Phoenix Contact Markalama ve Pano İçi Montaj Ürünleri, Ürün Yönetmeni Derya Tekler, TOPMARK NEO lazer yazıcı ile sadece büyük tek levhaların değil, aynı zamanda birkaç tane küçük etiketin de tek işlemde markalanabildiğini, bu özelliğin operatörlere zaman tasarrufu sağladığını açıkladı. 

Avantajları gittikçe daha çok anlaşılan Endüstriyel lazer markalama uygulamaları sürekli artıyor.

Hem entegre markalama yazılımı hem de konfigürasyon yazılımı yoluyla kontrol edilebilen TOPMARK NEO lazer yazıcı mevcut pazar ihtiyaçlarının çoğuna hitap ediyor. Yazıcı, cihazdaki 7-inçlik çok renkli dokunmatik ekran yoluyla çalıştırılıyor.



Şekil 1. Lazer teknolojisiyle markalama farklı uygulamalara uygun olduğu gibi otomasyon teknolojisini ve makina imalatını kapsamaktadır.

TOPMARK NEO, klasik TOPMARK LASER'in sistematik olarak daha fazla geliştirilmişidir.

Yüksek performanslı yeni lazer yazıcı, 20 watlık bir fiber lazere sahiptir. Otomatik malzeme giriş beslemeli lazer markalama sistemi kompakttır ve yan yana düzenlenmiş iki DIN A3 sayfası kadar bir bölgeye ihtiyaç duyar. Bu kadar az yer kaplamasına rağmen, 180 x 180 mm ölçüsünde olan markalama alanı sınıfının en büyüğüdür.

Yani, sadece büyük tek levhalar değil, aynı zamanda birkaç tane küçük etiket de tek işlemde markalanabilmektedir. Bu özellik sayesinde malzemeyi sık sık değiştirmeleri gerekmediği için operatörlere değerli bir zaman tasarrufu sağlar.

PASLANMAZ ÇELİK, ALÜMİNYUM ETİKETLEME

Lazerle markalanan malzemenin uygulama alanları çeşitli olup proses endüstrisi ortamından otomasyon ve makina imalatına kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. Lazer markalamalar, yüksek mukavemetli metal levhaları etiketlemek için de uygundur. Bu tür markalamalar, yüksek korozyon dayanımları nedeniyle açık deniz endüstrisi ve ayrıca aşındırıcı kimyasal maddelere karşı yüksek dayanımları nedeniyle proses endüstrisinde kullanılmaktadır.

Geçmişte bu tür metal levhaların markalama işlemleri için dışarıdan hizmet alınması gerekirken, günümüzde kullanıcılar TOPMARK NEO'nun 20 W İterbiyum fiber lazerini kullanarak gerekli markalamaları kendileri yapabilmektedir. TOPMARK NEO aynı zamanda plastik etiketlerin kullanıldığı geleneksel klemens, iletken ve ekipman markalama için de kullanılabilmektedir.



Şekil 2. Malzemenin kendisi kadar dayanıklı: Malzeme - bu durumda yüksek kaliteli paslanmaz çelik - lazer teknolojisi kullanılarak markalanır.

Metaller için standart bir etiketleme yöntemi, kazımadır: Mevcut "Yüksek Kalite", "Standart" ve "Taslak" modları, etiketleme süresi ve kontrast yoğunluğu arasındaki ilişki bakımından farklılık gösterir. Bu, kullanıcının yüksek okunurluk veya yüksek malzeme hızı gibi gerekliliklere esnek şekilde yanıt vermesine olanak sağlar. Paslanmaz çelikte "Tavlama" modu mevcuttur. Lazer ışınının enerji girişi nedeniyle, malzeme yüzeyinin, çevresindeki havanın oksijeniyle oksitlenmesi yüksek kontrastlı ani bir renk değişimi üretir. Malzemenin yüzeyi tamamen düzgün kalır. Düzgün yüzey kirlenmeye daha az eğilimli olduğundan, bu yöntem gıda endüstrisinin ve tıbbi teknoloji alanının sıkı hijyen talepleri için uygundur.

Poliakrilat lazer filminden veya Transply-ABS'den yapılmış 0,8 mm kalınlığında levha malzemesinden, bireysel gerekliliklere göre istenen herhangi bir boyut veya şekil yaratılabilir. 



Şekil 3. Neredeyse tüm uygulama senaryoları için markalama malzemesi: TOPMARK NEO; paslanmaz çelik, alüminyum, ABS, poliakrilat ve polikarbonat dahil geniş bir ürün yelpazesini kapsar.

CAE PROGRAMLARINDAN VERİ AKTARMA

Markalamalar, ücretsiz erişilebilen markalama yazılımı "PROJECT complete" veya cihaza entegre edilen renkli dokunmatik ekran kullanılarak yaratılır. Yeni sınıf masaüstü lazer yazıcı TOPMARK NEO üzerinde markalama uygulaması kuruludur. Ekran üzerinde markalama projeleri yaratılır ve aynı zamanda durum mesajları da görülebilir.

İlave olarak, kullanım kılavuzuna ve kullanımı açıklayan videolara ulaşılabilir. Bununla birlikte, daha da kullanışlı olan, PROJECT complete yazılımı yoluyla bir PC veya Notebook kullanarak TOPMARK NEO'yu doğrudan veya ağ üzerinden kontrol edebilirsiniz.

PROJECT complete aynı zamanda verilerin doğrudan CAE programlarından aktarılabilmesi avantajına da sahiptir; böylece büyük çapta markalama projeleri hızlı ve verimli şekilde uygulanabilir. Bu yazılım, Phoenix Contact tarafından temin edilen tüm yazıcı sistemlerini kontrol edebilir.

LAZER PARAMETRELERİ OTOMATİK OLARAK AYARLANIR

Piyasadaki çoğu sistem tüm malzeme parametrelerinin tanımlanmasını ve korunmasını gerektirirken, TOPMARK NEO kapsamlı bir parametre veritabanına sahiptir. Ayarlanmış parametreler her bir malzeme tipi için güvenilir markalama sağlar ve özel lazer bilgisi ihtiyacını ortadan kaldırır.

Lazer markalama sistemi, yerleştirilen malzemeleri malzeme etiketi üzerindeki barkoddan veya plastik malzemelerdeki entegre delik dizaynından otomatik olarak tanır. Otomatik malzeme algılama, aynı zamanda uygun olmayan malzemelere markalama yapılmasını ve dolayısıyla yanlış markalamaları da engeller.

TOPMARK NEO için bir lazer güvenlik görevlisi gerekli değildir. EN 60825-1'e göre bu cihaz -bir PC veya Dizüstü Bilgisayardaki DVD sürücü gibi-  sınıf 1 lazer sistemi olarak sınıflandırılmıştır.


Şekil 4. Masaüstü lazer markalama sistemi: TOPMARK NEO, esnek yüksek performanslı markalama cihazlarının yenilik sınıfında ilk sıradadır.


TOPMARK NEO ile bmp, png ve jpeg formatları doğrudan baskı malzemesine entegre edilebilir. Bu, şirket logolarının, uyarı sembollerinin veya diğer görsel öğelerin, etiket plakalarına entegre edilmesine olanak sağlar. Vektör resim, markalama projelerine doğrudan dxf, dwg ve hpgl formatlarında da aktarılabilir.

TEKNİK VERİLER: