Plastiklerin günümüzde her sektörde kullanılması, atık miktarını da her geçen gün kaçınılmaz olarak arttırmaktadır. Ne yazık ki her yıl milyonlarca ton plastik atık doğaya dökülmektedir. Bu plastik atıkların yaklaşık 8 milyonunun okyanuslara döküldüğü bilinmektedir. Doğaya atılan bu plastik atıkların sadece yüzde 9’u geri dönüştürülmekte ve her yıl yüzde 12’si yakılarak, zararlı dumanı tekrar doğaya salınmaktadır.
Plastik atıklarının azaltımına yönelik en önemli çözüm yeniden kullanım ve geri dönüşümdür. Mümkün olduğunca düşük tüketim, sonrasında kullanım ömrünü tamamlayan plastik atıkların yeniden kullanılması ve çeşitli sektörlerde farklı işlevlerde geri dönüşümü, atık azaltımını güçlendiren yöntemler arasında görülmektedir. 

Parçanın yüzeyine istenilen özellikleri vermek için uygulanan yüzey işlem yöntemlerinde plastik taşlar geniş bir skala ile yer almaktadır. Rösler Grup sahip olduğu yüksek çevre bilinci ile Rösler İtalya’da geri dönüştürülmüş PET şişelerden elde edilmiş, çevre dostu, tehlikeli materyaller ya da çözücüler kullanılmayan ekolojik ve bilinçli üretim güvenliği ile üretilen ürünler geliştirmeye ihtiyaç duymuştur. 2012’de ilk üretim çalışmalarına başlayan Ar-Ge ekibi, 2018 yılında ekolojik olarak üretilen ve farklı geometrilere sahip ‘‘EcoShape‘‘ taşını yüzey işlem sektörünün kullanımına sunmuştur.

RULMAN VE GÜÇ AKTARIM EĞİTİMLERİ İLE VERİMLİLİK RULMAN VE GÜÇ AKTARIM EĞİTİMLERİ İLE VERİMLİLİK

ECOSHAPE ÜRETİMİ VE AVANTAJLARI 

EcoShape plastik taşın üretimi için, hammaddesi olan kullanılmış plastik şişeler piyasadan çekilir, temizlenir ve doğranır. Ardından ısı ile dilimlenmiş plastik parçaları eritilir ve aşındırıcıya asimile edilir. Ardından ekstrüzyon yöntemi ile çeşitli şekillerde kalıp başlıkları sayesinde farklı geometrilerde üretilir. Üretiminde kürleme gerektirmediği için kısa üretim süresi sebebiyle ve hızlı kullanılabilirlik sağlar. 

EcoShape plastik taş, ekstrüzyon tekniği ile üretilmesi, üretiminde solventin kullanılmaması, silika içeriği düşük aşındırıcıya sahip olmasıyla, hammaddelerin karıştırılmasında daha az enerji tüketmemizi ve atmosfere daha az kirletici salmamızı sağlayarak çevre dostu olup, çevreye saygılı bir çalışma ortamı sağlamaktadır. Depolama esnasında maliyetli, serin ve kuru depolama gerektirmediği için maliyet tasarrufu sağlar.

Ecoshape plastik taş, klasik plastik taş üretimindeki döküm üretim yöntemine göre ekstrüzyon yöntemi ile üretilmesi sebebiyle geniş geometri yelpazesi sunmaktadır. Üretim yöntemi sebebiyle seramik taş formunda plastik taş üretimi imkanı sağlar. Hatta müşterilerin ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş şekiller de üretilebilir. Böylece karmaşık geometri parçalarda daha iyi proses performansı elde edilir. Ecoshape plastik taş kullanımı ile proses sırasında su ve kimyasalın geri dönüşümü için kullanılan arıtma sistemlerindeki atık suda, aşındırıcı parçacıkların fiziksel olarak ayrılması, diğer plastik ortam türlerinden çok daha hızlı gerçekleşir. Böylece su arıtmayı basitleştirir.