Amada Türkiye Genel Müdürü Gürcan Karımca, Japon teknolojisi ile kalite ve hassasiyet sağladıklarını belirtti.

Amada Türkiye, punch, abkant, giyotin ve lazer sac kesim makinası ana başlıklarında çeşitli sektörlere hizmet sunuyor. Bu sektörler arasında otomotiv ve yan sanayisi, asansör, endüstriyel mutfak, ısıtma ve soğutma grubu, mobilya sektörü yer alıyor.

Amada, sac levha işleme makinaları üretimi yapmaktadır Firma 1946 yılında Japonya’da kuruldu. 1963 yılında Fransa fabrikasının hizmete girmesiyle Avrupa pazarına girmiş oldu. Amada, sac levha zımbalama, lazer kesim, abkant ve giyotin imalatında dünya lideri konumunda yer alıyor. Köklü firma 1999 yılında acente firmaları ileTürkiye pazarına adım attı. Amada makinalalarında kullanılan punch takımları Japonya ve Fransa’da üretilirken, abkant takımları Japonya ve Avusturya’daki fabrikalarda üretiliyor. Halen üretimde olan ve satışa sunulan 100’ü aşkın modeli bulunan Amada, makinalarda kullanılan Cad-Cam yazılımlarını da bizzat kendisi geliştiriyor.

Amada’nın ne kadar süredir otomotiv sektörüyle iş birliği var?

Makinalaşma ile birlikte otomotiv sektörü ve yan sanayileri ile iş birliğimiz uzun yıllardan beri tüm dünyada sürmektedir. Amada, işini kusursuz yapmak ve bundan faydalanan herkesi, memnuniyetin ötesinde mutlu etmeyi kendine hedef olarak belirliyor. Yakaladığı dünya markası imajını da yeni ürünlerle de sürdürmeyi planlıyor.

Firmanızda genel anlamda hangi yelpazede ürünleriniz mevcut? 

Metallerin doğasında var olan özellikler otomotiv sektörüne önemli avantajlar ortaya koyuyor. Özellikle sac metaller dayanıklılıkları, geri kazanılabilirlikleri ve iyi maliyet performansları nedeniyle sektörün tercihlerinde ön planda yer alıyor. Günümüzde sektör aracın ağırlığını düşürmek amacıyla metalin yerine geçecek alternatifler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bunun kısa sürede olmayacağını düşünürsek sac metal sektörü uzun zaman otomotiv sektörüyle dirsek temasında bulunacaktır. Amada olarak ülkemizde punch, abkant, giyotin ve lazer sac kesim makinası ana başlıklarında hizmet vermekteyiz. Lazer kesim makinaları, presler ve bükme makinaları sektörün en çok ihtiyaç duyduğu ürünler arasında yer alıyor.

Punch, abkant, giyotin ve lazer sac kesim ana başlıklarında çözüm sunduğunuzu söylediniz. Söz konusu makinalar müşterilerinizin hangi proseslerine fayda sağlıyor?

Başlıca sunduğumuz çözümler parça yapılabilirlik ve fizibilite analizleri, fiyat analizi, iş akış, proses kontrol planlarının optimize edilmesi. Mevcut proseslerin iyileştirilmesi faaliyetlerini yürütmenin yanında çıkan veya çıkabilecek problemleri çözmede müşterilerimize öneriler sunuyoruz. Gelişen teknolojiyi yakından takip ederek, şirket içerisinde uygulanabilirliğini araştırıyor ve önerilerde bulunuyoruz. Bu tür bilgileri rapor haline dönüştürmek Amada’nın müşterilerine verdiği desteklerin yalnızca bir bölümünü oluşturuyor. 

Teknoloji noktasında daima tolerans beklentilerini yükselten sektör oyuncularının talepleri hakkında görüşleriniz neler? 

Son yıllarda sektörde iş yapan ya da yaptıran firmaların yüksek hassasiyet ve tekrarlanabilir hassasiyet konusundaki beklentileri yükseldi. Amada, Japon teknolojisi ile üretmiş olduğu makinalarında kalite, hassasiyet ve tekrarlanabilir hassasiyette üretim yapılabilme olanağını sağlıyor. 

Size göre sac işleme makinaları alanında ülkemizdeki en büyük sorun nedir?

Sektörün en önemli sorunu yetişmiş eleman yani iş gücüdür. Maalesef gerek Anadolu’da, gerekse de İstanbul’da giderek artan bir sıkıntı olarak bu sorun göze çarpıyor. Gençliğimiz imalat sektöründe çalışmak istemiyor.

Çalışmak istemeyen kişilerin fazlalığı ya da kalifiye eleman bulamamaktan şikayetçi firma sayısı bir hayli fazla… Sizce bu duruma nasıl bir önlem alınabilir?

Bu problemin çözümü için devletin, özel sektörün bir de sanayi odalarının el ele verip çalışması gerekmektedir. Gerekirse devlet genç işçileri sektöre çekmek için yasal kolaylıklar sunmalıdır. Özel sektör çalışma ortamlarını daha çekici hale getirici etkinlikler yapmalıdır. Sivil toplum kuruluşlarının desteği ile eğitimler düzenlenmeli, üretimde daha etkin çalışacak gençlerin sanayiye kazandırılmasına olanak verilmelidir.

Makinalarınızla alakalı talep edilen ürünleri, ne kadar sürede müşterilerinize teslim ediyorsunuz?

Genellikle tüm ürünlerimizde stok planlı çalışmaktayız. Özellikle lazer kesim ve abkant makinalarımızı İstanbul’daki showroom binamızda sergileyerek direkt olarak satışa sunmaktayız. Bunların dışında kalan otomasyona yönelik ürünlerimizin ise teslim sürelerimiz en fazla üç aydır.

Satış sonrası hizmette problem yaşıyor musunuz? 

2000 yılından beri İstanbul İkitelli binanımızda satış ve satış sonrası servis hizmeti sunuyoruz. Aynı zamanda binamızda her zaman çalışır vaziyette lazer makinası bulunuyor. bu doğrultuda eğitim, ürün geliştirme ve ürün zaman çalışması gibi müşterilerimize direkt fayda sağlayacak hizmeti de bünyemizdeki uygulama mühendis ekibi desteğinde sağlamaktayız. İstanbul, Ankara ve İzmir merkezli servis organizasyonumuz ile satış sonrası hizmetlerde de müşterilerimizin yanındayız.

Amada Türkiye olarak ileriye yönelik projeleriniz ve gelecek hedeflerinizden bahseder misiniz? 2018 planlamalarınızda neler var?

2017 yılında yakalanan ivmenin, 2018 yılında da devam edeceğini umuyoruz. Bizler de firma olarak yakalanan bu makina satış adetlerine karşı, kısa teslim süreleri vermek amacıyla fabrikalarımızı tam performans ile çalıştırmaya devam ediyoruz. Değerlerimiz ve sürekli gelişim felsefesi doğrultusunda ürün, hizmet ve yönetimde mükemmellik, müşteri sadakati, kalite anlayışımızı ile farklılığımızı ortaya koyuyoruz. Rakiplerimizin bile takdirini kazanmak motivasyon kaynağımızdır. 2018 yılında da bu azim ve kararlılıkla çalışmalarımızı hızlandırarak sürdürme hedefindeyiz.