Eczacıbaşı-Lincoln Electric Askaynak, kaynak makinalarının periyodik bakımı ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Ölçeği fark etmeksizin bütün işletmelerin kaynaklı imalat işlerinde beklentilerinin aynı olduğunu söyleyen Askaynak, firmaların az maliyetle kısa sürede kaliteli son ürünü elde etmek müşterek beklentisi doğrultusunda gözetmesi gerekenler noktaların önemini vurguladı.

PERİYODİK BAKIMIN ÖNEMİ

Ana malzeme tedariki, kaynak kalitesi ile hızı, kaynak makinası seçimi ve kaynak sarf malzemesi tedariki gibi unsurların proje süresince sıkı takibinin yapılması gerektiğine dikkat çeken firma, sadece kaynaktan kaynaklanan sorunlar ya da çalışmadığı durumlarda bakım yapıldığı takdirde, makinaların ömürlerini azalttığı ifade edildi.

Periyodik bakımı gerçekleştirilmeyen makinalarda, kaynak personelinin güvenliğinin risk taşıması ve makinanın tamamen kullanılamaz olması gibi negatif sonuçların yanı sıra ani parametre dalgalanmaları, sıçrantı ve ark kararsızlığı gibi kaynak sorunların ortaya çıkacağı dile getirildi.

AVRUPA STANDARTLARI İLE GELEN ZORUNLULUK

Firma, kullanım kılavuzlarında belirtilen aralıklarda periyodik bakımın yapılması ve yazılı talimatların izlenmesi, ayrıca kaynaklı imalat gerçekleştirilen standartlar çerçevesinde bakım ve kalibrasyon ayarlarının yapılması gerektiğini söyledi.

Firma tarafından Avrupa standartları çerçevesinde yürürlüğe alınan EN 1090 ve EN ISO 3834 ile makinaların periyodik olarak kalibrasyon ve bakımlarının gerçekleştirilmesi ile belgelendirilerek arşivlenmesinin zorunluluğu ifade edildi.

Söz konusu periyodik bakım sürelerinin günlük, 2-4 haftalık, 4-6 aylık ve yıllık olmak üzere yapılarak, bu süreçte yapılacaklar açıklandı.