Rösler Kromaş Genel Müdürü Dr. Tayfun Sığırtmaç, Ar-Ge çalışmaları konusunda kapsamlı bilgiler verdi. Farklı sektörlerin ihtiyaçlarına odaklanarak çalışmalarına yön verdiklerini belirten Sığırtmaç, “Yüzey işlem, çok geniş bir konuyu ve farklı alanları kapsıyor. Yüzey işlem, parçaların yüzeylerini nihai kullanım öncesinde ya da bir sonra prosese gitmeden önce istenilen özelliklerin verilmesi anlamına geliyor. Örneğin titanyumdan bir implant üretiyorsanız bu implant vücuda takılmadan önce son proses işleminin çok hassas bir şekilde yüzey işlem prosesi uygulanıyor. Bu işlemlerde bizim makinalarımız tarafından yapılıyor.” dedi. 

Ar-Ge faaliyetlerinizden ve ekibinizden bahsedebilir misiniz? 

Hızlı bir dönüşüm çağında yaşıyoruz ve Ar-Ge, inovasyon çalışmaları hiç olmadığı kadar önem kazandı. Bu sebeple tüm sanayicilerimizin yeni projelere önem vermesi gerekiyor. Biz de Ar-Ge faaliyetleri için güçlü bir ekip kurduk. Her yıl ciromuzun yüzde 3’ünü ürün geliştirmek için ayırıyoruz. 
Biz bu dönemde makinalarımızı iyileştirmeye yönelik çalışmalar gerçekleştirirken aynı zamanda müşterilere daha iyi prosesler sunmak adına çözümler hazırladık. Farklı sektörlerin ihtiyaçlarına odaklandık. 

Örneğin; 

•    Mermer sektörü için doğal taşı eskiterek antik bir görünüm verecek şekilde yüzey işlem prosesi yapıyoruz.
•    Medikal sektörü için vücuda takılan bir diz implantının yüzeyini ayna seviyesinde parlatarak çözüm sunuyoruz.   
Bu anlamda birçok sektör için yeni prosesler ve yeni makinalar geliştirdik. Geliştirdiğimiz bu yenilikler toplam ciromuza yüzde 20 – 25 bandında katkı sağladı. 

Yüzey işlem konusunda bilgi verebilir misiniz? Bu noktada sektörlerin ihtiyaçlarını anlatabilir misiniz? 

Yüzey işlem, çok geniş bir konuyu ve farklı alanları kapsıyor. Yüzey işlem, parçaların yüzeylerini nihai kullanım öncesinde ya da bir sonra prosese gitmeden önce istenilen özelliklerin verilmesi anlamına geliyor. Örneğin titanyumdan bir implant üretiyorsanız bu implant vücuda takılmadan önce son proses işleminin çok hassas bir şekilde yüzey işlem prosesi uygulanıyor. Bu işlemlerde bizim makinalarımız tarafından yapılıyor. Aynı şekilde kuyumculuk, savunma, havacılık gibi birçok sektörün ihtiyacını yakından takip ediyor ve çözüm üretiyoruz. 

Örneğin, 

•    Savunma ve havacılık sektöründe uçak türbinlerinin kanatları çok hassastır. Bu sebeple hava akışının çok pürüzsüz olması gerekir. Biz, hava akışının pürüzsüz geçmesi için RARZ dediğimiz yüzey pürüzsüzlük değerine dikkat ediyor. 
•    Kapı ve pencere kolu üretimi yapan firmaların ürünlere kaplama yapması gerekiyor. Biz kaplama öncesine yüzeyleri belli bir oranda pürüzsüzleştiriyoruz ve kaplamanın daha iyi tutmasını sağlıyoruz. Bu sayde ürün bir sonraki prosese giderken korozyona uğramıyor ve yüzeyde herhangi bir pas ya da kirlilik oluşmuyor.  
•    Otomotiv sektöründe kullanılan emniyet kemerlerinin tokaları bizim makinalarımızda son proseslerini tamamlıyor. Bir bakıma gerçekleştirdiğimiz çözümlerle insanların yaşamlarını güvence altına alıyor ve onları koruyoruz. 

Yüzey işlem çözümü sağlayan bir firma olarak aslında hayatımızın her anında var olan gizli bir gücünüz var diyebilir miyiz? 

Biz bu konunun özellikle altını çizmek istiyoruz. Çünkü tüm çalışmalarımızı “Hayatın her alanındayız” mottomuzla sürdürüyoruz. İnsanlara dokunduğumuz yüzeylerde bir etki yaratmak bizi çok mutlu ediyor, ayrı bir motivasyon sağlıyor. Çünkü parçaya eğer katıyoruz. Bir çiftin evlenirken birbirine taktığı yüzük bizi de mutlu ediyor. Bir hastanın dizine takılan implantın bizim makinalarımızdan çıktıktan sonra hastayı iyileştirmesi bize de mutluluk katıyor.