Tekstil sektörü, 2021 yılının 8 aylık diliminde 8,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, sektörün ihracat hedefine emin adımlarla ilerlediğini vurguladı.

"12 MİLYAR DOLARLIK HEDEFİMİZE ULAŞACAĞIZ"

Sektör dış satımda yukarı yönlü ivmesini sürdürürken, 2021 yılının ağustos ayında, 2020 yılının aynı ayına göre yüzde 36 artışla 1 milyar dolarlık ihracata imza attı ve tüm zamanların en yüksek ağustos ayı dış satım rakamına ulaştı.

Konuya ilişkin görüşlerini paylaşan Öksüz, "Sektör olarak her ay yeni rekorlar kırmaya devam ediyoruz. Yıl sonunda Cumhuriyet tarihi rekoru kırarak 12 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşacağımızı öngörüyoruz." diye konuştu.

"YÜZDE 83'ÜNDE ARTIŞ GÖSTERDİ"

Sektörün pandeminin etkilerinden olumlu bir şekilde ayrıştığını ve hemen hemen her ay dış satım rekoru kırdığına dikkati çeken Öksüz, "Yılın 8 ayında ihracat pazarlarımızın yüzde 83’ünde ihracatımız arttı. Yaklaşık 190 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Ocak–Ağustos döneminde en fazla tekstil ihracatı gösterdiğimiz ülkeler sırasıyla yüzde 56 artışla İtalya, yüzde 51 artışla ABD ve yüzde 20 artışla Almanya oldu. Sektör olarak son 12 ayda 11,8 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirdik." dedi.

Öksüz, hazır giyim sektörüyle beraber 2021'in sonunda 18,6 milyar dolar dış ticaret fazlası vermeyi hedeflediklerini ifade etti.

"ABD ODAK NOKTAMIZ OLDU"

Türkiye'nin 2020 yılında dünya tekstil ihracatında bir basamak yukarı çıkarak 5'inci sıraya yükseldiğini hatırlatan Öksüz, AB'nin en büyük ikinci tekstil tedarikçisi olduklarını ve bu ülkelerdeki pazar paylarının artmaya devam ettiğini dile getirdi.

AB’nin ithalatından sektörün yüzde 17,5 seviyelerinde pay aldığını aktaran Öksüz, "AB’nin yanında başta Amerika ülkeleri, diğer Avrupa ülkeleri ve Eski Doğu Bloku ülkeleri olmak üzere tüm ülke gruplarında yüzde 60’lara varan önemli artışlar yaşıyoruz." şeklinde konuştu.

Öksüz, en önemli hedef pazarlarının başında gelen, 43 milyar dolarlık ithalatıyla dünyanın en büyük tekstil ithalatçısı konumundaki ABD'nin ihracatta odak noktasında olduğunu söyledi.

"1 MİLYAR DOLARA ERİŞMESİNİ BEKLİYORUZ"

Öksüz, İTHİB olarak 2020'nin başında Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisinin destekleriyle gerçekleştirdikleri, İhracatçı Birlikleri arasındaki tek sektörel ihraç ürünleri fuarı konumundaki "I Of The World New York" fuarının, sektörün ABD'de sürdürülebilir ihracat hedefleri bakımından büyük önem taşıdığının altını çizdi.

Fuar ve tanıtım faaliyetlerinin de katkılarıyla küresel salgına karşın, ABD'ye 2020 yılı dış satımlarının yüzde 8 oranında artarak 628 milyon dolar değerinde gerçekleştiğini ve tüm zamanların en yüksek ihracat verisine ulaştığını kaydeden Öksüz, 2020'de Türkiye'nin ABD’nin tekstil ithalatında bir basamak çıkarak 8. sıraya yerleştiğini ifade etti.

"Türkiye, 2021 yılının ilk 8 ayında ise ABD’ye tekstil sektörü ihracatımız yüzde 51 oranında artarak 547 milyon dolara ulaştı. 2021 yılının ilk 9 ayında ABD’ye yıllık ihracatımızı aşmayı hedefliyoruz. Bu başarıyı sürdürülebilir kılabilmek amacıyla ABD’de organizasyonunu yürüttüğümüz 'I Of The World New York' fuarımızın ikincisini gerçekleştireceğiz." diyen Öksüz, söz konusu çalışmalar ile ABD’ye 2021 yılı dış satımın 1 milyar dolara ulaşmasını öngördüklerini sözlerine ekledi. (AA)