Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) Genel Sekreteri Mehmet Zeren, çelik boru sektörünün 2021 yılı performansını açıkladı. Avrupa Birliği’ne (AB) yapılan dış satımın önemine dikkat çeken Zeren, sektörün 2 milyon ton ihracat karşılığı 2 milyar dolarlık döviz girdisi ile Türkiye ekonomisine katkıda bulunduğunu ifade etti.

"HALA EN ÖNEMLİ PAZARIMIZ AVRUPA"

Türk çelik boru üreticilerinin AB’ye gerçekleştirecekleri ihracat potansiyelinin çok yüksek olduğunu ancak bölgede 3,5 yıldır yürürlükte olan kota uygulaması nedeniyle bölgeye yapılan ihracatın sınırlı kaldığını söyleyen Zeren, sözlerini şöyle sürdürdü:

SOYSERİN GRUP'UN 2024 HEDEFİ YÜZDE 20 KAPASİTE ARTIŞI SOYSERİN GRUP'UN 2024 HEDEFİ YÜZDE 20 KAPASİTE ARTIŞI

"AB’nin uyguladığı korunma önlemlerine rağmen hala en önemli pazarımız Avrupa olmaya devam ediyor. İhracatımızın yaklaşık yarısını AB ülkelerine ve İngiltere’ye gerçekleştiriyoruz. Bölgeye yakın olmamız ve zamanında teslimat gibi özellikler Avrupa’ya olan ihracatta bize avantaj sağlıyor. Ülkelere baktığımızda; 2021 yılında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler Romanya, İngiltere ve Belçika oldu. Irak, 2020 yılında ikinci önemli pazarımızdı ancak ülkede yapılan boru yatırımları ve ithalatta vergi uygulaması nedeniyle bu ülkeye olan ihracatımız düştü ve Irak ihracatımızda 4. sıraya geriledi."

"BÜYÜK ÇAPLI ÜRETİM AZALIYOR"

Ürün segmentleri açısından da bilgiler veren ÇEBİD Genel Sekreteri, geçtiğimiz yıl inşaat ve yapısal çelik, otomotiv, mobilya sektörü gibi sektörlerde kullanılan küçük çaplı boru üretiminde önemli bir artış yaşandığını belirtti.

Buna karşılık doğalgaz ve su iletim hatlarında kullanılan büyük çaplı boru üretiminde düşüş meydana geldiğini kaydeden Zeren, "Büyük çaplı boru üretimine detaylı baktığımızda, AB’nin bu ürünler için tahsis ettiği kotanın yetersiz olması, ABD’nin Section 232 kapsamında uyguladığı gümrük vergisi söz konusu ürün grubunun dış satımında düşüşe sebebiyet veriyor." dedi.

Ayrıca yurt içindeki kamu ihalelerinin TL bazında yapılmasına karşılık ham madde olarak kullanılan sıcak sac ürünlerinin yerli üreticilerden alınsa dahi dolar bazlı satışı sebebiyle üreticilerin kur riski ile karşı karşıya kaldığının altını çizen Zeren, bu nedenle şirketlerin kamu ihalelerinde isteksiz kaldığını ve bunun da büyük çaplı boru üretiminde azalmaya sebep olduğunu dile getirdi.

"FİYAT FARKI UYGULAMASI YATIRIMLARA HIZ KATAR"

Sektörün 2022 yılı beklentileriyle ilgili de konuşan Zeren, sektör için sorun teşkil eden AB kota ve ABD’nin Section 232 uygulamalarının devam ettiğini, yurt içinde ise beklentilerinin üreticilerin büyük finansal riskler almasını önleyecek birtakım uygulamaların hayata geçmesi yönünde olduğunu söyledi.

Zeren, "Örneğin kamu ihalelerinde üreticilerimizi kur riskine karşı koruyacak elektrik, doğalgaz, ilaç, petrol ürünleri için halihazırda uygulanmakta olan  bir fiyat farkı uygulaması getirilmesi, firmalarımızın kamu ihalelerine girme isteklerini artıracaktır. Üreticilerimizin kamu ihalelerinde aktif bir şekilde rol almaları, kamu yatırımlarının aksamasının önüne geçerken, bu yatırımlara hız katacaktır." diyerek çözüm önerisinde bulundu.