Pınar Mühendisliğin Kurucusu, Murr Elektronik Türkiye Ülke Müdürü ve Ortağı Talat Avcı, KOSGEB desteğinin Türkiye’deki 25 bin makinacıya, bölündüğünden, kimseye yetmediğine işaret etti. ST Endüstri Medya'ya yaptığı özel açıklamada, Avcı, sektörde küçüklerin birleşmesini ve devletin bir master plan yapmasını öneriyor.

GERÇEK ÜRETİM Mİ, GÖZ BOYAMAK MI?

Türkiye’de makina mühendisliğinde, komponent ve sensör üretilemediğini belirten Avcı, yerli robotun motorunun ve sensörünün ithal edildiğini kaydederek, “Üretilen büyük bir makinanın yüzde 90’ını ithal edip, sadece tasarımını yerli imkanlarla yapıyorsanız, bu durumun ekonomiye katkısı, görünenden çok daha azdır. Gösterişi bırakıp, önce makinayı oluşturan parçaları üretelim” diyor.

MAKİNADA KONSOLİDASYONA GİDİLMELİ

Avcı, makina üretimi yapan Türkiye’de eski kayıtlara göre en az 25 bin şirket olduğunu, KOSGEB’in dar bütçesinden pay ettiği rakamın, daha firmanın kursağına inmeden buharlaştığını belirterek, “Türkiye’de firmalar, yerli üretim oranlarına göre tasnif edilip, küçüklerin birleşmesi sağlanmalı. 

MAKİNADA MASTER PLAN YOK MU?

Devletin belirlediği modele göre, kimin neyi ne kadar üreteceği bir master plan dahilinde belirlenmeli. Ve gerekiyor ise devlet özel sektör iş birliği ile ara malının, yerli imkanlarla üretilmesinin yolunu bulmak zorundayız” dedi.