Bursa’da kesici takım üretimi yapan, 28 yıldır sektörde faaliyet gösteren Pay-Mak Makina’nın ürünleri birçok sektörde kullanılıyor. Firmanın Müdürü Cumhur Yiğit, “Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın (Fas, Tunus, Cezayir, Mısır) yanı sıra İran’a odaklanmayı hedefliyoruz.” diyor.

Son dönemde gerçekleştirdiğiniz bir projeden kısaca bahsedebilir misiniz?

 Ar-Ge bölümümüz sürekli yeni projeler üretiyor. Radyatör kenarlarına kaynaklı dikiş yapılır. Bize işte bunu yapabileceğimiz, üretebileceğimiz ya da orada kaynaktan sonra körelen oranın elektrotları 300-400 milimetre çapında silindir disklerdir. Onlara bıçaklar yapıyoruz. Bunun yanında otomotivin altında kullanılan soğutucu ya da darbeyi engelleyecek kapak gibi yerleri vardır, onların sacları çok kalındır. Onların kaynağını yaptıktan sonra körelen elektrotlarını bilemek için bıçaklar üretiyoruz. Devamlı Ar-Ge çalışmaları ile yeni ürün konusunda geliştirmeler yapıyoruz. 

Son gerçekleştirdiğiniz bir projeden kısaca bahsedebilir misiniz? 

Konya’da hem doğalgazlı hem de normal soba üreten bir firma, kullandığı kaynak elektrotları köreldiği zaman onları söküyor yerine yenilerini takıyordu. Bileyemediği için söküyor, köreldiği zaman da makina duruyordu. Kaynak elektrotları köreldiği zaman hepsinin sökülüp takılma işlemi yaklaşık 2 saat sürüyordu. Bizim gerçekleştirdiğimiz proje ile bıçaklar aynı anda giriyor ve 10 dakikada bütün işlem tamamlanıyor. Proje ile 2 saatlik işlemi 10 dakikaya indirerek firmaya önemli bir zaman tasarrufu sağlamış olduk.

2019 yılı iş gündeminizi öğrenebilir miyiz?

Öncelikle yurt dışından gelen ve yüksek maliyetli makinaları bünyemizde gerçekleştirme konusunda çalışmalar yapacağız. Tel erezyon ve CNC ile bunları bileyebileceğimiz bir adet makina tedarik etmeyi amaçlıyoruz. Kısa ve orta vadeli hedefimiz, bünyemizdeki makina parkurunu büyütmek olacak. Asıl hedefimiz, yurt dışına açılmak. Fuarlar ve medya aracılığıyla firmamızı ve ürünlerimizi tanıtarak uluslararası arenada da bilinir olmayı amaçlıyoruz. Yurt dışında özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın (Fas, Tunus, Cezayir, Mısır) yanı sıra İran’a odaklanmayı hedefliyoruz. Potansiyeli yüksek olan, yeni gelişmekte olan bu pazarlara ihracat gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Sektörümüzde Almanya, İtalya ve İngiltere’nin hakim olduğu pazarlara ulaşmamız zor ancak Avrupa’ya da satış yapmak istiyoruz.