Kısa süre önce geldiği yeni görevinde Lincoln Electric için planlanan değişiklikleri konuşmak üzere bir araya geldiğimiz Lincoln Electric Türkiye, Rusya ve BDT'den sorumlu Genel Müdürü Gökhan Işık ile “Kendine nasıl davranılmasını istiyorsan başkalarına da öyle davran” Altın Kuralı çerçevesinde hedeflenen yenilikleri ele alan bir röportaj gerçekleştirdik. 

Gökhan Bey, öncelikle yeni görevinizin hayırlı olmasını dileriz. Yeni göreviniz ve sorumluluk alanınız ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Teşekkür ederim. 2008’den bu yana şirkette Finans Direktörü olarak görev alıyordum. Şu an global kaynak sektörünün lider kuruluşu Lincoln Electric’in Türkiye, Rusya ve BDT’den sorumlu Genel Müdürlüğü görevini üstleniyorum. Amacımız Lincoln Electric Türkiye’nin dünya çapında kaynak sarf malzemeleri ve ekipman sağlayıcısı olmasını sağlamak.

Lincoln Electric olarak kuruluşunuzun 125. yılını kutluyorsunuz. Kaynak sektörünün öncüsünün 125 yıllık hikayesinin temel yapı taşlarını neler oluşturuyor? 

1895 yılında John C. Lincoln 200 dolar bütçe ile Lincoln Electric şirketini kuruyor ve kendi icadı olan doğru akımlı elektrik motorunu satışa sunuyor. Daha sonrasında kardeşi James F. Lincoln ile birlikte ark kaynak makinelerini piyasaya sürüyorlar. Lincoln kardeşler kendilerini yenilikçi ve düşük maliyetli kaynak makinesi üretmeye adıyorlar. Tüm Lincoln Electric markaları ve çalışanları için hala öncelik olan “Altın Kural” rehberliğinde şirketi büyütmeye başlıyorlar. Nedir bu Altın Kural derseniz “Kendine nasıl davranılmasını istiyorsan başkalarına da öyle davran.” Bir çözüm üretmekten tutun da çalışanlarımız ve müşterilerimizle iletişimize kadar tüm davranışlarımızı belirleyen altın bir kural bu. Bir ürünü biz nasıl kullanacaksak ona göre büyük bir özen göstererek geliştiriyoruz. Müşterilerimize özenle davranıp her problemlerinde, ihtiyaçlarında yanlarında olmaya dikkat ediyoruz.

Bu altın kuralın altında ise müşteri odaklılık, doğruluk, performans, çalışan gelişimi ve kalite ilkelerimiz bulunuyor. 125 yıllık bir deneyim ile daha iyi bir dünya oluşturmak için yüksek standartlarda çalışmaya devam ediyoruz.

Lincoln Electric Türkiye’de yeni dönemde ne tür yenilikler ve gelişmeler olacak? Şirketin yapılanmasında bir değişiklik olacak mı?

Müşterilerimize daha iyi hizmet vermek adına bazı değişikliklerimiz olacak. Hızla değişen tüketici ihtiyaçlarına cevap vermeye yönelik olarak odak noktamıza kaynak teknolojilerimizi koyacağız. Her sektör ve alan için en iyi çözümü üretmek, yani çözüm ortağı olmak üzere çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu amaç için farklı departmanların birleştirilmesi, AR-GE bölümlerimizin güçlendirilmesi ve yeni ürünlerin tüketicilere sunulması, mevcut kapasitelerimizin artırılması gibi değişikliklerimiz mevcut. Rusya ve Bağımsız Devletlerin yönetimi de Türkiye’ye bağlı olduğu için daha global ve hızlı çalışacağımız bir yapıda olacağız.

Pandemi sürecini özetleyebilir misiniz? Bu dönemde aldığınız aksiyonlar neler oldu? 

Pandemi süreci tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de etkiledi. Bu süreçte başta çalışanlarımızın sağlığı, üretim devamlılığı ve kaynak pazarındaki lider konumumuzun devamı hususunda neler yapabiliriz diye ekiplerimiz ile bir araya geldik ve hızlı çözümler üretmeye çalıştık. Dijital kanallar üzerinden son kullanıcılar, sektör çalışanları, mesleki lise öğrencileri ve öğretmenlerinin oldukça faydalandığı “İşin Ustası Anlatıyor” konulu canlı yayınlar hazırladık.  Yine canlı yayınlar sayesinde makinelerimizin demolarını yaptık. Kullanıcılarımızın daha da rahat ve güvenli çalışması için kaynak ve plazma kesme makinelerimizin garanti sürelerini 3 yıla çıkardık. Teknik servis noktasında “Uzaktan Destek” hattımızı kurduk ve hızlıca canlıya aldık.

Bunun yanı sıra daha önce Ar-Ge çalışmalarını tamamladığımız yeni ürünler bu dönemde kullanıcılarla buluştu. Tel sürme ünitesi ayrılabilen; MIG/MAG, özlü tel, örtülü elektrod kaynağı ve oluk açma uygulamaları için optimum performans sunan en yeni invertör teknolojisine sahip yeni ürün serimiz POWERTEC®-i S’i müşterilerimizin beğenisine sunduk. Yine bu dönemde inventör platformu üzerine kurulan; %100 çalışma çevriminde 125 amper akım veren, plazma kesme, işaretleme ve oluk açma işlemleri için yüksek performans sunan en yeni plazma kesme makinemiz FlexCut®125’te piyasada yerini aldı. Bu noktada iki ürün de bizim ve sektör için oldukça kıymetliydi. Pandemi döneminde bu noktada çalışma yapmaktan mutluluk duyduk.

Pandemi süresince değer verdiğimiz diğer önemli bir konu ise elbetteki çalışanlarımızın sağlığı. Bu kapsamda her türlü önlemi almaktan çekinmedik; çalışma saatleri, uzakta çalışma imlanı, servisler, ortak alanların kullanımı vb. tüm konularda, danışmanlarımızın da yardımıyla Pandemi sürecini en az hasarla atlatmaya çalışıyoruz, bunda da oldukça başarılıyız.  

Gelecek dönem hedef ve beklentileriniz nelerdir?

Gelecek dönemde; Türkiye ve sorumlu olduğumuz Rusya, Bağımsız Devletler bölgesinde markamızı daha da yukarı taşımak ve kaynak sarf malzemeleri ve ekipman sağlayıcıları arasında lider olmak ana hedeflerimizdendir.  Lincoln Electric Türkiye olarak; kaynak ve plazma makineleri, kaynak elektrod ve özlü telleri, gaz ekipmanları, aşındırıcılar, tamir bakım kaynağına özel Kobatek ürünleri, duman emme sistemleri, kaynak eğitim simülatörleri ve kaynak aksesuarlarını kaynak sektörünün beğenisine sunmaya devam edeceğiz.
 
Lincoln Electric Türkiye her geçen gün bir öncekinden daha da ileriye gidiyor hem grup içinde hem de küresel bazda en iyisi olmak için ben ve tüm ekibim var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.