Makina imalatçısı 3 bine yakın firmayı temsil eden 27 derneği çatısı altında bir araya getiren Türkiye Makina Federasyonu MAKFED’in ev sahipliğindeki Makine Zirvesi, 16 Haziran 2022 tarihinde İstanbul Fairmont Quasar Hotel'de gerçekleşti.

"TÜRKİYE'NİN BÜYÜMESİ KATMA DEĞER VE ÜRETİM ÜZERİNDEN YAPILMALI"

"Yeşil Makineler - Yeşil Dünya" temasıyla düzenlenen organizasyonda açılış konuşmasını yapan MAKFED Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, “Makina konuşurken aslında bir sektörü konuşmuyoruz. Bir ülkenin üretim kabiliyetini yani rekabet gücünü konuşuyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin büyümesini katma değer ve üretim üzerinden yapamadığını, büyümede söz konusu hususların ve sürdürülebilirliğin öneminden söz eden MAKFED Başkanı; yapmanın değil yapılanı pazarlamanın ve satmanın asıl iş olduğunun altını çizdi.

Elektronik ve yazılımla iş birliği içerisinde çalışılırsa makinaların pazardaki değerinin artacağını kaydeden Dalgakıran, standartları belirlemenin Türkiye’ye önemli ve stratejik avantajlar sağlayacağına, buı konuda STK’ların da görev alması gerektiğini dile getirdi.

"İMALAT SANAYİSİNDE MAKİNA SEKTÖRÜ KİLİT NOKTADA" 

Zirvenin açılışında konuşan bir diğer isim ise, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank oldu. Makina sektörünün imalat sanayisinde kilit bir noktada bulunduğuna dikkat çeken Bakan Varank, 18 bin 300 firma ile faaliyet gösteren sektörün 23 milyar doları aşan performansıyla geçen yıl en fazla ihracat gerçekleştiren sektörlerden olduğunu bildirdi.

"Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programında Üretimde Yapısal Dönüşüm Çağrısı"nın değerlendirme sonuçlarının 17 Haziran 20022 tarihinde açıklanacağı bilgisini veren Varank, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyumla ilgili gereken tüm hazırlıklara devam ettiklerini söyledi.

"FİRMALARI BAKANLIĞIMIZIN DESTEKLERİNDEN FAYDALANMAYA DAVET EDİYORUM"

Konuşmasına "Yatırım, üretim ve istihdam politikalarımızda köklü değişikliklere yol açacak dönüşümü, ekonomik kalkınmamıza uygun şekilde hayata geçireceğiz" diye devam eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, yeşil ve dijital dönüşüme yönelik çalışmaların sektöre önemli katkılarda bulunacağını ve gelecek dönemde rekabetçiliği daha çok ileri noktaya taşıyacağının altını çizerek tüm şirketleri Bakanlık ile teması içinde olmaya ve desteklerden faydalanmaya davet etti.

HEDEF SAVUNMA VE HAVACILIK SANAYİNDE FARK YARATMAK HEDEF SAVUNMA VE HAVACILIK SANAYİNDE FARK YARATMAK

"YENİ STRATEJİLERLE İHRACATTA HEDEFİMİZ 500 MİLYAR DOLAR"

TİM Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin yeni Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe de küresel iklim değişikliğini her alanda hissedildiğini, yeşil dönüşümün artık bir tercih değil zorunluluk haline geldiğini vurguladı ve zirvenin "Yeşil Makineler Yeşil Dünya" temasına dikkati çekti.

27 sektör 61 birlikle beraber, sürdürülebilir dünya, yeşil üretim için birlikte çalışılacağını ve makina sektöründe yeşil dönüşüm kapsamında yeniliklere başlandığını açıklayan Gültepe, 2050'de sıfır emisyon hacmine hazır olmak için firmalara düşen sorumluluktan bahsetti.

2020 yılında Türkiye ihracatının 243 milyar dolar olduğunu, 2022’de ise 250 milyar dolar olmasının beklendiğini aktaran Gültepe, "Yeni stratejiler ile ihracattaki yeni hedefimiz 500 milyar dolar." şeklinde konuştu.

BÜYÜKELÇİ LANDRUT İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ VE İKİZ DÖNÜŞÜMÜ KONUŞTU

MAKFED’in ev sahipliğinde düzenlenen Makine Zirvesi'nin konuşmacıları arasında yer alan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, AB’nin iklim değişikliği ve ikiz dönüşüm politikaları hakkında bir konuşma gerçekleştirdi.

 Artık yeşil makinaların konuşulduğunu, bu kapsamda üretim, tüketim ve kullanım şekillerinin değiştirilmesi gerektiğini kaydeden Meyer-Landrut, Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın 2019 yılında açıklandığını anımsatarak, bunun iklim değişikli zorluklarına yanıt olarak AB'nin kabul ettiği yeni ekonomik büyüme stratejisi olduğunu dile getirdi.

"DEĞİŞİM KAÇINILMAZ, HEP BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ"

Pandeminin, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı açtığı savaşın bir kez daha küresel ekonomik düzenin ne kadar hassas olduğunu gözler önüne serdiğini, daha kaynak verimli sürdürülebilir küresel ekonomiye geçilmesi gerektiğini vurgulayan Meyer-Landrut, "Gerçek sürdürülebilirliğe geçmemiz gerekiyor. Sürdürülebilir ürün girişimi bu yıl mart ayında açıklandı. Amacı ekonomik modeli değiştirmek. Sadece enerji verimliliğini teşvik etmekle kalmayacak bazı ürünlerde çevresel tüm etkilerin genel anlamda azaltılmasını öngörüyor. Kurallar pazara giren fiziksel malların hepsine uzun vadede uyarlanacak. Ara ürün ve mallar da buna dahil." diye konuştu.

Türkiye'nin çok önemli ticaret ortakları olduğunu söyleyen Meyer-Landrut, değişimin kaçınılmazlığına işaret etti ve küresel zorlukların birlikte çözülmesi gerektiğini ifade etti. AB'nin Türkiye'nin çevre alanındaki çabalarını desteklediğini aktaran Meyer-Landrut, makina sektörünün öneminden bahsederek konuşmasını noktaladı.