TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde 7 Ekim'e kadar düzenlenecek fuarın açılış konuşmasını TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü gerçekleştirdi. Makina sanayini yeni bir fuarla daha buluşturacaklarını da belirten Ersözlü, sektöre müjdeyi verdi: "MAKTEK Avrasya Fuarı'nın yoğun katılımı tüm paydaşları oldukça mutlu etmektedir. Geçtiğimiz sene ilk kez MAKTEK İzmir Faurı'nı organize ettik. Bundan sonra MAKTEK Avrasya'nın düzenlenmediği yıllarda İzmir'den sonra bu sene itibariyle ilk kez Konya'da da fuar düzenleyeceğiz. 2019 Nisan ayı itibariyle sanayicilerimiz için Konya'da sektörü biraraya getireceğiz." dedi.

"DURMADAN ÜRETMEK ZORUNDAYIZ"

Daha sonra kürsüye MİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özkayan geldi. Sektör değerlendirmesiyle konuşmasına başlayan Özkayan "Makina imalat sanayine, dünya çapında özel  bir önem verilmektedir. Tüm dünyanın gelişimi için imalat sanayi ile yadsınamaz kazanımlar elde edilmektedir. Yatırım amaçlı kullanılan makinalar tüketim malı değildir, bilakis üretimin kendisidir; demirbaş yatırımdır. Makina berekkettir; çalıştıkça kazandırır, endüstrimizi ve ülkemizi büyütür. Durmadan üretmek zorundayız. En büyük motivasyon kaynağımız, devletimizin yanımızda olması ve bize güç vermesidir. İstihdamın  ve katma değerin artması için çalışmalarımıza devam ediyoruz." dedi.

"ÜRETMEYE ODAKLANDIK"

Açılış töreninde daha sonra TİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Aydoğdu konuşma yaptı. "Sanayi kaldıraç görevi görür!" diyen Aydoğdu konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Takım tezgahı sektörü olarak üstlendiğimiz görevde sorumluluğumuz çok büyük... Sadece firmamız ya da sanayi değil, ülkemiz adına görevlerimiz var. Çalkantılı bir dönemden geçiyor olsak da, Türkiye'nin sanayicileri ülkemiz için gönüllü nöbettedir. Takım tezgahı olmasa hiç bir gelişim ve üretim olmazdı. Üretmeye odaklandık, daha hızlı ve daha kusursuz makinalar üreteceğiz. Türk sanayisi olarak bizler sadece yedek parça degil, gemi, uçak, otomobilin kendisini de üreteceğiz. Dünyayı yakından izliyor, değişimi takip ediyoruz. Çeşitleri artırıp, maliyetleri düşüreceğiz. Bu bağlamda sanayimizin gelişmesi, sektörümüzün büyümesine destek olacaktır. Sektörümüze katma değer yaratan calışmaları ön plana çıkarıyoruz." dedi. TİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Aydoğdu bu vesileyle altı kategoride düzenlenen yarışmada kazananlara ödüllerini takdim etti. İki ödülü Durmazlar Makina alırken Spinner, Ermaksan, Coşkunöz ve Ajan Elektronik de birer ödül aldı. Plaket takdiminin ardından MAKTEK Altın Pergel Yarışması'nın kazananlarına da ödülleri verildi.

"SANAYİMİZ DÜNYA PAZARINDA YER EDİNİYOR"

Açılış töreninin son konuşmasını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede yaptı. "Kendimi evimde gibi hissediyorum!" diyerek konuşmasına başlayan Büyükdede şunları ifade etti: "TİAD, MİB ve TÜYAP iş birliğinde organize edilen MAKTEK 2018 Fuarı'nın,  tüm sanayimiz açısından hayırlı olmasını temenni ederim. Bu vesileyle herkesi selamlıyorum. Metal işleme makinaları, takım tegahları, kesici-tutucu takımlar, yazıcı-donanım sektörleri gibi alanların hepsi ülkelerin gelişmesinde stratejik sektörlerdir. Ben de bizzat ülkemizin gelişimi için hazırlanan 11'inci Stratejik Plan hazırlıklarında bizzat görev aldım. Makina sanayine değer verilmesi için çalışmalar gerçekleştirmiştik... Dünyadaki ilk 10 ekonomiyi incelerseniz, takım tezgahı üretiminin güçlü olduğunu görürsünüz. Çünkü tezgahlar rekabet aracıdır! Genel makina ve kalıp imalat sektörünün gelişimi; tanktan uçağa, savunma sanayi, medikal, beyaz eşya, otomotiv, petrokimya, gıda sanayi, raylı sistemler gibi yüzlerce sektörün üretimi ve gelişimiyle paraleldir ve bunların hepsi takım tezgahları ile gerçekleştirilir. Ülkemiz zorluklar yaşıyor... Bu sene içerisinde imalat sanayinde de düşüşler görülebilir ancak imalat sanayi gittikçe gelişiyorTürkiye hala yabancı yatırımcılar için cazip konumdadır. Sanayimiz dünya pazarında yer ediniyor." dedi. 

MAKTEK Avrasya Fuarı, kurdele kesiminin ardından kapılarını tamamen ziyaretilerine açtı. Bir önceki yıla göre bu yıl yüzde 12 büyümenin beklendiği fuar 7 Ekim tarihine kadar firmaları ziyaretçileriyle buluşturacak.