Kompresör alanında geliştirdiği ürünlerle farklı sektörlerin ihtiyaçlarına cevap veren Lupamat, tüketicilerin beklentilerini karşılamaya yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor. Yeni dönem iş gündemlerini ve hedeflerini konuştuğumuz Lupamat Yurt İçi ve Yurt Dışı Pazarlama Müdürü Tolga Kaynar, “Kompresörlerimizin sorunsuz çalışması ve enerji verimliliği konusunda somut sonuçlara ulaşmamız müşterilerin bizi tercih etmesinin önemli sebeplerinden biri. Bizler de yeni dönemde enerji verimliliği konusuna odaklandık.” dedi. 

2020 yılının genel bir değerlendirmesini yapabilir misiniz? Bu gelişmeler doğrultusunda 2021 yılıyla ilgili hedeflerinizden ve projelerinizden bahsedebilir misiniz?

Bildiğiniz gibi pandemi bütün dünyayı etkisi altına aldı. Lupamat olarak pandemi döneminde 1.5 ay çalışmadık. Bu noktada tüm ekibimizle beraber iş birliği ve iletişim halinde olup gelişmeleri sağlıklı değerlendirebilmek için bekledik. 2020 yılını bilinmezliklerin olduğu bir yıl olarak yorumlayabilirim. 2020 yılı faaliyetlerimizde satıştan ziyade sürdürülebilirlik hedefimizi öne koyarak buna göre hareket ettik. Bu anlayışla birlikte yeni pazarlara yönelmeye başlayarak ağımıza yeni partnerler kattık ve istihdamda yüzde 10’luk artış yakaladık. 2021 hedeflerimizde bu doğrultuda ilerliyor ve içinde bulunduğumuz şartlara rağmen ciromuzda yüzde 30’luk bir artış yakalama hedefindeyiz.

Artan enerji maliyetiyle birlikte endüstriyel tesisler enerji verimliliği sağlamak için önemli projeleri hayata geçiriyor. Ar-Ge çalışmalarınızda enerji verimliliği konusuna ne kadar odaklanıyorsunuz?

Lupamat olarak müşterilerimizi maliyetler konusunda rahatlatmak için birçok çalışmamız mevcut. Bunlardan en önemlilerinden birisi ise enerji sarfiyatı konusu. AR-GE kapsamında bu konuyu ele alıyor, ürünlerimizi bu konuda etkili olacak şekilde geliştiriyoruz. Düşük devirli, yüksek verimli kompresörler üretiyor ve 1m3 havayı daha az enerji ile nasıl üretebiliriz bunun çalışmalarını yapıyoruz. Tabi ki bununla birlikte tasarımsal değişiklikler ve servis kolaylığı açısından da yeni model çalışmalarımız devam etmektedir. Verimlilik konusunda PREMIUM ürün grubumuzun çok etkili olduğunu söyleyebilirim.

Bu noktada Lupamat PREMIUM serisi kompresör ürün grubunuzdan kısaca bahsedebilir misiniz?

PREMIUM serisi bizim verimlilik ve sessiz çalışma konusunda çok iddialı olduğumuz bir seri. Klasik vidalı kompresör ürün gruplarına nazaran PREMIUM kompresörlerde %35’e varan enerji tasarruf oranlarını saptayabiliyoruz. Enerji sarfiyatı önemli bir konu. Baktığınızda işletmelerin önemli gider kalemini enerji giderleri oluşturuyor. Bu noktada PREMIUM serisiyle böylesine bir tasarruf oranı yakalamak hem bizleri hem de müşterilerimizi mutlu ediyor. Isı geri kazanımı tasarruf sağladığımız teknolojilerden birisi. Bu ürün grubunun premium modeli ise RFID sistemiyle geliştirilen güvenlik sistemi tarafından korunmaktadır. Sınıfının en yüksek performansını bu üründe yakalamaktayız. Ayrıca endüstri 4.0 uyumlu, uzaktan izleme, kontrol ve geri bildirim desteği de sağlamaktadır. Bir işletmenin bütün basınçlı hava projesini detayları ile birlikte ele aldığımızda ne kadar tasarruf sağlanacağını ve verimliliğin fizibilitesini yapıyor ve bunu da müşterilerimize taahhüt ediyoruz.

2019 yılında yeni raylı sistem kompresör ürününü sektöre sunmuştunuz. Ürünün özelliklerinden ve sağladığı avantajlardan bahsedebilir misiniz?

Bir trenin yolcu indirmesi, durması, kapılarının açılıp kapanması ve konforlu sürüş deneyimi için basınçlı havaya ihtiyaç vardır. Basınçlı hava olmadan, bir tren duramaz, kapıları açılıp kapanamaz, yolcular rahat bir seyahat gerçekleştiremez. Raylı sistemlerde kullanılan basınçlı havanın temiz ve kuru olması oldukça önemlidir Bu havanın kalitesinin kesinlikle kuru ve yağsız olması gerekmektedir. Raylı sistem kompresörlerimizi tren konforu için düşük titreşim ve gürültü seviyesinde çalışacak şekilde tasarlıyoruz. Bu da konforlu bir tren yolculuğu için uygun ortamı yaratıyor. Hem yeni trenlerde hem de mevcut trenlerde çalışan kompresörlerin değişimlerinde, müşterilerimize özel çözümler sunuyoruz. Japon iş ortaklarımızla geliştirdiğimiz ürünlerimizin, en zorlu ortamlarda uzun yıllar sorunsuz çalışabilmelerinin yanı sıra, sessiz olmaları, arıza oranlarının çok düşük olması ve bakım maliyetlerinin de oldukça ekonomik seviyelerde olmaları sebebi ile müşterilerimizden tam not almaktadır.

Yeni dönemde ağırlıklı olarak hangi sektörlerde faaliyet göstermeyi planlıyorsunuz? Odaklandığınız konular hakkında bilgi verebilir misiniz?

Basınçlı hava neredeyse üretim yapılan bütün şirketlerde kullanıldığı için tüm imalat sanayine hitap ediyoruz diyebiliriz. Öte yandan jeotermal, elektrikli otobüsler ve su dolum tesislerini gelecek planlarımızın içerisinde ön planda tutuyoruz.

Son dönemde yer aldığınız projeler hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Açıkçası son dönemde odağımız enerji verimliliği konusu üzerinde. Yaptığımız çalışmalarda işletmedeki basınçlı hava tesisatından, kurulacak yerin tespitine ve işletmenin gelecek yatırım planlarına kadar yaptığımız belirlemeler ile birlikte sıfırdan anahtar teslim projeler üretmekteyiz. Bu çalışmalar içerisinde yıllık kazançları da taahhüt ediyoruz. Son 2 yıldır Türkiye ve dünyadaki birçok önemli kuruluşta kompresörlerimizin sorunsuz çalışması ve enerji verimliliği konusunda somut sonuçlara ulaşmamız müşterilerimizin bizi tercih etmesindeki önemli sebeplerin başında geliyor.

Yeni dönemde yoğunlaştığınız ürün grubunuz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Yağsız ürün gruplarımız için şu anda hummalı bir çalışma devam etmekte. Bu ürünlerde yeni tasarım, kapasite artışı çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca yeni nesil vidalı kompresörlerimizin üretiminde de verimlilik çalışmaları AR-GE ekibimiz tarafından sürdürülmektedir.

Lupamat olarak kompresör alanında yenilikçi ve ileri seviye teknoloji ürünlerini sektörle buluşturuyorsunuz. Ar-Ge çalışmalarınızla ilgili kısaca bilgi verebilir misiniz?

AR-GE bir işletmenin büyümesini, gelişmesini ve ilerleyen zamana tutunmasını sağlayan en önemli departmandır. 2020 yılında dünya genelini etkileyen pandemiye rağmen özellikle bu alanda istihdam sağlamaya öncelik verdik. Şu anda AR-GE departmanımızda birden fazla proje üzerinde çalışmalar devam ediyor, bu konuda departmanımızı tebrik ediyorum. Yakın zamanda piyasaya süreceğimiz yeni ürünlerimiz üzerinde araştırma ve geliştirme çalışmaları devam ederken mevcut ürünlerimizin enerji verimliliği açısından yenilenmesi konusundaki çalışmalar da hassasiyetle yürütülmektedir.