Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD), Türkiye’de kentler bazında üretimin röntgenini çekti. Buna göre; Türkiye ekonomisi için kaldıraç görevi gören takım tezgahları sektörünü Bursa, İstanbul, Konya ve İzmir sırtlıyor.   Bu illeri sırasıyla; Sakarya, Ankara, Kayseri, Eskişehir ve Kocaeli takip ediyor. İl bazında verimliliği artırmak, yerli ve milli üretim hedefimizi de yüzde 25’e çıkarabilmemiz için TİAD, ‘Fraunhofer Innovation Clusters (Almanya)’, ‘Industrial Technology Research Institute (ITRI) (Tayvan)’ ve ‘Cluster for Advanced Manufacturing (AFM Cluster) (İspanya)’ gibi başarılı kümelenme örneklerinin baz alınmasının önemini vurguluyor.

Sanayide yatırım malı olarak kullanılan ve makineleri yapan makineler olarak tanımlanan takım tezgahları üretimi, yurt içinde farklı illere dağılmış durumda. Otomotiv, savunma, havacılık, medikal ve kalıp gibi sektörlerde çarpan etkisi yaratan ve 2018 yılında ülke ihracatına 20 milyar dolar katkı sağlayan takım tezgahları sektör üretiminde lider illerin başında Bursa, İstanbul, Konya ve İzmir geliyor. Bu illeri sırasıyla Sakarya, Ankara, Kayseri, Eskişehir ve Kocaeli takip ediyor.  Sac şekillendirme ve işleme makinelerinin üretiminde Bursa ve Konya’nın öne çıktığını dile getiren Takım Tezgâhları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) Başkanı Fatih Varlık, buna neden olarak otomotiv ve tarım makineleri fabrikalarının ağırlıkla bu bölgelerde bulunmasını gösterdi. Varlık, işleme merkezi, torna gibi metal işleme makinelerinin üreticilerinin ise İstanbul ve İzmir’de yoğunlaştığını aktardı. 

KÜMELENME MODELİ KOCAELİ, BURSA, İZMİR, KONYA İLLERİNDE OLUŞTURULABİLİR

Takım tezgâhları üretimde lider olan ülkelerde var olan kümelenme modelinin Türkiye’de de gerçekleştirilmesi gerektiğini savunduklarını belirten Varlık, bu yapının hayata geçmesi halinde iller bazında kümelenme faaliyeti yapılabileceğini söyledi. Varlık, “Takım tezgâhları üretiminde önde gelen İtalya, Almanya, Japonya, İspanya ve Tayvan gibi ülkelerin üretim yapılanmasına baktığımızda hem makine hem de ekipman üretimi için kümelenme yapılarının öne çıktığını görüyoruz. Türkiye sanayisi için üretimi elzem ve stratejik olan takım tezgahlarının üretimi için ‘Fraunhofer Innovation Clusters (Almanya)’, ‘Industrial Technology Research Institute (ITRI) (Tayvan)’ ve ‘Cluster for Advanced Manufacturing (AFM Cluster) (İspanya)’ gibi başarılı örnekler baz alınarak üretilecek ekipman ve makineler bazında uzmanlaşmış özel profesyonel kümelenme yapılandırması oluşturulmalıdır. Kümelenme modelinde ise Kocaeli, Bursa, Konya, İzmir illerinde oluşturulması mümkün. dedi.

HEDEFİMİZ YERLİ VE MİLLİ ÜRETİMİ 2023 YILINDA YÜZDE 25’E ÇIKARMAK

Ancak böyle bir üretim modeliyle takım tezgâhları sektörünün 2023 yılı hedeflerine ulaşabileceğine inandıklarını söyleyen TİAD Başkanı Varlık, “Sektörün çatı kuruluşu olarak yerli üretim ve milli kullanımı artırma yolunda sektörün yaşadığı bütün problemleri yakından takip ediyoruz.  Çıkardığımız doneler doğrultusunda da bir yol haritası oluşturuyoruz. Biz biliyoruz ki bugün; Türkiye takım tezgâhları alanındaki ihtiyacının ancak yüzde 15’lik kısmını yerli makinelerle karşılıyor. Hedefimiz 2023’e kadar bu oranı yüzde 25’e çıkarmak” dedi.