NSK, kural tanımayan taklitçiler tarafından uzun süredir mağdur ediliyor. Hem orijinal malzeme üreticilerini hem de tüketiciyi aldatan sahte rulman üreticileri, alıcıları kandırmak ve yasa dışı faaliyetlerinin kârlılığını arttırmak için neredeyse hiçbir engel tanımıyor. Ancak NSK, bu yolsuzluğa bir dizi önlemle karşılık vererek son vermeyi amaçlıyor. Çin'in Hebei Eyaletinde yaklaşık 23 bin sahte NSK ambalajı ve etiketi bulundu. Aynı suçluya ait başka bir fabrikada yapılan baskında ise NSK dahil dört büyük rulman firmasını kapsayan 90 binden fazla sahte rulman kutusu ve 10 taklit baskı plakası ortaya çıktı. Tüm bunlar sorunun ne kadar büyük olduğunu gözler önüne seriyor. Tesis incelemesinde görülen makine ve ekipman yelpazesi, taklitçileri yetenek seviyesini ortaya koyuyor. İnceleme sırasında çok sayıda baskı, lamine, kalıp kesme, buruşturma ve kesme makinesini bulundu. Yetkililer sahte kutuların yanında, çoğu NSK amblemli bir yığın kesilmemiş ambalaj buldu. Tüm ürünlere el konuldu ve Pazar Teftiş Kurulu (MSB) bu ürünleri hak ihlaliyle ilgili yerel birime teslim etti. 

GERÇEK MALİYETİNİ AÇIĞA ÇIKARMA 

Sahte rulman almak müşteriye ucuza mal olmuyor. Bu tür ürünler daha düşük bir fiyat etiketine sahip olsalar da düşük kaliteli işleme ve kalitesiz ham madde kullanımı gibi sorunlar nedeniyle, vaktinden çok daha önce kullanılamaz hale geliyor. Erken rulman arızası, planlanmamış bakım ve onarım maliyetlerine sebep olarak ürün/sistem güvenilirliğini etkiliyor ve bu da TMM'yi (toplam mülkiyet maliyeti) arttırıyor. Ayrıca firma/marka itibarının zedelenmesi bir başka büyük maliyeti beraberinde getiriyor. NSK, yasa dışı üreticileri ve orijinaline göre çok daha erken bozulma potansiyeline sahip olan, en önemlisi de güvenlik riski oluşturan bu sahte ürünleri piyasadan uzak tutarak müşterilerini korumak istiyor. Bunun yanında NSK, sahte kurumları ortadan kaldırmayı, sahte üretim operasyonlarını ve dağıtım kanallarını engellemeyi ve faillere karşı yasal işlem başlatmayı amaçlıyor. Bu çabanın büyük bir kısmını Çin'deki yetkililerle iş birliği kapsıyor. Örneğin, gümrük ve sınır kontrollerinde iş birliğine gitmek sahte rulmanların ülke dışına çıkmasına karşı koruma sağlıyor. Bu çabaların sonuç vermesi için, merkezi ve yerel hükümet kuruluşları baskın faaliyetleri yürütüyor.

BIRAKIN UYGULAMALAR İŞİ ÇÖZSÜN

Teknoloji, sahte rulmanlara karşı mücadelede önemli bir rol oynuyor. Son zamanlarda geliştirilen ücretsiz bir uygulama olan 'NSK Verify' buna iyi bir örnek. Bu uygulamayla müşteriler takım tezgahı rulmanları için kutu üzerinde bulunan 2D barkodu cep telefonlarıyla tarayarak rulmanların orijinalliğini doğrulayabiliyor. Sahte rulmanları saf dışı bırakmanın son adımı olarak NSK, birden fazla üreticiyle uyumlu "WBA Bearing Authenticator: WBA Check" adlı yeni bir uygulama geliştirmek için WBA (Dünya Rulman Birliği) ile iş birliğine gidiyor. Uygulama geliştirme de dahil olmak üzere WBA, taklitçilerle ilgili yasaları uygulamak ve sahte rulmanları ortadan kaldırmak için dünya çapında çalışmalar yürütüyor. Bu kâr amacı gütmeyen ve şirketleşmemiş endüstriyel birlik; yasal hakların korunması, sürdürülebilir kalkınma, açık ekonomi sözleşmesi gibi dünyadaki rulman endüstrisinin ortak ve yasal çıkarlarını destekliyor. NSK, bu birliğin aktif bir üyesidir. NSK Verify gibi WBA Check uygulaması da birden fazla üreticiden rulman kullanan müşterilerin 2D barkod tarayarak WBA üyesi firmaların orijinalliğini anlamasını kolaylaştırıyor. Dahası, kayıtlı olmayan bir rulman tespit edildiği takdirde uygulama otomatik olarak NSK'yi bilgilendiriyor.

YETKİLİ KAYNAK KULANIN

Uygulamalar, nihai kullanıcıya ulaşmış olan sahte rulmanları tanımlamak için ideal olsa da taklitçilerle mücadele etmenin daha etkili bir yolu, yalnızca Yetkili NSK Distribütörleri ve Bayilerinden alışveriş yapmaktır. Bu tür satış noktaları orijinal NSK ürünlerini doğrudan NSK’dan temin eder. Buna ek olarak, satış sonrası servis ve garanti hizmetleriyle ürünün değerine değer katar. Tüm bu çabalara paralel olarak NSK, distribütörlere ve meslektaşlarına eğitimler vererek marka koruma faaliyetleri ile piyasadaki marka değerini düzenli olarak arttırıyor. NSK, sahte rulman üretimine son vermekte ve müşterilerin güvenilir, yüksek kaliteli ve orijinal rulmanlardan yararlanmasına yardımcı olmakta kararlı.