Türkiye'nin metal mutfak eşyası üretiminde lokomotif kenti Kahramanmaraş, 2020 yılında 172 milyon dolar olan ihracatını 2021 yılında 300 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor.

"DIŞ SATIŞLARIMIZI YÜZDE 56 ARTIRDIK"

Doğu Akdeniz'in önde gelen sanayi şehirlerinden olan Kahramanmaraş, 2020'de 5 kıtada toplam 130 ülkeye metal mutfak eşyası ihraç ederek 172 milyon dolar döviz girdisi sağladı.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Şahin Balcıoğlu, ilin sektörde Türkiye'ye önemli katkılarda bulunduğunu, Covid-19'a rağmen 2020'de başarılı bir grafik çizdiğini söyledi.

Senenin ilk 5 ayında 100 milyon dolarlık ihracatın üstüne çıktıklarını kaydeden Balcıoğlu, "Yani geçen yılın aynı dönemine göre ihracatımızı yüzde 56 artırdık. Yıl sonunda da ihracatımızın 300 milyon dolar olmasını hedefliyoruz." dedi.

"DÜNYA, TÜRK MALININ KALİTESİNİ KEŞFETME İMKANI BULDU"

Kentin sektörde bir marka haline geldiğini, üretim ve çeşitliliği artırmak adına iş adamlarının var gücüyle çalıştıklarını ifade eden Balcıoğlu, geçmişte Çin'in hakim olduğu sektörde pandemi nedeniyle yaşanan endişeden dolayı ürün alma konusunda bilhassa Avrupalıların Türkiye'ye yöneldiklerini ve dünyanın bu sayede Türk mallarının kalitesini keşfetme imkanı bulduğunu, talebin son dönemde artarak devam ettiğini belirtti.

Sektörde en fazla dış satımın Mısır'a gerçekleştirildiğini, Mısır'ı Fas, Tunus, İsrail gibi ülkelerin izlediği bilgisini veren Balcıoğlu, ismi çok bilinmeyen, haritada göstermekte zorlanılan Guatemala, Kosta Rika, Mauritius gibi ülkelere de ürün gönderdiklerini kaydetti.

"DÜNYANIN BÜTÜN TENCERELERİNİ ÜRETİP SATMAYA TALİBİZ"

Toplamda 130 ülkeye ürünlerini ihraç ettiklerini ifade eden Balcıoğlu, "Bir kere ürün verdiğimizde, insanlar fiyatımızı, kalitemizi, modellerimizi, teslimat şeklimizi keşfediyor. Dolayısıyla arkadaşlarımız yeni siparişler de alıyor. Dün 10 koli sipariş eden, bugün 12-15 koli sipariş ediyor. Türkiye'deki 3 tavadan 2'sini biz yapıyoruz. Hedefimiz hepsini yapmak. Hedefimiz adını bildiğimiz veya bilmediğimiz tüm ülkelere ihracat yapmak." diye konuştu.

Her kültürün tenceresini ürettiklerini söyleyen Balcıoğlu, "Biz dünyanın bütün tencerelerini üretmeye, bütün ülkelerine satmaya talibiz." diyerek sözlerini noktaladı. (AA)