Topkapı Endüstri’nin faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz? 

Topkapı Endüstri, 1985 yılında İstanbul’da birkaç markanın distribütörü olarak faaliyet göstermeye başlamış, her geçen gün istikrarlı bir şekilde büyüyerek ve bugün üç ana iş kolunda 80 çalışanı, bölge ofisleri, bayileri ve sanayinin tüm kollarında faaliyet gösteren binlerce kullanıcısı ile büyük bir aile olmuştur. Üç ana iş kolumuzdan INNIO Jenbacher Gaz Motorlarını Avusturya’dan ithal etmekteyiz. Doğalgaz, biyogaz ve çöp gazından elektrik enerjisi üreten santraller kurmaktayız. Geçtiğimiz seneye kadar General Electric’e ait olan Jenbacher artık INNIO Jenbacher markası ile faaliyetlerine aynen devam etmekte. Özellikle biyogaz ve çöp gazı konusunda pazarın büyük bir bölümüne hizmet vermekteyiz. Doğal gaz uygulamalarımızda da elektrik enerjisi ile birlikte sıcak su ve buhar üretimi de sağlayarak, sanayicilerimize çok yüksek verimlilik imkanı sunmaktayız. Bir diğer iş kolumuz da kendi sektörünün yine en önemli üreticilerinden olan Alman Elaflex şirketi. Ürünleri arasında içinden sıvı akışkan (akaryakıt, lpg, doğal gaz, kimyasal sıvılar, su-atık su vb.) geçen hortumlar, bağlantı ekipmanları, kauçuk kompansatörler, akaryakıt istasyonu ekipmanları ile birlikte özellikle havacılık sektörünün vaz geçilmezi olan uçak ikmal hortumları bulunmaktadır. Hem Türkiye hem de Avrupa havaalanlarında kullanılan uçak ikmal hortumlarının tamamına yakını Elaflex ürünlerinden oluşmaktadır.

Üçüncü iş kolumuz basınçlı hava sektöründe de en başından beri yine konusunda teknoloji öncüsü olan pazarda verimlilik, ömür ve kalite denilince akla en başta gelen markalardan Alman Kaeser Kompresörleri ile yer almaktayız. Geçen sene 100. yaşını birlikte kutladığımız Kaeser Kompresörleri bize sanayinin tüm alanlarında hizmet verebilme imkanı sunuyor. Kaeser’in yanında müşterilerimize sunduğumuz ürünlere yerinde üretim yapan azot / oksijen jeneratörleri, debimetre, enerji analizörleri, şartlandırma sensörleri ve alüminyum basınçlı hava tesisatı ürünlerini de ekledik. 

KAESER Kompresörleri ile endüstri tesislerine sağladığınız avantaj nedir? 

Genel merkezi, AR-GE merkezi ve tüm üretimi Almanya’da bulunan KAESER Kompresörleri,  endüstrinin her alanında küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerde kullanılıyor. Öncelikle ürün gamımızı tanıtmak isterim. Vidalı kompresör teknolojisinde hem yağlı vidalı hem de yağsız vidalı ürünleri ile 2,2 kW’dan 515 kW’a kadar modellerimiz bulunmaktadır. Tabii vidalı kompresörler ile birlikte kullanılmakta olan soğutucu ve kimyasal kurutucular, filtre sistemleri, hava tankı, yağ-su ayrıştırma cihazları, otomatik su tahliye cihazları ve otomasyon sistemlerimiz de mevcuttur. Bunların yanında nispeten daha düşük basınçlı hava ihtiyaçları için kullanılan pistonlu kompresörler, düşük basınç blowerları, yüksek basınç ihtiyacı için kullanılan boosterlar ve maden, inşaat gibi alanlarda tercih edilen seyyar kompresörlerimiz de bulunuyor. Tüm bu ürün gruplarının yanına Kaeser geçtiğimiz sene önemli bir Alman markası olan PillAerator Turbo Blower modellerini de ekledi. Özellikle arıtma tesislerinde tercih edilen bir ürün.

Tüm bu ürünlerin ortak paydası aynı zamanda Kaeser’in de yıllardan beri sloganı olan “Daha az enerji ile daha çok basınçlı hava” sağlamasıdır ki, bu da sanayici için en büyük gider kalemi olan enerji maliyetlerinin düşürülmesini sağlamaktadır. 

Endüstriyel tesisler için güvenlik önemli. Kompresör çözümlerinizin bu konudaki potansiyeli nedir?

Basınçlı hava elbette potansiyel tehlike taşır ama güvenilir ekipmanlar kullanıldığında ve yetkin firmalardan hizmet alındığında emniyetli bir enerjidir. Genel itibari ile ilgili kalite standartlarına göre üretilmiş, üzerinde emniyet valfleri, sıcaklık ve basınç sensörleri olan ve uygun topraklaması yapılmış bir vidalı kompresör basınçlı hava hattı içinde riski en az olan ekipman konumundadır. Burada en çok basınçlı havanın iletildiği hatlar ve havanın depolandığı tanklar emniyet anlamında üzerinde daha hassas olunması gereken yerler. Bunun için de son kullanıcıların, üreticilerin verdiği montaj talimatlarına uygun hareket etmeleri ve yetkin mekanik firmaları ile çalışmaları önemli. Hava tanklarının periyodik muayenelerinin de yaptırılması yasal bir zorunluluk. Tüm bu riskler emniyetli bir şekilde kontrol altında tutulduğunda basınçlı hava gerçekten emniyetli bir enerjidir. Bir fabrika içerisinde tezgahlarınızı sadece basınçlı hava ile büyük kesitli kablolara, yüksek voltajlı elektrikli motorlarına gerek kalmadan ve elbette çalışma alanı içinde fazladan manyetik alan oluşturmadan çalıştırabiliyor olmak büyük bir avantaj. 
Kaeser’in üretim standartlarındaki hassasiyeti ve ürünlerinin ilgili standartlara uyumu konusundaki tavizsiz yaklaşımı sayesinde bizler distribütör olarak gönül rahatlığı ile ürünlerimizi müşterilerimize sunmaktayız. 

Önümüzdeki süreçte neyi hedefliyorsunuz? 

Topkapı Endüstri, kurulduğu ilk günden bugüne her zaman kendini geliştirerek büyüyen, güvenilir bir firma oldu. Pazar çeşitliliğini ve müşteri portföyünü sürekli arttıran firmamız için 35. yılını kutlayacağı 2020 önemli. KAESER Kompresörleri, Jenbacher gaz motorları ve Elaflex gibi dünya markalarıyla adı özdeşleşen firmamızın kendisi de bugün sektörde bir marka olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Biz de Topkapı markasını daha fazla kullanıcıya ulaştırmak için daha çok çalışmaya devam edeceğiz.