Girişim kapsamında saha cihazlarına OPC UA protokolünün sağlayıcı bağımsız ve uçtan uca birlikte-çalışabilirlik yetenekleri kazandırmak için bir dizi çalışma grubu oluşturuluyor. Girişim şu anda EtherNet/IP kapsamında olmayan kullanım durumları için bir çözüm bulmayı hedefliyor. Ayrıca bu girişim özellikle çok tedarikçili, kontrolörler arası ortamlarda kullanımı kolaylaştırıyor, saha aygıtlarının dikey entegrasyonunu destekliyor.

Rockwell Automation İş Geliştirme Müdürü Paul Brooks konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Rockwell Automation her zaman açık standartların geliştirilmesinin ve kullanılmasının savunucusu olmuştur. OPC UA protokolünü üretim düzeyine veya saha düzeyine genişletebilmek sistem geliştirmeyi basitleştirebilir ve şirketin Connected Enterprise yolculuğunu hızlandırabilir. EtherNet/IP protokolünün birincil sahibi olarak Rockwell Automation EtherNet/IP kullanıcılarının farklı bir ekosistem için geliştirilmiş bir teknolojinin uyumsuzluk riski yaratabileceğini düşünmelerini çok iyi anlıyoruz. Şirket bu riskleri hem EtherNet/IP tarafındaki gelişim hem de OPC UA protokolündeki genişletme planlarıyla en aza indirmeyi hedefliyor.”

Rockwell Automation OPC Foundation Girişimi kapsamında şunların gerçekleşmesine yardımcı olacak: 

-    OPC UA şartnameleri EtherNet/IP şartnameleri titizliğinde hazırlanacak.  
-    OPC UA, EtherNet/IP ve PROFINET protokollerinin hepsinde zaman-duyarlı ağ iletişimi (TSN) kullanılarak her birinin ortak bir TSN temelli ağ üzerinde bir arada çalışmasına olanak sağlayacak. 
-    OPC UA pub/sub teknolojisi mevcut EtherNet/IP kurulumlarının OPC UA aygıtlarını destekleyebileceği şekilde uygulanacak. 
-    Donanım gereksinimleri açısından ise OPC UA protokolü, bugünün EtherNet/IP bileşenlerinde görülen donanım platformlarında da kullanılabilecek. 
-    Yazılımsal gereksinimler açısından, OPC UA protokolün mevcut EtherNet/IP merkezli yazılımlarla kullanıcı iş akışlarında ciddi bir değişikliğe ihtiyaç duymadan kullanılmasına olanak sağlayacak. 
-    EtherNet/IP için gerçekleştirilen uyum testleri OPC UA uyum testlerindeki en temel ihtiyaçları yansıtacak. 

Brooks konuşmasına şöyle devam etti: “EtherNet/IP kullanıcılarının gelecekte yeni OPC UA protokolüne geçmek istediklerinde ve bunun zamanı konusunda karar verecekleri zaman bir seçme şansları olması için bu önceliklerimize odaklanacağız. Kullanıcıların alacakları katma değere göre bu değişimin hızını kendileri belirlesin istiyoruz. Teknoloji onlar için seçimi yapmamalı. Bu girişimin parçası olan tüm kurumların da bu ortak amaca hizmet edeceğine güvenimiz tam.”