Makina sektörünün Şubat 2020’de 1,5 milyar dolar, yılın ilk iki ayında ise toplamda 2,9 milyar dolara ihracat gerçekleştirmesine istinaden değerlendirmelerde bulunan Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, 2019 yılında ihracat düşüşü yaşanan Almanya pazarında yeniden artış sağladıklarını ifade etti.

Korona virüs salgınının küresel üretimdeki eksen kaymasına ivme kazandırdığını ifade eden Karavelioğlu, kurulan güçlü ilişkilerin daha önce olduğu gibi küresel kriz zamanlarında makina ihracatına olumlu etkileri olduğunu makina ithalatındaki hızlı artıştan duydukları endişeyi dile getirdi.  

“GÜVEN ENDEKSLERİ YÜKSELİŞTE”

Makina teçhizat yatırımlarının ikinci çeyrekten itibaren artışa geçeceğini ifade eden Karavelioğlu, dünya genelindeki resesyon riskine karşın Türkiye’deki güven endekslerinde yaşanan yükselişe işaret etti.

Geçen yıl makina dış ticaret açığını 5 milyar dolara indirmeyi başardıklarını, avantajı muhafaza edebilecek yeni tedbirler geliştirilmesinin önemine değinen Karavelioğlu, yerli makina kullanımını teşvik eden mevzuatın uygulanmasında daha katı olunması gerekliliğinin altını çizdi.

“2 AYDA DAHA FAZLA MAKİNA SATIŞI YAPILDI”

Yeni dönemde küresel makina imalatının gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında tekrardan pay edileceğini, bu dönemde makina sektörünün uluslararası itibarını iyi değerlendirmesi gerektiğini kaydeden Karavelioğlu, virüsün tüm dünyayı etkilediği dönemde Almanya, ABD, İtalya ve Fransa gibi ülkelere yapılan ihracatın arttığını sözlerine ekledi.