Türkiye makine sektörü 2021 yılını 23 milyar dolar ihracat rakamıyla kapatmayı hedefliyor. Türkiye'nin dış satımına önemli katkı sağlayan makine sektöründe yıl sonunda 23 milyar dolarlık ihracata imza atılması öngörülüyor. Makina İmalatçıları Birliği (MİB) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Gencer, Ocak-Ekim 2021 döneminde Türkiye'nin genel ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33,9 artarak 181,8 milyar dolara, ihracatın ithalatı karşılama oranının da yüzde 94 seviyesine ulaştığını söyledi. Ekonominin dinamik yapısına ve bu yıl yüzde 34'lük ihracat artışını mümkün kılan üretim gücüne inandıklarını belirten Gencer, orta-yüksek ve yüksek teknolojiye haiz ürünlerin, yerli üretiminin artırılmasını hedefleyen yeni sanayi stratejisinin sabırla sürdürülmesiyle şu anda ekonomide yaşanan zorlukların aşılacağını vurguladı.

RULMAN VE GÜÇ AKTARIM EĞİTİMLERİ İLE VERİMLİLİK RULMAN VE GÜÇ AKTARIM EĞİTİMLERİ İLE VERİMLİLİK

YILIN İKİNCİ YARISINDA İÇ VE DIŞ SATIŞLAR TOPARLANDI 

Bu senenin başından itibaren ise iç ve dış satışların toparlanmaya başladığını ifade eden Gencer, "Yılın ikinci yarısında bu trend hızlandı. 10 aylık dönemde makine ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 20 artarak 19 milyar dolar seviyesine ulaştı. Öngörümüz yıl sonunda 23 milyar dolar ihracat rakamını aşmak. Bu Türkiye açısından sevindirici bir gelişmedir. Son 10 yıl içerisindeki ortalama performanslarının yüzde 20 üzerinde bir artış yakalamayı planlıyoruz” dedi. 

ORTA DOĞU PAZARLARINDA HAREKETLİLİK YAŞANIYOR 

Gencer, ihracatın yoğun olduğu pazarları şu sözlerle açıkladı: “En yüksek ihracat artışlarına, en rekabetçi piyasalar olan AB ve Amerika pazarlarında ulaştık. Son dönemde Rusya ve Orta Doğu pazarlarına yönelik satışlarımızda önemli bir hareketlenme yaşandı. Siyasi ilişkilerimizde sorunların aşıldığı Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ile atılan adımları memnuniyetle takip ediyoruz. Bu ülkelerle siyasi ilişkilerimizin normalleşmesinin, makine ihracatımıza da büyük katkılarının olacağı kuşkusuzdur." (AA)

YOĞUN İHRACAT YAPILAN BÖLGELER: 

•    Avrupa Birliği ülkeleri 
•    Amerika
•    Rusya 
•    Orta Doğu