Omron, sivil toplum kuruluşu TheOpenVentilator ile iş birliği yaparak COVID-19 nedeniyle mekanik ventilasyona ihtiyacı olan hastalara yardımcı olmak amacıyla kaliteli ekipman ve endüstriyel güvenilirlik ile üretilen, insani amaçlarla erken erişime yönelik acil durum solunum cihazının geliştirilmesine katkıda bulundu.

İspanyol Sağlık Bakanlığına sunulan çeşitli projeler arasında yer alan ve İspanya'daki gençlik bilim programı Celera'da geliştirilen TheOpenVentilator projesi, İspanya İlaç ve Tıbbi Ürünler Kurumu tarafından denetlenen İspanyol Elektrik Mühendisliği Yetkili Merkez Laboratuvarının (LCOE) onayladığı ilk proje oldu.

Solunum cihazı, mevcut cihazlara benzer şekilde geliştirilmiş olup salgın aşıldıktan sonra CE işareti almak üzere onaylanabilir.

Bu proje, Mapfre Foundation'ın sağladığı finansman ile Madrid Bölgesinin, Rey Juan Carlos Üniversitesinin ve iş dünyasından geniş bir konsorsiyumun destekleri sayesinde rekor sürede gerçekleştirildi.

YÜKSEK KAPASİTELİ SOLUNUM CİHAZI

Solunum cihazı, önemli Ar-Ge çalışmaları sayesinde TheOpenVentilator tarafından iki haftadan kısa bir süre içinde geliştirildi ve Madrid'deki Hospital de Alcorcón ve Barselona'daki Vall d'Hebron'da insani amaçlarla erken erişime yönelik kullanım için klinik denemelerde hastalar üzerinde test ediliyor.

Ayrıca COVID-19'dan etkilenen hastaların sağlığını korumak için gerekli tıbbi parametrelerle yoğun kullanıma dayanabildiği de ortaya çıktı.

Cihaz, halihazırda piyasada bulunan solunum cihazlarına benzer şekilde geliştirildi ve günümüzde saha hastanelerinde acil durum çözümü olarak kullanılan cihazlardan daha gelişmiş özelliklere sahip. Cihazda, gerçek zamanlı olarak öğrenmesini ve performansını tıbbi ihtiyaçlara göre ayarlamasını sağlayan bir makine öğrenimi özelliği bulunuyor.

Piyasadaki mevcut solunum cihazlarına göre çok daha düşük bir maliyetle seri üretim yapılabilecek. Bu, Madrid ve Barselona'da ortak tesisleri, personeli ve komponentleri bulunan şirketlerden oluşan bir konsorsiyumun iş birliği sayesinde gerçekleştirilebilecek. Bu şirketler arasında Fabrez, Igus ve Finsa'nın yanında sağlık sektörüne yönelik elektronik ekipmanlar konusundaki uzmanlığını paylaşarak katkıda bulunan Omron da bulunuyor.

Prototipin geliştirilmesi ve üretilmesinde Mapfre Foundation da büyük rol oynadı. İlk 50 cihaz, Vakıf tarafından İspanya'daki çeşitli hastanelere bağışlanacak.

Amaç, İspanyol halkı için sağlık çalışanlarının hayat kurtarmalarına yardımcı olacak, sağlam ve işlevsel bir cihaz sağlamak. Rey Juan Carlos Üniversitesi de bu amaçla projenin tanıtımını üstlendi.
Bu süreç, hem iş hukuku hem de tıbbi açıdan karmaşık bir yasal çerçevenin çözümlenmesini de gerektirdi. Tüm yasal gereksinimleri yerine getirmek için CECA MAGÁN Abogados hukuk şirketi ile TheOpenVentilator paha biçilmez bir iş birliği gerçekleştirdi. 

İSPANYOL SAĞLIK YETKİLİLERİNCE ONAYLANAN İLK ÇÖZÜM

12 de Octubre Hastanesinde doktorluk yapan TheOpenVentilator tıbbi koordinatörü Javier Asensio, "Amacımız, tıbbi uzmanların güvenebileceği ve pratikte piyasadaki onaylanmış solunum cihazlarına eş değer bir çözüm oluşturmaktı." dedi.

Projenin başında bulunan malzeme mühendisi Javier González ise "Ürettiğimiz cihaz, sadece krizi atlatmak için saha hastanelerinde kullanılacak basit bir taşınabilir solunum cihazı değil. Elde ettiğimiz ürün çok düşük maliyetle ölçeklenebilir üretim kapasitesi de sunan, sağlam ve işlevsel bir cihaz." diye ekledi.

Ürün koordinatörü Álvaro Gallego şu anda devam etmekte olan benzer projelerle ilgili olarak şunları söyledi: "Bunları rakip olarak değil, güçlerimizi birleştirmemiz gereken bu dönemde koronavirüs ile mücadelede temel öneme sahip, bağlantılı projeler olarak görüyoruz. TheOpenVentilator'ın en eksiksiz ve güvenli teknik ve tıbbi özelliklere sahip olduğuna inanıyoruz. Aslına bakarsanız bu cihaz, İspanyol sağlık yetkilileri tarafından onaylanan ilk ekipman."

TEKNİK AYRINTILAR VE SERİ ÜRETİM KAPASİTESİ

Omron'un projedeki rolü; tasarım, geliştirme desteği, programlama ve solunum cihazı için gerekli elektronik komponentlerin tedarikine odaklanarak toplumun faydasına yönelik inovasyonlar ve teknolojik çözümler sağlamaya dayalı.

Solunum cihazı, paslanmaz çelikten lazer kesim mekanik parçalar ve hem standart hem de yüksek oranda piyasada bulunabilir olan endüstriyel sınıf elektronik komponentlerden oluşan sağlam bir tasarıma sahip ve kolayca çoğaltılabiliyor.

Sysmac Kontrolör, teknik özellikleri sayesinde öne çıkıyor. Solunum cihazı mekanizmasındaki servo sürücünün hareketlerini hastanın ihtiyaçlarına göre uyarlamaya olanak sağlayan makine öğrenimi ile gelişmiş süreç düzenlemeyi bir araya getirerek sağlık uzmanlarının solunum cihazlarındaki en sık kullanılan ventilasyon modlarını uygulamalarını mümkün kılıyor. Ayrıca hava basıncını ve akışını gerçek zamanlı olarak gösteren yedi inç boyutunda bir ekran da bulunuyor.

Tüm bu komponentler Omron'un Sysmac Otomasyon Platformu'na entegre olduğundan, farklı komponentler arasında koordinasyon da sağlanıyor.

COVID-19'U ATLATMA SÜRECİNDE HASTALARA YARDIMCI OLUYOR

Omron İberya'dan Robot Çözümleri Mühendisi Raúl Nicolás, "Projeye gönüllü olarak katılan Ar-Ge mühendisleriyle gurur duyuyoruz. Şirketler, kurumlar ve insanlar arasındaki uyumu gösterecek önemli bir dönemden geçiyoruz. Dört iş arkadaşımız, bu benzeri görülmemiş sağlık krizinde mümkün olan en iyi solunum cihazını geliştirerek en çok ihtiyaç duyan insanlara yardım etmek amacıyla 23 Mart'tan bu yana gece gündüz demeden çalışıyor." dedi.

Raúl Nicolás, "Tıbbi tavsiyeleri uygulayarak ve piyasadaki en iyi endüstriyel teknoloji sayesinde üretimi kolaylaştırarak solunum cihazına en uygun elektronik komponentleri sağlamak için elimizden geleni yaptık." ifadelerini kulladı.

TheOpenVentilator, elektrik emniyeti ve EMC kontrolleri de dahil olmak üzere, tüm geçerli yönetmeliklere uygun olarak LCOE'nin testlerinden başarıyla geçti.

Ayrıca İspanya'daki hastanelerde klinik denemeler de gerçekleştirildi. Böylece dünyanın dört bir yanında hastalara yardım etmeye ve solunum cihazlarının eksikliğini azaltmaya hazır bir şekilde solunum cihazının seri üretimine başlanabilecek.