SANAYİNİN KOLEKTİF GÜCÜ "MAKİNA HANGAR" AÇILDI SANAYİNİN KOLEKTİF GÜCÜ "MAKİNA HANGAR" AÇILDI

Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD), hayata geçirdiği "Açık Kaynak Tasarım Merkezi ve İşbirliği Platformu" projesi ile takım tezgahları piyasasında global rekabetin önünü açacak.

BİRÇOK KONUDA ÖNE ÇIKILMASI AMAÇLANIYOR

Düzenlenecek eğitimler ve kurulacak tasarım merkezi ile TİAD üyeleri ilk sırada olmak üzere, sektör temsilcileri arasında know-how transferinin de artırılacağı proje ile sektörde mühendislik ve endüstriyel ürün tasarımcılarının teknik kapasiteleri, bilgi ve becerileri güçlendirilecek.

Bir buçuk senede sektörden yüzlerce firmaya ulaşılması hedeflenen proje ile Türkiye’nin takım tezgahları piyasasında yeşil üretim, sürdürülebilir ekonomi, otomasyon, Endüstri 4.0 uygulamaları ve tasarımda da dünyada ön plana çıkılması amaçlanıyor.

"YURT İÇİNDE VE DIŞINDA HAK ETTİĞİ NOKTAYA TAŞIYACAĞIZ"

Birçok sektörde olduğu gibi takım tezgahlarında da global trendlerin değiştiğini ve rekabetin her geçen gün sertleştiğini kaydeden TİAD Başkanı Fatih Varlık, “Derneğimiz amaç ve hedeflerinde de olduğu gibi sektörümüzün ihracatını ve dünyadaki etkisini artırmak adına İSTKA’nın desteğinin beraberinde Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK), Yenasoft Yazılım, Almanya merkezli iF Design Foundation’ın iş birlikleriyle başlattığımız proje ile sektörümüzü hem yurtiçinde hem de global alanda hak ettiği noktaya taşıyacağız. Bu noktaya ulaşmanın, gelecek trendleri ve teknolojilerini sektör süreçlerine entegre etmekten geçtiğini biliyoruz. Açık Kaynak Tasarım Merkezi ve İşbirliği Platformu Projesi’ni de bu istikamette; sektörümüzün Endüstri 4.0, yazılım, dijital ve yeşil dönüşüm, kapasite ve verim artışı amaçlarına uygun biçimde kurguladık." dedi.

Sektör temsilcilerinin projedeki tüm kaynaklardan yararlanarak hız ve tasarımda global dünyaya ayak uydurmalarını amaçladıklarını bildiren Varlık, "Uçtan uca tüm ekosistemin global rekabette ihtiyaç duyacağı süreçleri adapte ettiğimiz projemiz ile Türk imalat sektörünü Almanya, Çin, G. Kore, Japonya ile olan yarışta, tasarım ve üretim anlamında rekabet avantajı sağlamasını hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

ORTAK KULLANIMLI TASARIM VE PROTOTİPLEME MERKEZİ KURULACAK

Proje çerçevesinde TİAD bünyesinde tasarım merkezi ve ortak iş birliği platformunun (ODX2) da kurulacağını ifade eden Varlık, şöyle devam etti: 

“Tasarım merkezi ile Türkiye sanayisi; ürün geliştirme, tasarım kapasitesi artışı ve global standartlara rekabet ederek tasarımların görünürlüğünü artırabilecek. Tasarımcılarımızı, telif hakkı, yararlı model hakkında bilgilendirecek, telif hakkı alınmış tasarımların, üreticilerle buluşmasını sağlayarak iç ve dış ülke ekonomisine katkıda bulunacak üretimin artırılmasına imkan yaratacağız. İlerleyen dönemlerde proje kapsamında Ortak Kullanımlı Tasarım ve Prototipleme Merkezi kuracağız. Sektörümüzün tasarımcı ve mühendisleri bu merkezde, Endüstri 4.0 tasarım modeline ve günün gereksinimlerine uygun bilgisayar yazılımları, tamamlayıcı donanım ve makineler ile çalışabilecek. Tüm atacağımız adımlarla orta-yüksek ve son teknolojiyi üretimi için tasarım, tasarımcı ve firmaların üretim kapasitesini geliştirmek ve ülkemizde iklim değişikliğinde önemli bir etken olan CO2 emisyonlarının azaltılmasına, dijital yeşil dönüşüme imkan sağlayacağız. 18 ay gibi bir hayli uzun bir süre devam edecek projemiz ile ihracatta Türkiye imalat sanayisi için verimlilik, otomasyon, tasarım ve çevre gibi pek çok konu da rekabet avantajını artıracağız.”

SÜRELER VE MALİYETLER AZALACAK, ÇEVREYE KATKI SAĞLAYACAK

Projenin politik, ekonomik, sosyal ve teknolojik pek çok etkisinin olacağını da belirten Varlık, projedeki tüm adımları sorunsuz olarak yaparak sektörün dış satımındaki birim maliyetlerini gelişmiş ülke standartlarına taşıyacaklarını öngördüklerini dile getirdi. Benzer şekilde istihdam artışına da katkı sağlayacak projeyle ürünlerin tasarımı ve yerlileştirilmesi noktasında Türk firmalara işinin ehli yabancı profesyonellerden de hizmet alma konusunda yol açacaklarını söyleyen Varlık, konuşmasını şu şekilde noktaladı:

"Böylece ihracat potansiyelli üretimin kuluçka süresi de kısalacak. Sektör için dijital bir platform yaratan proje ile tasarım süreleri ve maliyetleri azalırken aynı anda sektörün karbondioksit (CO2) ve metan (CH4) emisyonunun düşürülmesi ve dijital yeşil ülke ekonomisine yönelik çalışmalar da hızlanacak. Atıl beyin gücünü de ekonomiye kazandıracak proje ile sektör temsilcileri yatırım yapmadan önce teknolojik altyapı geliştirmelerini ve alacakları etkiyi deneyimleyebilecek."