Türkiye sanayisinde önemli bir yeri bulunan şehirlerden olan Sakarya, 2021 yılını 5 milyar 99 milyon 790 bin dolar ihracat gerçekleştirerek ekonomiye artan oranda katkı sağladı.

Konu hakkında yazılı açıklama yaparak veriler ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, şöyle konuştu:

"Gerek üretimde gerek ticarette gerekse büyümede mücadele ile geçen bir yılı geride bıraktık. Her zaman daha iyisini yapma amacında olan, üretimi benimsemiş iş dünyası önümüzdeki senelerde daha büyük başarılar elde edeceğine yönelik inancımız tam. Sakarya'nın, Türkiye'nin uluslararası ticaretteki başarısında büyük bir payı bulunuyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, ilimiz aralıkta bir önceki aya göre yüzde 5,14 artışla 532 milyon 270 bin dolarlık dış satıma imza attı."

"SON 3 AYDA 500 MİLYON DOLAR BARAJINI GEÇTİK"

Geçtiğimiz yılı en yüksek ikinci aylık ihracat performansıyla tamamladıklarına dikkat çeken Altuğ, senenin son 3 ayında arka arkaya 500 milyon dolar barajını geçmeyi başardıklarının altını çizdi.

Şehrin 2021'de 2020'ye göre yüzde 14,34 artışla 5 milyar 99 milyon 790 bin dolarlık dış satıma imza attığını hatırlatan Altuğ, aralıkta 7. sırada bulunan kentin, yıllık kümülatif sıralamada 2021 yılını en çok ihracat yapan 8. il olarak tamamladığını belirtti.

"İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI ORTALAMANIN ÜZERİNDE"

Geçtiğimiz sene otomotiv, çelik, demir ve demir dışı metaller, kimyevi maddeler ve mamulleri ve iklimlendirme sanayinin başını çektiği 30'dan fazla sektörde üretimi yapılan ürünlerin ABD, Almanya, Birleşik Krallık, Fransa ve İspanya başta olmak üzere dünyanın dört bir yanına ihraç edildiğini aktaran Altuğ, neredeyse tüm sektörlerde üreten ve ürettiğini dünyaya satan bir şehir konumunda bulunduklarını vurguladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan kasım ayı ithalat verilerinden de bahseden Altuğ, "Sakarya, 287 milyon 311 bin dolarlık ithalat gerçekleştirmiştir. Bu ayda ihracatın ithalatı karşılama oranı da ülke ortalamasının üzerinde, yüzde 182 olarak gerçekleşmiştir. 2021 yılını çalışarak, üreterek ve dünyaya hizmet ederek verimli şekilde kapatıyoruz." ifadelerini kullandı.

"YENİ YATIRIMLAR OLUŞTURMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

İl olarak 2022'de de yükseliş trendini sürdürmek amacıyla yeni yatırımlar oluşturmaya devam edeceklerini bildiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ, Sakarya'nın ve Türkiye'nin tükettiğinden daha fazlasını üreten konuma gelmesi ve iş dünyasında henüz ihracat ile tanışmayan üreticilere rekabetçi dünya pazarına girişini sağlamayı hedeflediklerini dile getirerek "Üretimin bereketiyle büyüyen şehrimiz için gayret eden iş dünyamıza teşekkür ediyoruz." diyerek açıklamasını noktaladı. (AA)

SOYSERİN GRUP'UN 2024 HEDEFİ YÜZDE 20 KAPASİTE ARTIŞI SOYSERİN GRUP'UN 2024 HEDEFİ YÜZDE 20 KAPASİTE ARTIŞI