Hizmetlerini makina kiralama modeli ile genişleten Tezmaksan, bu alandaki çalışmalarını Tezmaksan Teknoloji Kiralama Şirketi adı altında devam ettirirken, Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, Kovid-19 döneminde makina kiralama modeline gelen taleplerde yüzde 20’lik bir artış yaşandığını söyledi.

Türkiye sanayisine tasarruf ederek üretim tezgahlarını yenileme ve rekabetçi olmak amacıyla fırsat sunan firma, işletmelerin yeni finansman modeliyle önemli bir avantaj elde etmelerini sağlıyor.

“TOPLAMDA 12,5 MİLYON DOLARLIK TASARRUF ELDE EDİYORLAR”

Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, söz konusu yeni model ile bugüne kadar toplamda 160 makine kiraladıklarını 11 milyon dolarlık portföy oluşturduklarını, makina tezgahlarını yenileyenlerin 10,5 milyon doları yatırımdan ve 2 milyon doları da vergiden olmak üzere 12,5 milyon dolarlık tasarruf elde ettiklerine dikkat çekti.

Aydoğdu, başta beyaz eşya, medikal, kalıp, savunma sanayi ve havacılık olmak üzere Türkiye ihracatının başı çeken sektörlerinde kullanılan tezgah ve robotların kiralamasını yaptıklarını, bünyelerinde bulunmayan modellerin talep edilmesi durumunda önce satın alma sonra kiralama işleminin yapıldığı bilgisini paylaştı.  

“BAKIM MALİYETLERİ SIFIRA İNİYOR”

Aydoğdu, “Şirketler, kiralama bedellerini vergiden düşürebildikleri gibi harcama kalemlerinde yüzde 8-10 arasında bir paya sahip olan makina bakım maliyetinin ise kiralama modelinde sıfıra iniyor. Makinalardaki teknolojik yeniliğin süresinin 4-5 yıla düştüğü göz önüne alınırsa, söz konusu modelin önemi açıkça ortaya çıkacaktır.” dedi.

Kiralamada servis ve bakımı ücretsiz üstlendikleri için ürünün ikinci el kullanımının mümkün olduğunu ve ikinci elde kiralamanın daha hızlı gerçekleştiğini söyleyen Aydoğdu, “Türkiye’de makina kullanım oranının ortalama 18-20 yıl olduğu gerçeğinden yola çıkarsak, yeni makina ve teknoloji yatırımı yapmak şart.” ifadelerini kullandı.