Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) yılın ilk 9 ayında, makina ihracatının 11,9 milyar dolar olduğunu, eylül ayında ise yüzde 5,7’lik artış olduğunu açıkladı.

Eylül’de aylık ihracatını 1,6 milyar doların üzerine taşıyan makina sektörü, yılın 9 ayında ihracattaki gerileme oranını tek haneye indirme başarısı gösterdi.

Sektör 2019’un aynı dönemine göre yüzde 9’luk bir düşüş yaşarken, Almanya, ABD, İtalya ve İngiltere olmak üzere ana pazarlarındaki kayıpları telafiye başladı Rusya’ya olan ihracatta da artış yüzde 17’yi geçti.

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, temmuz ayı ile birlikte pandemiye rağmen hızlı bir toparlanma olduğuna bunun endişeden kaynaklandığına ve gelişmiş ülkelerin stok tutmayı tercih ettiklerine dikkat çekti.

“AB’YE İHRACATTA DÜŞÜŞÜ TUTMAYI BAŞARDIK”

Güncel tahminler doğrultusunda sektörün 2020 sonunda yüzde 4-6 oranında küçüleceğini, belirsizliklerden ötürü zor bir kışın makina imalatçılarını beklediğini ifade etti.

Türkiye olarak 2020’nin ilk 9 ayında makina ihracatında Kuzey Amerika ve Doğu Asya’da yüzde 20'den fazla ihracat kaybı yaşandığını kaydeden Karavelioğlu, yüzde 52,1’lik pay ile ihracata en büyük katkıyı sağlayan AB ülkelerine yapılan ihracatta düşüşü, söz konusu seviyelerin altında tutmayı başardıklarını ifade etti. 

“ÇİN, KISITLAMALAR GETİRİYOR”

Koronavirüs nedeniyle yeniden kapanma ihtimalinin en büyük risk olduğunun altını çizen Karavelioğlu, ayrıca AB’nin, Çin’in ülkesine girmek isteyen Batılı firmalara büyük kısıtlamalar getirerek imalatçılarına verdiği desteklerle uluslararası ihaleleri doğrudan etkilemesine karşı önlem alınması gerekliliğini savunduğunu kaydetti