Türkiye otomotiv sanayisindeki başarısını yaklaşık 10 yıl önce Rusya’ya taşıyan Coşkunöz Holding, Rusya’nın prestij projelerinden biri olan Aurus otomobillerinin üretiminde ana üreticiler arasında yer aldı.

BAE YATIRIMCI OLARAK YER ALDI, ÜRETİMİ FORD SOLLERS ÜSTLENDİ

Lüks segmentte yer alan Aurus otomobillerinin seri üretimi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de video konferans yöntemiyle katılarak destek verdiği Tataristan’da düzenlenen törenle başladı. 

Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, Rusya Federasyonu Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, otomobilin üreticisi konumundaki Sollers Ford ortak girişiminden Aurus Genel Direktörü Adil Şirinov’un da bulunduğu açılış törenine Coşkunöz Holding’i temsilen CEO Erdem Acay katıldı. 

Proje, projenin büyük hissedarı konumundaki Rusya Otomotiv ve Motor Araştırmaları Enstitüsü NAMI’nin öncülüğünde hayata geçirildi. 

BAE'den Emirates Tawazun Fonu’nun yatırımcı ortak yer aldığı projede üretimi ise Ford Sollers üstlendi.

PUTİN, PROJENİN RUSYA SANAYİSİ İÇİN TAŞIDIĞI DEĞERİ VURGULADI

Verdiği destek mesajında Rusya tarihinde ilk kez bir lüks otomobil ailesinin sıfırdan tasarlanıp üretildiğini, projenin Rus sanayisi için taşıdığı değere dikkat çeken Putin, bizzat direksiyon başına geçerek kullandığı otomobilin dünya standartlarına uygun, iyi ve kaliteli bir otomobil olduğunu söyledi.

Ford Sollers ve Aurus Genel Direktörü Adil Şirinov ise, yıllık 5 bin adet üretim kapasitesine sahip oldukları yeni yatırım çerçevesinde ana odaklarının ihracat olduğunu dile getirdi.

NİHAİ HEDEF, ÜRETİMİN YÜZDE 80'İNİN İHRAÇ EDİLMESİ

Proje çerçevesinde limuzinden sedana, SUV’den minivana kadar farklı kategorilerde araç üretilmesi planlanıyor.

Üretiminin ilk etapta yüzde 70, gelecek aşamada ise yüzde 80’ler oranında ihraç edilmesi hedeflenen otomobillerin yakın zamanda lanse edilmesi öngörülüyor.

Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti Alabuga Serbest Ekonomik Bölgesi’nde  büyük yatırımları bulunan ve halihazırda Rus KAMAZ’ın yanısıra Mercedes-Benz, PCMA (Peugeot-Citroen-Mitsubishi), RNPO (Renault-Nissan), Volkswagen gibi dünya devleriyle iş birliği yapan Coşkunöz Holding, otomobillerin pek çok gövde parçasını tedarik edecek. 

"PRESTİJ AÇISINDAN BÜYÜK ANLAM TAŞIYOR"

Aurus’un seri üretime geçmesi hakkında yorum yapan Coşkunöz Holding CEO’su Erdem Acay, yeni projenin kendileri için prestij açısından büyük anlam taşıdığına dikkat çekti.

Firma olarak bu yatırımın içinde yer almaktan büyük mutluluk ve gurur duyduklarını belirten Acay, önem verdikleri proje ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Alabuga Serbest Ekonomik Bölgesi’nde konumlandığımızda, otomotiv sektörünün rotasını bu bölgeye yönelteceğini öngörüyorduk. Burada Ford ile başlayan üretim maceramıza yeni markaları da ekleyerek bölgenin önde gelen tedarikçileri arasında yer aldık. Kaliteli ürün ve sıfır hata taahhüdümüz ile uzun süreli anlaşmalara imza attık. Prestijinin yanı sıra tarihi açıdan da bu denli önemli bir proje içinde yer almak, bizim için heyecan verici oldu. Bölgede konumlanan Coşkunöz Alabuga şirketimiz ile araçların limuzin, SUV, MPV modelleri için bütün kalıp ve seri sac parça üretimini biz yapacağız. Bu otomobillerin, otomotiv piyasasına güçlü bir oyuncu olarak gireceğini ve lüks araç kategorisinde rekabeti yeniden şekillendireceğini düşünüyoruz."

"RUSYA'DAKİ YATIRIM COĞRAFYAMIZI GENİŞLETECEĞİZ"

Bölgede bugüne kadar yaklaşık 60 milyon avro değerinde bir yatırıma imza attıklarını anımsatan Acay, 2021 ve 2022 yılları için de 15 milyon avroluk yeni yatırım gerçekleştirmeyi, böylece Rusya’daki yatırım coğrafyalarını genişletmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.