NSK, servo motorlara özel sabit bilyalı rulman ürün gamını sektöre sunuyor. NSK çözümleri, son derece etkili olurken düşük sürtünmeli keçelerin ve özel gresleri geliştirdi. Bu sayede servo motor uygulamalarında bilinen elektrik motor rulmanlarının getirdiği sınırları ortadan kaldırıyor. Servo motorlar, rulmanlarda sorun çıkarmıyor. Başlatma, durdurma ve yön değiştirme operasyonların dışında farklı avantajlarda sağlıyor. Örneğin sensör sisteminin neden olduğu küçük düzeltici hareketler neticesinde servo motorların tipik hareket profili, rulmanları yoğun gerilim altında bırakıyor. Yanı sıra çok gerçekleşen yön değiştirme ile mikro titreşimler yuvarlanma elemanı ile yuvarlanma yolu arasında yağ filminin silinmesine sebep oluyor. Geleneksel elektrikli motorlarda kullanılan ve sürekli dönen rulmanlarda ise bu silinme nispeten daha az oluyor. Bu durum neticesinde yuvarlanma yollarında mikro sürtünme noktaları oluşuyor. Bu sürtünme yağlayıcı tabaka yetersiz olduğunda ve yuvarlanma yoluyla bilya arasında metal metale temas ettiğinde oluşuyor. NSK, bu sorunu ortadan kaldırmak amacıyla EA7 ismiyle bilinen özel bir gres geliştirdi. EA7 mikro titreşimlere maruz kaldığı zaman bilinen diğer greslere göre daha iyi yağlama özellikleri sunuyor. Ayrıca bu gres, rulmanın düşük torkla ve böylece minimum güç kaybıyla çalışmasını sağlıyor. Servo motor uygulamalarında EA7 ile yağlanmış rulmanların kullanılması çalışma ömrünün uzamasını ve servise gitme aralıklarının iki katına çıkmasını sağlıyor.

TEMİZLİK ÖMRÜ ARTIRIYOR 

Servo motorların servis ömrünü artıran önemli bir etmen bulunuyor. O da servo motorun çalışma sırasında temiz olmasıdır. Rulman gresi çevredeki bileşenlere parçacık taştığı zaman enkoder pislenebiliyor. Bu kontaminasyon sonucunda motor zamanla net konum tespiti yapamıyor. Yağ sızmasının bir diğer sonucu ise fren yapıldığında kaymaya neden olmasıdır. Bu durum hatalı konumlandırmanın oluşmasına neden oluyor. 

LGU İSİMLİ FARKLI BİR GRES GELİŞTİRDİ 

NSK, kontaminasyon sorununa çözüm için servo motor uygulamalarına yönelik LGU adlı başka bir gres geliştirmiştir. Llityum sabun grese kıyasla LGU, sülfür ve metal parçacıkları yaklaşık %90 daha az çekerek çevrenin uzun süre temiz kalmasına katkıda bulunmaktadır. Elde edilen sonuç, servise gitme aralığının 1,5 katına çıkmasıdır.

UYGUN OLAN GRES SEÇİLEBİLİR 

Servo motor üreticileri ya da entegre eden şirketler kendilerine uygun olan gresi seçebilir. EA7, servo motorlarda görülen ve mikro hareketlere neden olan sabit bilyalı rulmanların ömrünü uzatma özelliğine sahiptir. LGU ise çevre bileşenlere parçacık yayılımını en aza indiren hatalı konumlandırmanın önüne geçiyor. NSK, Yüksek performansa sahip olan bu iki gresi servo motorlar için geliştirdi. Sabit bilyalı rulman serilerine alternatif olarak sunuyor.