T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) ve Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) arasında "Meteorolojik Verilerin Paylaşımına İlişkin Protokol" imzalandı.

"MOBİLİTE EKOSİSTEMİMİZDE ÖNCÜ ADIM OLACAK"

Bilişim Vadisi'nde düzenlenen imza törenin konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "TOGG projesinin bir otomobilden daha çok bir akıllı yaşam teknolojisi olduğunu hatırlatan Bakan Varank, "İnovasyon alanında her türlü yeni fikre ve girişime de kapı aralıyor. Bu anlamda marka, Türkiye’deki mobilite ekosistemine de liderlik ediyor. İşte bugün Tarım ve Orman Bakanlığımız ile birlikte somut bir iş birliğine imza atıyoruz. Bugünkü protokolle, TOGG ve Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz arasında meteorolojik verilerin paylaşımı mümkün hale geliyor. Bu imzaların salt meteorolojik bilgi paylaşımından çok daha önemli anlamlar içerdiğinin altını çizmemiz gerekiyor.  TOGG-Meteoroloji Genel Müdürlüğü iş birliği, mobilite ekosistemimizde öncü bir adım olacak." dedi.

Bakan Varank, Türkiye'yi kritik teknolojilerin pazarı değil, üreticisi yapma vizyonunun nişanelerinden olan yerli otomobil markasının Türkiye'ye büyük heyecan kattığını dile getirdi.

"AÇIK VERİ İÇİN İLK ADIMI ATIYORUZ"

Bakan Varank, sektörle yakın temas içerisinde hazırlanan "Mobilite Araç ve Teknolojileri Yol Haritası”nı yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacaklarını belirterek, "Bu yol haritasında ortaya koyduğumuz en önemli projelerden biri de 'Mobilite Açık Veri Setinin Oluşturulması'dır. Bildiğiniz gibi bağlantılı ve otonom araç teknolojilerinde en kritik nokta veri meselesi. Verilerin toplanması, hazırlanması, yeni veri setlerinin oluşturulması, bunların anonimleştirilerek açık veri haline getirilmesi; sonrasında da şirketlere, girişimcilere ve akademisyenlere paylaşılması ve sunulması lazım. İşte bugün, Mobilite Açık Veri Seti Oluşturulması konusunda da ilk adımı atmış oluyoruz." ifadelerini kullandı.

"YAPAY ZEKA İLE ARAÇ İÇİ UYGULAMALAR OPTİMİZE EDİLECEK"

İmzalanan protokolle TOGG'un MGM'nin verilerinden yararlanarak Türkiye’nin otomobilinin konfor ve güvenliğini artıracağını aktaran Bakan Varank, verilerin sadece sürücüyü bilgilendirmekle kalmayacağını, yapay zeka teknolojisi sayesinde araç içi uygulamaların da kendini optimize edeceği bilgisini verdi.

Diğer yandan MGM'nin de yerli otomobil markasının verileriyle anlık hava şartlarıyla ilgili geri bildirim alacağına işaret eden Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Örneğin, sis olayı bölgesel meteorolojik tahminlerde en zor konulardan biri. TOGG'un sis farlarının kullanımından, hangi bölgede sis yoğunluğu olduğu sisteme anlık olarak işlenebilecek. Tabi tüm bu veriler de anonim şekilde paylaşılıp kullanılacak. Yani kişisel verilerin burada kullanılması söz konusu olmayacak.  İşte veri, hayatımıza kolaylık sağlayan teknolojilerin üretiminde böyle önemli roller üstleniyor. Yeni nesil mobilite ekosistemi, veri temelli daha nice fikrin gelişmesine imkan sağlayacak. Bunun gibi açık veri paylaşımlarını çoğaltmak için diğer kamu kuruluşlarımızla da yakın çalışıyoruz. Böyle vizyoner bir işe öncülük ettiği için öncelikle Tarım ve Orman Bakanımıza şükranlarımı sunuyorum." (AA)