RULMAN VE GÜÇ AKTARIM EĞİTİMLERİ İLE VERİMLİLİK RULMAN VE GÜÇ AKTARIM EĞİTİMLERİ İLE VERİMLİLİK

Mercedes-Benz Türk, 2021 yılına ilişkin performansını açıkladı. Türkiye’deki toplam yatırım tutarı 1,3 milyar avroyu geçen firma, küresel salgının yanı sıra çip krizinin etkilerine karşın; geçen yıl otobüs, kamyon, Ar-Ge ve diğer alanlardaki hizmet ihracatından 1 milyar avronun üzerinde gelir sağlayarak başarısını pekiştirdi.

"ÜRETİMİMİZ İLE BUGÜNÜ, AR-GE'MİZLE GELECEĞİ ŞEKİLLENDİRİYORUZ"

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, şirketleri açısından birbirinden özel olan kırılma anlarına sahne olan 2021 senesinde üretimleri ile bugünü, araştırma geliştirme faaliyetleri ile de geleceği şekillendirmeyi sürdürdüklerini belirtti.

Bu dönemde şehirler arası kamyon ve otobüs sanayisinde artık gelenekselleşen liderliklerini muhafaza ettiklerinin altını çizen Sülün, 35. yaşını kutladıkları Aksaray Kamyon Üretim Tesisleri'nin 22 bin 23 adetlik üretimle fabrika tarihimizin en yüksek kamyon üretim rakamıyla önemli bir başarıya daha imza atarak adeta başarılarını taçlandırdıklarını dile getirdi. Geçtiğimiz senenin ağustos ayında 300 bininci kamyonunu üreten fabrikanın kuruluşundan bu yana sağladığı önemli katkılarla bir şehrin kaderini değiştirdiğine dikkat çeken Sülün, "2021'de sattığımız 221 adet şehirler arası otobüs ile tekrar Türkiye’nin en çok satan şehirler arası otobüs markası olduk. Geçmiş yıllarda olduğu gibi, sunduğumuz ürünler ve yeniliklerle geçtiğimiz sene de sektöre yön verdik." diye konuştu.

"DAİMLER TRUCK TÜRKİYE'YE ÖNEMLİ GÖREVLER VERDİ"

Otomotiv endüstrisinin uzun zamandır büyük bir dönüşüm sürecinden geçtiğini aktaran Süer Sülün, üretim teknolojilerinin ve müşteri beklentilerinin oldukça hızlı bir biçimde değişkenlik gösterdiği günümüzde, firma olarak kilit önemdeki geleceği şekillendirmek hedefleri kapsamında faaliyetlerine devam eden Daimler Truck'ın, en önemli üretim merkezlerinden biri olan Türkiye’ye kritik görevler verdiğini ifade etti.

Söz konusu görevlerden birinin Mercedes-Benz Türk Kamyon Ar-Ge ekibinin, Mercedes-Benz Truck'ın ilk elektrikli ağır hizmet kamyonu olan eActros'un geliştirilmesinde üstlendiği görev olduğunu kaydeden Sülün, yalnızca Kuzey Amerika pazarına yönelik Hoşdere Otobüs Fabrikalarında Mercedes-Benz Tourrider’ı üreterek birçok ilki gerçekleştirdiklerini, aracın araştırma geliştirme çalışmalarında kilit sorumluluklar aldıklarını, fabrikada araca özel oluşturulan üretim bandı ile ilk kez paslanmaz çelikten bir otobüs üretmeye başladıklarını söyledi.

Ankara BB'nin geçtiğimiz yıl açmış olduğu otobüs alım ihalesini kazanmalarının kendilerini gururlandırdığını ifade eden Sülün, Hoşdere fabrikalarında ürettikleri araçları yine geçtiğimiz sene Ankaralıların kullanımına sunduklarını, otobüs teslimatının yanında belediyeye bağlı EGO çalışanlarına teorik ve pratik eğitimler vermeye başladıklarını "Düzenlediğimiz Sürücü Eğitimleri’nden yaklaşık 700 EGO sürücüsü faydalanırken, 300 civarında teknik personel de Teknik Eğitimler’den yararlanacak" dedi.

35 YILLIK TARİHİNİN EN YÜKSEK RAKAMINA ULAŞTI

Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası, 2021'de üretimini 2020'ye kıyasla yüzde 61 oranında artırırken, bu dönemde 19 bin 910 adedi çekici, 2 bin 113 adedi de kamyon olmak üzere toplam 22 bin 23 adet araç üreterek 35 yıllık tarihinin en yüksek üretim rakamını gerçekleştirdi. İç pazarda geçen yıl kamyon satışlarını bir önceki sene ile karşılaştırıldığında yüzde 62 oranında artıran firma, bahsi geçen dönemde 11 bin 212 adetlik satış rakamına ulaştı. 

Üretimini yaptığı kamyonların yaklaşık yüzde 53'ünü ihraç eden ve 11 bin 798 adet kamyonu dünyanın çeşitli ülkelerine gönderen firma, geçtiğimiz sene dış satımını bir önceki seneye göre yaklaşık yüzde 49 artırdı. Şirketin 1986 yılından 2021'in sonuna kadar ürettiği kamyon adedi 311 bin 243 olarak kayıtlara geçerken, 2001 senesinde başlayan kamyon dış satımı da 89 bin adedi geçti.

BİR KEZ DAHA EN ÇOK SATAN ŞEHİRLER ARASI OTOBÜS MARKASI

Mercedes-Benz Türk'ün Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda 2021 senesi içerisinde 2 bin 185 adet otobüs üretimi gerçekleştirilirken, iç pazarda bu dönemde 221’i şehirler arası, 130 adedi ise şehir içi olmak üzere toplam 351 adet otobüs satıldı. Böylece firma, yeniden Türkiye'nin en çok satan şehirler arası otobüs markası oldu.

Firma, başta Batı Avrupa ülkeleri olmak üzere üretiminin yaklaşık yüzde 76’sını ihraç ederek, geçen yıl bin 655 adet otobüsü yurt dışına gönderdi. Firmanın 1968 yılından 2021 yılının sonuna kadar üretimini yaptığı otobüs sayısı 98 bin 450 adede yükselirken, 1970'te başlayan otobüs dış satımında da 62 bin 368'e ulaşıldı.

İKİNCİ ELDE EKONOMİYE KATKI SÜRÜYOR

Mercedes-Benz Türk’ün otobüs ve kamyon alanındaki ikinci el faaliyetlerine devam eden BusStore ve TruckStore markaları, geçen sene 491 adet kamyon satışı ve 191 adet de otobüs satışı gerçekleştirirken, Almanya, Hollanda, Makedonya, Sırbistan ve Mısır’a yaptığı dış satım ile de Türkiye ekonomisine katkısını sürdürdü.

Satış sonrası hizmetleri ile tüm koşullarda müşterilerinin yanında olmayı sürdüren Mercedes-Benz Türk, 2021 yılında da hayatın devamlılığını sağlamak için servislerini 7/24 açık tutarak müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamaya devam etti.

Firma, kamyon ve otobüs müşterilerine yönelik sunduğu “Servis Sözleşmesi” ile servis ihtiyaçlarının tümüne, araca özel çözümlerle karşılık verdi. Mercedes-Benz Türk’ün 2021'de sattığı her 2 otobüsten 1’i ve her 4 kamyondan 1'inin söz konusu avantajlardan faydalanması sözleşmenin gördüğü yoğun talebin bir kanıtı oldu.