini de yerine getiriyoruz.

Son yaptığınız yatırım veyahut projeniz hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz? İş gündeminizde neler var?

Ales Pres tam bir proje firması diyebiliriz. Bu bağlamda her dönemde olduğu gibi bu dönemde de otomotiv, beyaz eşya, ısıtma gibi sektörler için oldukça farklı tipte makina projelerimiz devam etmekte. Şu anda devam eden birkaç projemizden bahis etmek gerekir ise her tür araca jant imalatı yapan uluslararası bir müşterimiz için 1.250 ton baskı kuvvetine sahip, tek biyel kollu, dar tablalı eksantrik pres imalatımız tamamlanmak üzere. Dizaynı gereği ilk yerli üretim örneği olacak olan bu makinamız ile ciddi manada benzer ürünlerin ithalatının azalmasına katkı sağlamış olacağımıza inanıyoruz.

Radyatör panel imalatı yapan bir uluslararası bir müşterimiz için 800 ton kapasiteli, 4 biyel kollu, plunger guide sistemli ve knuckle joint mekanizmasına sahip presimiz tamamlanmak üzere. Bu presimiz de bazı özellikler ile sınıfında ilk yerli üretim diyebiliriz. Bu alanda da çok kısa süre içinde ciddi pay sahibi olacağımızı düşünüyorum.

Yurt dışından bir müşterimiz için 1.000 ton kapasiteli, link drive mekanizmalı, 4 biyel kollu presimiz bu sene sonu itibari ile sevk edilecek. Bu presimiz de günümüz rekabetçi şartlarında oldukça iddialı ve talep göreceğine inandığımız bir makina. Bir adet transfer pres imalatımız devam ediyor. Bu tarz teknolojik ürünlerde, daha önceden de yaptığımız proje deneyimleri ile birlikte oldukça iddialı konuma geldik. Türkiye de aranan bir marka olduğumuzu söylemeliyim.