Sanayi açısından hayati önem taşıyan rulmanlar, seri üretime tabi diğer birçok parça gibi sürekli olarak kopyalama ve sahtecilik vakalarına konu olurlar. Özellikle son yıllarda, sahte ürün imalat tekniklerinin giderek geliştiğini ve eğitimsiz gözlerin sahte parçaları ayırt edebilmesinin neredeyse imkansız hale geldiğini gözlemliyoruz. Eskiden bu tür vakaların nadiren görüldüğü ülkelerde dahi, özellikle yedek parça piyasasında, her tür ve boyutta sahte rulmana rastlanmaktadır. Dolayısıyla bu durum tüm üreticileri etkilemektedir.

SAHTE ÜRÜN KULLANIMININ YOL AÇTIĞI RİSKLER NELERDİR?     

Sahteciliğe karşı mücadele hayati önem taşımaktadır çünkü aslolan güvenliktir: Sahte rulman kullanımı; uçak, araba veya tren yolcularının yanı sıra makinaları daha az hassas, güvenilmez ve herhangi bir arızaya eğilimli hale getirerek üretim tesisinde çalışanları da risk altında bırakmaktadır. Bu tür arızaların neden olduğu mali etkiler ve itibar zedelenmesi de ayrıca dikkate alınmalıdır.

MÜCADELE HERKESİN YARARINADIR

Sahte ürünler, NTN-SNR'ı olduğu gibi pek çok önemli üreticiyi finansal açıdan etkilemektedir. Bu nedenle inovasyona yönelik çok büyük yatırımlar yapılmaktadır. Tüm bunların yanı sıra sahte rulman imalatçılarının eski teknoloji ile üretilen ürünler sattığı unutulmamalıdır.
Orijinal ve onaylı NTN-SNR ürünlerini satın alarak, daha adil ve gelişmiş çalışma şartları yaratılmasına da katkıda bulunursunuz.

SAHTE ÜRÜNLER İLE İLGİLİ BAZI ÖNEMLİ RAKAMLAR

  • Sahte ürün kullanımı sanayi alanında her yıl 3 bin 500 kazaya neden olmaktadır
  • Endüstride sahte ürün kullanımının yol açtığı ekonomik zarar yıllık 4.5 milyar Avro'dur.
  • OECD verilerine göre (Nisan 2016); sahte ürünler nedeniyle her yıl 40 bini Fransa'da olmak üzere dünya çapında yaklaşık 200 bin kişi işini kaybetmektedir.
SAHTE ÜRÜNLERLE NASIL SAVAŞILIR?
  • Gümrük ile Yakın İş Birliği: OEM rulmanlarını ambalajları, ambalajlama yöntemleri, markalamaları ve resmi nakliye belgeleri vb. aracılığı ile daha iyi tanımlamaları amacıyla gümrük memurları için bilinçlendirme ve eğitim programları düzenlenmektedir.
  • Distribütörlerin ve Son Kullanıcıların Farkındalığını Artırmak: 

- İletişim kampanyaları (müşterileri sahte ürünlerin tehlikeleri hakkında bilgilendirme amaçlı posterler, distribütörler için farkındalık artırıcı broşürler);
- Distribütörleri uyarma ve sahtecilik kurbanı olmalarını önleme amaçlı brifingler;
- Resmi tedarikçiler ve dağıtım kanallarının bildirilmesi.

  • Markalama ve Teknolojik Gelişmeler: Ürünlerin ve ambalajların markalanması, düzenli olarak değiştirilen etiketler, kopyalamayı zorlaştırmak için hologramların kullanımı, sahte ürün imalatçılarının kapasitelerini aşan performansa sahip ürünler geliştirmek için sürekli inovasyon.
  • Ortak Çalışma: Dünyanın tüm büyük rulman üreticileri, sahte ürün riski yüksek ülkelerde çok sayıda farkındalık yaratma ve eğitim kampanyası yürüten Dünya Rulman Birliği'ne (WBA) üyedir.
    
 ORİJİNAL ÜRÜNLERİ AYIRT ETMENİZİ SAĞLAYACAK ÜÇ İPUCU
  • Her zaman güvenilir ve onaylı tedarikçilerden satın alın.
  • Tüm yasal gerekliliklere uygun bir fatura talep edin.
  • Piyasa değerinin çok altındaki "gerçek olamayacak kadar iyi" fiyatlara ve alışılmışın dışındaki stok miktarına karşı dikkatli olun.