Tezmaksan Akademi Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, imalat sektöründe deneyime göre operatör maaşlarının 6 bin TL’ye kadar çıktığını söyledi.

Makina sanayide çalışan sayısı 243 bin 550 kişiye ulaşırken takım tezgahları sektörünün bu rakam içindeki payı yüzde 8,75 olarak açıklanmasına ilişkin Tezmaksan Akademi Genel Müdürü Hakan Aydoğdu değerlendirmelerde bulundu.

Sektörde ciddi anlamda kalifiye çalışan sorununun olduğunu kaydeden Aydoğdu, sundukları gerek mesleki gerekse teknik eğitimlerle problemin çözümüne yönelik katkı sağlamaya çalıştıklarını söyledi. 

Sektörde çalışmak isteyen gençlerin iyi maaşlarda çalışmaya başlayabileceklerini ve kaydettikleri gelişme ile bunu artırabileceklerini ifade eden Aydoğdu, Tezmaksan Akademi bünyesinde operatörden robot kullanımına, dijitalizasyondan teknoloji kullanımına çeşitli eğitim programları düzenlediklerini belirtti. 

“MAAŞ İSTATİSTİK RAPORU OLUŞTURDUK”

Sektörden gelen talepler doğrultusunda eğitimlerin yanı sıra 2018’den beri Özel İstihdam Bürosu statüsünde hizmet sunmaya başladıklarını kaydeden Aydoğdu, sektördeki ücret politikasına ilişkin bilgiler verdi.

Aydoğdu, Tezmaksan Akademi olarak uygun iş gücünü, işverenle zamanında bir araya getirmeye ve istihdam kalitesini yükseltmeyi amaçladıklarını söyleyerek, ücretsiz gerçekleştirdikleri “İşe Yerleştirme Danışmanlığı” ile bir maaş istatistik raporu oluşturduklarını dile getirdi. 

“MAAŞLAR DENEYİME GÖRE DEĞİŞİYOR”

Raporun çıktılarını paylaşan Aydoğdu, “İstanbul'da talaşlı imalat sektöründe çalışacak kişinin ücreti, iş deneyimi doğrultusunda iki bin 500 TL’den başlayıp 6 bin TL’ye kadar çıkıyor. Benzer şekilde CNC operatörünün aldığı rakam da deneyime göre 2 bin TL ile beş bin 500 TL arasında değişiyor.” ifadelerini kullandı.

İmalat sanayindeki eleman açığına da dikkat çeken Aydoğdu, “2019 yılında imalat sektöründe 2-9 çalışanı bulunan şirketlerde eleman açığı yüzde 11,2, 10-19 arası çalışanı bulunanlarda yüzde 15,9, 20 ve üzeri çalışanı bulunanlarda ise, yüzde 24,4 olarak gerçekleşti. Sadece bu üç veriden yola çıkarak, imalat sanayinde açık iş sayısının 117 bin olduğu ortaya çıkıyor.” dedi.