Çinli bilim adamları, yapay uzuvları ya da dış iskeletleri kontrol etmeye yardımcı olan giyilebilir cihazlara dönüştürülebilen, parazitler tarafından desteklenen esnek, hızlı kendi kendisini iyileştiren bir malzeme geliştirdi.

KUMAŞ YIRTILDIĞINDA HIZLA İYİLEŞMESİNİ SAĞLIYOR

Nature Chemical Biology dergisinde yayımlanan çalışma, araştırmacıların hidrosol benzeri bir kumaş yapabilmek için iki tür mühendislik bakterisini belirli oranlarda birleştirdiğini gördü. Çin Bilimler Akademisi bünyesindeki Shenzhen ileri teknoloji enstitülerinden araştırmacılar, bir bakterinin zarına bir antijen parçası ve diğerine bir antikor parçası tutturdu.

Çalışmaya göre, antijen ve antikor fragmanları birbirine yapışarak kumaşın yırtıldığında hızlı bir biçimde kendiliğinden iyileşmesini sağlıyor. Malzemenin hızlı geri kazanım yeteneğinden yararlanan araştırma grubu, insan vücudundan biyoelektrik ya da biyomekanik sinyalleri algılayabilen giyilebilir sensörler oluşturdu.

ALIŞILMIŞ SENSÖRLERDEN DAHA ETKİLİ KONTROL EDİYOR

Çalışma, gerilebilir kumaşın elektriksel iletkenliğinin, tekrarlanan germe ya da bükme yolu ile sabit kaldığını, bu şekilde kaslardan gelen elektrik sinyallerini doğru bir biçimde yakalayabildiğini ve kullanıcının hareket niyetlerini anında değerlendirebildiğini gösterdi.

BEYAZ EŞYA ÜRETİCİLERİNE MİLLİ ÇİP BEYAZ EŞYA ÜRETİCİLERİNE MİLLİ ÇİP

Çalışmaya göre, malzemeye dayalı giyilebilir cihazlar, yapay uzuvları ya da dış iskeletleri alışılmış sensörlerden daha etkili bir biçimde kontrol edebiliyor. Bilim insanları, ayrıca parazitleri belirli katalizörlerle tasarladı ve bu da materyali pestisitleri düşük toksik kimyasallara indirgeyebilecek hale getirdi.