Yakın Doğu Üniversitesi tarafından tasarlanan, geliştirilen ve üretilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) ilk yerli elektrikli otomobili GÜNSEL, İngiltere’nin başkenti Londra’da otomobil severlere tanıtıldı. 

Markanın ilk modeli B9, Londra’da gerçkeştirilen Elektrikli Araçlar Fuarı'nın (London Ev Show) girişinde dünyaca ünlü Tesla’nın araçlarının tam karşısında konumlandırıldı.

"TASARIMI VE MÜHENDİSLİĞİYLE TÜRK DÜNYASINA AİT"

Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, GÜNSEL'in KKTC, Türkiye ve Türk dünyası için yepyeni fırsatlar sunacağını belirtti. Prof. Dr. Günsel, aracın 50 yıllık bir mazisi bulunduğunu, kurucu rektörleri Suat Günsel'in çocukluk hayali olduğunu vurgulayarak "Bu hayali biz 200’ün üstünde mühendis ve tasarımcı ile 5 senelik bir emeğin sonunda gerçekleştirdik." şeklinde konuştu.

Aracın bir çok parçasının Türkiye’deki tedarikçilerden sağlandığı bilgisini veren Prof. Dr. Günsel, 40’ı aşkın ülkeden 800 tedarikçi ile çalışıldığını aktardı. Yerli otomobil çalışmalarında elde edilen başarı sebebiyle dünyanın ilgisinin adaya yöneldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Günsel, “GÜNSEL’in tasarımı, mühendisliği bütünüyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ve Türk dünyasına aittir.” dedi.

"KARTLAR YENİDEN DAĞITILIYOR, OYUN TEKRAR BAŞLIYOR"

Otomotiv endüstrisinin son zamanlarda global bazda çok büyük bir değişim ve dönüşümden geçtiğinin altını çizen Prof. Dr. Günsel, “Elektrikli otomobillerde kartların yeniden dağıtıldığı, oyunun tekrar başladığı bir dönemdeyiz. Bu açık kapıdan biz de KKTC olarak, tüketen değil üreten olarak dünyaya katma değer oluşturan bir ülke olmayı hedefledik.” ifadelerini kullandı.

"İLK ETAPTA 20 BİN ARAÇ BANTTAN İNDİRİLECEK"

Aracın önümüzdeki yılın son çeyreğinde Lefkoşa’da Yakın Doğu Üniversitesi bünyesinde kurulmuş olan Tekno Park bünyesinde seri şekilde üretilmesinin planlandığını bildiren Prof. Dr. Günsel, üretim hacimleriyle ilgili de şöyle konuştu:

POLAT MAKİNA’DAN 1 MİLYON EURO’YU AŞKIN YATIRIM POLAT MAKİNA’DAN 1 MİLYON EURO’YU AŞKIN YATIRIM

"İlk 20 bin araç ile üretime çıkacağız. Bunu talebe ve pazara göre artırmayı amaçlıyoruz." (AA)